Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az árak csökkenése bár megállt a világ árutőzsdéin, de a következő hetek iránya még bizonytalan.

Mélypontnak bizonyult az október 11-i 37 500 forintos kukoricaár a hazai árutőzsdén. Azóta 2,5 százalékot erősödött az árfolyam és a múlt hét végén elérte a 38 500 ezer forintot. Az alacsony ár és a betakarítás közelsége jótékony hatással volt a forgalom alakulására is. Magyar viszonyok között élénk volt a kereskedés. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke 7853 ponton áll - közölte a Magro.hu a Privátbankárral.

Mindjárt jön az új kukorica

Az október beköszöntével 37 ezer forintig eset vissza a kukorica prompt ára és ez a szint többé-kevésbé azóta is tartja magát. A hírek szerint kevés ó kukorica van már csak raktáron, de akinél mégis akad, igyekeznie kell az adásvétellel, mert mindjárt itt van az új termény is. A Magro.hu fizikai piacterén a kukorica álagára 39 550 forint volt, amit egy határokon árnyúló adásvétel húzott felfelé. A belföldi ár 37 850 forint körül alakult.

Párizsban továbbra sem döntötte el a kukorica, hogy merre is induljon. Egy nagyon szűk sávban mozog az ára, valamivel a 160 eurós szint alatt. A tény kedvéért rögzítsük, hogy 159,25 eurón fejezte be a hetet. A forgalom továbbra is kifejezetten élénk.

Chicagóban is a stabilitásról szól a múlt hét, csak éppen ott ezt megelőzte egy jó másfél hónapos erősödés. Bár szerdán az árfolyam benézett a 140 USD-os szint fölé, végül enyhe mínuszban, 138,77 USD-on zárta a hetet.

Jelenleg 1 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 4 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

Mi történt a búzával?

Ha az árak nem is változtak – az étkezési búza maradt 41 ezer, a takarmánybúza pedig 39 500 forinton – de azért volt kimutatható forgalom a BÉT-en, és már ennek is örülni lehet.

A fizikai piac továbbra is igen csendes, aminek az elsődleges oka az étkezési búza alacsony ára. Átlagosan 40 ezer forintot adnak és adnának tonnájáért, ha ilyen áron lennének eladók, de jobbára nincsenek. Így ritkán történnek üzletkötések. A fizikai piacterén a takarmánybúza ára viszont csökkent, jelenleg 33 500 forinton forog.

Kérész életűnek tűnt a búza drágulása. Egy hét után kifulladt az emelkedés és újra a stagnálásé lett a főszerep Párizsban. A fronthavi jegyzést 136 eurónál érte el a pénteki zárás.

Az előző heti növekedés után a 42. héten a csökkenés volt soron Chicagóban. A 6,5 százalékból 1,5 százalékot mozgott vissza az árfolyam és 152,30 USD-ig jutott.

Jelenleg 3 ezer tonna búza keresi új gazdáját és 24 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren - írja a Magro.hu.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Mezőgazdaság 2021: negatív spirálban maradhat a sertéshús, de bizakodnak a gabonatermesztők
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 15:01
Felemás képet mutat a hazai agrárium hangulatáról az aktuális Takarék AgrárTrend Index. A Takarékbank tavalyi utolsó negyedévet értékelő, és az idei évet előrejelző jelentése szerint a szántóföldi növénytermesztők továbbra is ellesznek, de a baromfi- és sertéságazat helyzete egyre forróbbá válik, részben az állatbetegségek, részben pedig az elszálló takarmányárak miatt. A marhatenyésztőket viszont legalább az utóbbi nem nyomasztja: ők nem veszik a takarmányt, hanem megtermesztik saját maguk.
Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Friss
hírlevél