TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szakminiszter szerint jelentősen nőtt a zöldség-gyümölcs kivitel.

A magyar zöldség-gyümölcs ágazat komoly sikereket ért el 2013-ban - mondta a vidékfejlesztési miniszter a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évértékelő ülésén hétfőn Budapesten.

Fazekas Sándor szerint az ágazatban számokban is mérhető sikereket hozott az együttműködés a tárca, az érintett hatóságok, a hivatalok és a termelők között. Példaként a dinnye, az alma, a kajszi, a meggy, a paprika vagy az alma promóciós kampányokat említette, amelyeknek köszönhetően a vásárlók újra a magyar termékek felé fordultak. Hangsúlyozta: tovább kell fejleszteni az értékesítést ösztönző akciókat, amelyek a termelői háttérfejlesztést is lehetővé teszik.

Nem engednek az egymillióból

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság és a zöldség-gyümölcs termesztés kezdi visszaszerezni korábbi rangját. Ezt jól mutatja a magyar termékek arányának növekedése a külföldi piacokon, ahol évente 15-20 százalékos az emelkedés. Kiemelte: az Oroszországba irányuló zöldség-gyümölcs export több mint 15 százalékkal nőtt.

A miniszter elmondta: a zöldség-gyümölcs ágazati stratégiát fő célkitűzése, hogy az ország a 2014-2020 között a jelenleginél 1 millió tonnával több zöldséget és gyümölcsöt termeljen. Az MTI érdeklődésére elmondta: a végleges stratégiát - amelynek a társadalmi egyeztetéséből néhány nap van hátra - még az idei évben elfogadhatja az Országgyűlés.

Elfogadás előtt

A stratégia határozza meg azokat a célokat, amelyekre az uniós források felhasználásával pályázni lehet. Megjegyezte: 2014-ben is lesznek pályázati kiírások, de nagyobb részük 2015-re esik.

Mártonffy Béla, a Fruitveb elnöke évértékelőjében kiemelte: a termelés az utóbbi 3 évben stabilizálódott, az ágazat idei kibocsátása a prognózis szerint 2,5 millió tonna. Hangsúlyozta, hogy a gombatermesztés közel 15 százalékkal több, 27 ezer tonna körül alakulhat idén. A következő időszakban kiemelten lehet fejleszteni a nagy piaccal rendelkező magyar gombatermesztést, ahol véleménye szerint 30-50 százalékos növekedéssel lehet számolni. Az idei év szavai szerint átlagos volt, elfogadható termelői árakkal.

Az öntözés fejlesztése az elnök szerint megoldandó feladat, az ágazatot sújtó negatív gazdasági körülmények között említette a feketegazdaságot és sürgette a 27 százalékos áfa csökkentését. Mártonffy Béla jelentős eredménynek nevezte az ágazati stratégia kidolgozását, amelyet első alkalommal a tárcával és a kormánnyal közösen dolgoztak ki.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
hírlevél