A szervezet a költségek megugrására hivatkozott. Ők úgy számolnak, hogy már most 15 százalékkal kevesebb a baromfi a madárinfluenza miatt. A kormány februártól érvényes árstopja csak a far-hát és a csirkemell drágulását akadályozza a boltokban. Ha pedig a kereskedők nem hajlandóak többet fizetni azoknak a termelőknek, akiknek akár harminc százalékkal is növekedtek a költségeik, nagyon hamar áruhiány alakulhat ki baromfihúsból, számolt be az RTL.
Az üzletek nem akarnak veszteséget termelni, így a kereskedők szerint, ha a mell és a farhát nem drágulhat, akkor más termékeken kell behozniuk a kiesést. A csatornának nyilatkozva volt, aki azt mondta, hogy ha a feldolgozók a korábbi áron adják a termékeket, akkor a többi termékre nem lesz náluk sem áremelés. Ennek valószínűsége azonban nagyon kicsi, mert a termelők és a feldolgozók költségei jelentősen nőttek az emelkedő munkabérek, energiaárak és munkaköltségek miatt, mondta el a Baromfi Terméktanács elnöke.
Csorbai Attila azt is jelezte, még nem világos, hogy az árstop után a kereskedők továbbra is vásárolni fognak-e csirkehúst akár olyan áron, hogy azon mindenképpen veszteséget termelnek. Amennyiben nem veszik meg magasabb áron a csirkehúst, akkor akkor jelentősen csökkenhet a magyarországi hústermelés, és nem elképzelhetetlen, hogy átmeneti áruhiány alakuljon ki.