<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az új román kormány hatékonyabb adóbehajtással teremtheti elő a forrásokat a tervezett adócsökkentéshez, ugyanis az országban az adócsalás mértéke az uniós átlag másfélszerese.

Mi sem állunk sokkal jobban

A Gandul című román napilap összeállítása szerint Románia a második helyen áll (Bulgária után) az Európai Unióban az árnyékgazdaság aránya tekintetében: a román államnak a GDP 29,6 százaléka után nincs semmilyen bevétele, míg az árnyékgazdaság uniós átlaga 19,2 százalék.

A legfegyelmezettebb adófizetők az osztrákok (az adókerülés a GDP 7,9 százalékát teszi csak ki), Magyarországon az adókerülés csaknem három százalékkal magasabb az uniós átlagnál: a GDP 22,8 százalékára rúg - derült ki a Gandul által közölt összehasonlító táblázatból.

Elképesztő pénzek esnek ki

A mezőgazdaság drasztikus, több mint 20 százalékos visszaesése közepette is enyhén növekedett a román GDP az év első kilenc hónapjában 2011 azonos időszakához képest - részletek >>

A lap emlékeztet arra, hogy az új román kormány a gazdaság élénkítése érdekében ismét 19 százalékra csökkentené a 2010-ben 24 százalékra emelt áfát: a kieső költségvetési bevételt pedig az adócsalás visszaszorításával pótolhatná.

A lap számításai szerint Románia évente kétezer kilométernyi autópályát építhetne ha az adócsalás nem lenne magasabb az uniós átlagnál. Így évi hétmilliárd eurós többletbevételre tehetne szert a román költségvetés, amely az oktatásra fordított pénz kétszerese - tette hozzá a lap.

Minden harmadik román feketemunkás

Az új bukaresti kormány a tb-járulékok csökkentésével szeretné a foglalkoztatottságot növelni: öt százalékkal csökkentené a munkáltató által fizetendő tb-járulékok (jelenleg 28 százalékos körüli) szintjét. Ezt a bevételkiesést a feketemunka kifehérítésével pótolhatná - mutatott rá a Gandul.

A lap szerint minden harmadik munkavállaló feketén dolgozik Romániában: míg a statisztikai hivatal 6,2 millió alkalmazottról tud, közülük alig 4,32 millió fizeti a tb-járulékot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos