TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyar szójatermék iránt érdeklődnek a nemzetközi élelmiszergyártók.

Élelmiszergyártó és forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés, vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb - mondta a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A már három különféle nagy nemzetközi élelmiszer-ipari kiállításon is innovációs díjat nyert termék iránt nagy az érdeklődés - állítja a vegyészmérnök végzettségű Szilbereky Jenő.

Közös kísérletek

A szója az egyedüli teljes értékű növényi fehérjeforrás, amelyet eddig döntő mértékben takarmányként hasznosítottak. A magyar találmány alapján viszont ipari mennyiségben állítható elő könnyen emészthető, jó minőségű csíráztatott szója, ami élelmiszerek alapanyagaként az egészséges táplálkozásba illeszthető. Koleszterinszegény húspótlók, tofuk, pástétomok, különféle gluténmentes tészták, készülhetnek belőle. Mivel a Yasóhoz hazai termesztésű szóját használnak fel, garantáltan mentes a génmanipulációtól, ami tovább növeli piaci értékét - állítja az ügyvezető. (Arról, hogy jogosan félünk-e a GMO-tól, vagy csak hisztériakeltésről van-e szó, ITT olvashat. Arról pedig, hogy a sok tiltakozás ellenéri mégis eszünk génmódosított alapanyagot tartalmazó élelmiszert, arról pedig ITT olvashat.)

Hozzátette, több mint 30 világcég, közöttük a német Worlec, a holland Lytos, az olasz Faravelli és az angol FoodDoctor kutatás-fejlesztő gárdája folytat közös kísérleteket a magyar feltalálókkal, hogy miként használható új termékeik alapanyagaként a Yasó. Hasonló, hónapokig, gyakran évekig tartó termékfejlesztés zajlik például a Pápai Hús-nál és a Nébár Kft. bajai kenyérgyárában is.

Hálózat épülne

Szilbereky Jenő tájékoztatása szerint elsősorban dél-afrikai, kínai és indiai cégek a gyártási technológiát akarják megvásárolni. Elképzelésük szerint a sződi gyárhoz hasonló üzemek hálózatát építenék fel a helyi élelmiszerellátás javítására, erről is folyamatban vannak az üzleti tárgyalások.

A szójaterméket saját tőkéből és banki hitelből félmilliárd forintért a Sződön 2009-ben felépült magyar tulajdonú üzemben gyártják. Az üzemben tavaly 500 tonnányi termék készült, a nyereséget egyelőre felemésztik a kutatás-fejlesztési költségek. A terv szerint 2014-ben már megháromszorozzák a termelést, 2015-ben pedig a harminc munkást foglalkoztató gyár teljes kapacitással, évi 2000 tonnányi terméket gyárt majd. Ekkor a kalkuláció szerint a termelési értéke eléri az 1,7 milliárd forintot és ezzel megtérül a beruházás - mondta a Fitotex vezetője.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
Agrár Nagyon kevés dinnye termett idén
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 27. 07:40
Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a várt mennyiség fele termett csak, ezt a kiesést pedig csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak - írta a Világgazdaság csütörtökön.
Agrár Megmaradt a beruházási kedv a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 13:28
A hazai gazdák továbbra is kiemelkedően fontosnak tartják a beruházásokat, sőt, 22%-uk a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.
Agrár A klímaváltozás és a mezőgazdaság: mit termeljünk, ha beüt a krach?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 20:06
A legnagyobb problémát a klímaváltozás sebessége jelenti. Olyan ütemben és olyan szélsőséges mértékben változik az időjárás, amivel a természetes környezet – és minden, ami arra épül – nem bír lépést tartani.  
hírlevél