Az elvégzett ellenőrzések során 384 élelmiszer-előállító helyet és mintegy kétezer élelmiszer-forgalmazásban résztvevőt vizsgáltak. Ez utóbbi vizsgálatok során hiper- és szupermarketeket, továbbá vásárokat, piacokat, nagykereskedőket, logisztikai központokat és vendéglátóhelyeket is ellenőriztek. Emellett 142 esetben állatszállítmányokat is megvizsgáltak a szakemberek.
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára utalt arra, hogy a különböző létesítmények ellenőrzésekor a higiéniai hiányosságokat 5,6 százalékos arányban kifogásolták az ellenőrök, míg a dolgozók képzettségével, illetve egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos anomáliák miatt 2,8 százalékos arányban emeltek kifogást. A termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya 2,3 százalék volt, a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat 2,3 százalékos arányban kifogásolták.
Az ellenőrök vizsgáltak takarmány-előállítással és -forgalmazással foglalkozó szervezeteket is, amelynek alkalmával hatvan létesítmény felülvizsgálatára, illetve 8 létesítmény nyilvántartásba vételére került sor. Az ellenőrzések eredményeként 13 esetben kellett intézkedni. Az állatszállítások ellenőrzésénél - ez 67871 darab állat vizsgálatát jelentette - a hatósági állatorvosok hiányosságot nem állapítottak meg.
A szakemberek a mostani ellenőrzések során kiemelten vizsgálják a pácolt, füstölt nyers, vagy főtthús-készítményeket, továbbá a tojásokat, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.