3p
Magyar szójatermék iránt érdeklődnek a nemzetközi élelmiszergyártók.

Élelmiszergyártó és forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés, vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb - mondta a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A már három különféle nagy nemzetközi élelmiszer-ipari kiállításon is innovációs díjat nyert termék iránt nagy az érdeklődés - állítja a vegyészmérnök végzettségű Szilbereky Jenő.

Közös kísérletek

A szója az egyedüli teljes értékű növényi fehérjeforrás, amelyet eddig döntő mértékben takarmányként hasznosítottak. A magyar találmány alapján viszont ipari mennyiségben állítható elő könnyen emészthető, jó minőségű csíráztatott szója, ami élelmiszerek alapanyagaként az egészséges táplálkozásba illeszthető. Koleszterinszegény húspótlók, tofuk, pástétomok, különféle gluténmentes tészták, készülhetnek belőle. Mivel a Yasóhoz hazai termesztésű szóját használnak fel, garantáltan mentes a génmanipulációtól, ami tovább növeli piaci értékét - állítja az ügyvezető. (Arról, hogy jogosan félünk-e a GMO-tól, vagy csak hisztériakeltésről van-e szó, ITT olvashat. Arról pedig, hogy a sok tiltakozás ellenéri mégis eszünk génmódosított alapanyagot tartalmazó élelmiszert, arról pedig ITT olvashat.)

Hozzátette, több mint 30 világcég, közöttük a német Worlec, a holland Lytos, az olasz Faravelli és az angol FoodDoctor kutatás-fejlesztő gárdája folytat közös kísérleteket a magyar feltalálókkal, hogy miként használható új termékeik alapanyagaként a Yasó. Hasonló, hónapokig, gyakran évekig tartó termékfejlesztés zajlik például a Pápai Hús-nál és a Nébár Kft. bajai kenyérgyárában is.

Hálózat épülne

Szilbereky Jenő tájékoztatása szerint elsősorban dél-afrikai, kínai és indiai cégek a gyártási technológiát akarják megvásárolni. Elképzelésük szerint a sződi gyárhoz hasonló üzemek hálózatát építenék fel a helyi élelmiszerellátás javítására, erről is folyamatban vannak az üzleti tárgyalások.

A szójaterméket saját tőkéből és banki hitelből félmilliárd forintért a Sződön 2009-ben felépült magyar tulajdonú üzemben gyártják. Az üzemben tavaly 500 tonnányi termék készült, a nyereséget egyelőre felemésztik a kutatás-fejlesztési költségek. A terv szerint 2014-ben már megháromszorozzák a termelést, 2015-ben pedig a harminc munkást foglalkoztató gyár teljes kapacitással, évi 2000 tonnányi terméket gyárt majd. Ekkor a kalkuláció szerint a termelési értéke eléri az 1,7 milliárd forintot és ezzel megtérül a beruházás - mondta a Fitotex vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG