3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Történelmi jelentőségű megállapodás született szombaton az első átfogó világkereskedelmi reformról a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) konferenciáján az indonéziai Bali szigetén. A többi között támogatják a legfejletlenebb országokat is.

A 160 ország szakminiszterének részvételével zajló konferencián egyhangúlag megszavazták azt az intézkedéscsomagot, amelytől szakértők a globális kereskedelem fellendülését várják.

A konferencia résztvevői elfogadták az áruforgalomra vonatkozó szabályokat, öt, agráriumot érintő dokumentumot szavaztak meg, köztük az élelmiszer-biztonsági megállapodást, illetve négy, a legfejletlenebb országok támogatásáról szólót.

1000 milliárd dollár a tét

Azután hozták tető alá az átfogó kereskedelmi megállapodást, hogy Kuba elállt az intézkedéscsomag elleni vétóval való fenyegetéstől. Kuba az utolsó percben közölte, hogy nem hajlandó elfogadni a megállapodást, mert az nem járul hozzá a szigetország elleni amerikai embargó feloldásához.

A bali konferencián született egyezség a WTO első globális kereskedelmi megállapodása a szervezet megalakulása, 1995 óta. Egyes becslések szerint a megállapodás akár 1000 milliárd dolláros növekedést hozhat a világgazdaságnak. A megállapodás emellett megmenti a szervezetet az összeomlástól, és újraéleszti a bizalmat az iránt, hogy a WTO a 12 évig tartó eredménytelen tárgyalások után mégis képes leépíteni a világkereskedelmet akadályozó tényezőket.

"Történelmünk során most első ízben a WTO valóban betartotta az ígéreteit" - hangoztatta Roberto Azevedo főigazgató a meghatottság könnyeivel küszködve.

Türelmi idő Indinának

A bali megállapodás-csomag révén pont kerülhet a világkereskedelem liberalizációjáról szóló dohai WTO-tárgyalásokra, amelyek 2008-ban rekedtek meg. A szombaton tető alá hozott átfogó kereskedelmi megállapodás lényege az, hogy a vámeljárások egyszerűbbé és átláthatóbbá tételével lebontja a nemzetközi áruforgalom fellendítése előtt álló akadályokat, felvázolja a világkereskedelem első globális reformját, és előirányozza a jogilag kötelező érvényű WTO-dokumentumok aláírását első ízben a szervezet megalakulása óta.

Roberto Azevedo november végén még úgy nyilatkozott, hogy 2013 végéig már nem lesz közös világkereskedelmi megállapodás. Arra figyelmeztetett, hogy a kudarcnak súlyos következményei lehetnek a világkereskedelemre nézve. Maga a WTO is rosszul fog járni, mert veszít a hitelességéből és esetleg már csak egyfajta kereskedelmi bíróságként fogják kezelni, nem pedig olyan fórumként, ahol kereskedelmi megállapodásokat tudnak kötni a tagok. Azevedo ezért mindent megtett a tanácskozás sikere érdekében, tíz héten át koordinálta Genfben a világ különböző pontjairól érkezett kereskedelmi diplomaták maratoni tárgyalásait.

A fejlődő országok, például India foggal-körömmel ragaszkodtak ahhoz, hogy csak lépésenként építsék le az agrárszubvenciókat. Négy év átmeneti időszakot kaptak, amíg még használhatják a hatósági árakat. Ezt egyebek között fejlesztési segélyek ígéretével próbálták ellensúlyozni a fejlett országok.
Vita tárgya volt a nemzetközi áruforgalom bürokratikus akadályainak leépítése, a vámszabályok módosítása is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG