BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. december 4. 13:42

Cafeteriát, lakáshitel-törlesztési támogatást minden munkavállalónak adhat a cégvezetés - a cégvezetők motiválása azonban ennél összetettebb feladat, más eszközöket is igényel. A szokásos bónusz-jutalom-rendszerek mellett értékpapírokkal, részvényekkel is motiválhatjuk a cégvezetést - milyen módszerek vannak, melyik alkalmas a kkv-knek is?

Általában minden munkavállalónak elérhetőek a különböző cafeteria-juttatások, a munkáltatói lakáscélú támogatás; a vezetők számára ezeken kívül az érdekeltségi rendszerekkel fokozhatjuk a motivációt. Ezek közt a legismertebb a bónusz- illetve jutalomrendszer, valamint az értékpapír-juttatási programok, úgynevezett partnerprogramok - ez utóbbiakat mutatta be a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciáján Fajcsák Gábor, az RSM DTM adómenedzsere.

Munkavállaló részvényprogram (MRP): amikor tulajdonos lesz a munkavállalóból

Ha részvényt kap a vezető, akkor szavazati jogot és osztalékot is kaphat az értékpapír mellé. Az MRP nagyon szigorúan szabályozott, sok jogszabályi feltételnek kell megfelelni. A megszerzett értékpapír 1 millió forint összeghatárig adó- és járulékmentes a munkavállalónál és a munkáltatónál is, de a jogszabály előír egy bizonyos tartási kötelezettséget. Később osztalékjövedelem keletkezhet, ez a munkabérnél kedvezőbb adózási feltételek mellett érhető el.

Fajcsák Gábor a Privátbankár.hu konferenciáján

Az MRP erősíti a munkavállaló lojalitását, biztosítja a tulajdonosi szemléletet és közvetlenül érdekeltté teszi a munkavállalót.

Hátránya, hogy mindenki számára, azonos feltételekkel kell meghirdetni, azaz nem lehet differenciálni a különböző teljesítményű munkatársak között. Egy kisebb vállalkozásnál gondot okozhat a részvényekkel járó szavazati jog és az osztalékjogosultság kérdése is - akár kényelmetlenül nagy beleszólást is szerezhetnek a cég ügyeibe a jutalmazott munkavállalók. Kkv-k esetében a papírok korlátozottan forgalomképesek, az adóelőny pedig az 1 millió forintos korlát miatt egyénenként alacsony. A bónuszt önmagában ezzel a módszerrel nem lehet kiváltani - mondta el Fajcsák Gábor.

Opciós részvényjuttatás - egyénre szabható

Az opciós részvényjuttatási program keretében is törzsrészvényt adunk az arra érdemes vezetőknek, ugyanúgy szavazati joggal - de ez rugalmasabb, mint az MRP, és lehetővé teszi az egyéni feltételeket is. Itt azonban nincs meg az 1 milliós adómentességi határ.

Előnye az MRP előnyein kívül (lojalitás, tulajdonosi szemlélet, érdekeltség), hogy az egyedi megállapodások lehetősége adott. Hátrányai - a rugalmasságán kívül - megegyeznek az MRP hátrányaival.

Mivel egyénre szabható, egy nagyvállalatnak jó választás lehet a vezetők érdekeltségének növelésére, a program adóelőnye azonban a vállalat számára minimális. Kisvállalatoknak szintén nem feltétlenül alkalmas rendszer.

Elsőbbségi részvények - egyedi megoldások, akár kkv-knak is

A törzsrészvényeket juttató programoktól merőben eltérő megoldás az elsőbbségi részvények juttatása.

Fajcsák Gábor elmondta: ez osztalékelsőbbséget biztosít, és egyébként rendkívül rugalmas: szavazati joggal vagy anélkül is adható névértékek eltérhetnek, visszavásárlási jog biztosítható, elidegenítési tilalmat lehet meghatározni. Az osztalék meghatározása egyedileg is lehetséges, különböző részvénysorozatok kibocsátásával csoportokat képezhetünk a vállalatnál, eltérő mértékű osztalékot biztosíthatunk a különböző csoportoknak, amelyek a tulajdonosi részesedéstől eltérhetnek.

Az adózási szabályok többségében megegyeznek a korábbiakkal, fontos szerepe van azonban az osztaléknak: akár 1 részvény is fizethet akkora osztalékot, ami komolyabb jövedelmet jelent, az osztalékjövedelem pedig kedvezőbben adózik a bérjellegű juttatásnál.

Mivel az osztalék mértéke eltérhet a részesedéstől és a szavazati jogtól, akár kisebb vállalatoknál is jó módszer lehet. Feltételekkel, de a bónuszt részben vagy egészben is kiválthatja - mondta el az RSM DTM adómenedzsere a Privátbankár.hu konferenciáján.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Adó

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél