Elképzelhető az árstopok fokozatos kivezetése – mondta az ATV-ben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Erre Parragh László szerint akár már most is sor kerülhet, de a tavasz folyamán biztosan. Az MKIK álláspontja szerint a hatósági árak kivezetése akkor okozza a legkevesebb kárt, ha akkor törlik el, amikor az élelmiszerek inflációja eléri a csúcsát, majd elindul lefelé.
Parragh szerint az élelmiszerárstop bevezetése a társadalom alsó harmadának megélhetését segíti, de tartósan nem maradhat meg, mert elodázza a piacgazdaság alapjait. Mint emlékeztetett, az élelmiszerhez szükséges alapanyagok nagy része importból érkezik, továbbá a magyar élelmiszergazdaság termelékenysége lényegesen gyengébb, mint az európai.
A kormány döntése értelmében az élelmiszerár-stop április 30-áig él. A Központi Statisztikai Hivatal múlt pénteki közlése szerint decemberben az élelmiszerek éves áremelkedése megközelítette a 45 százalékot, s lapunk ez év elején elkészült Árkosár-felmérése januárban is több mint 41 százalékos drágulást mért.