<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az iráni atomenergia-ügynökség vasárnap azt állította, hogy egy külföldi ország nevében eljáró hackerek betörtek egyik leányvállalata internetes hálózatába, és szabad hozzáférést kaptak annak e-mail-rendszeréhez.

Az internetes behatolók azt követelték, hogy a fővárosban, Teheránban, a közelmúltbeli országos tüntetések során letartóztatott politikai foglyokat engedjék szabadon. A csoport közölte, hogy 50 gigabájtnyi belső e-mailt, szerződéseket és építési terveket szerzett meg, amelyek az Oroszország támogatásával működtetett, bushehri atomerőművel kapcsolatosak.

Azt nem lehet tudni, hogy a megszerzett információ tartalmaz-e titkosított anyagokat. A magát Fekete Megtorlásnak nevező csoport olyan képeket tett közzé, amelyek szerződések, tervek és berendezések képeinek tűnnek a bushehri erőműben.

Irán polgári nukleáris részlege közölte, hogy a hackerek az atomerőművet üzemeltető bushehri vállalat e-mail-rendszerébe törtek be. Az ügynökség egy "külföldi országot" vádolt a támadás elkövetésével anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Teherán korábban már vádolta az Egyesült Államokat és Izraelt az ország infrastruktúráját károsító kibertámadásokkal.

Az USÁ-t és Izrael vádolják. Fotó: Depositphotos
Az USÁ-t és Izrael vádolják. Fotó: Depositphotos

Iránban hetek óta heves, olykor zavargásokba torkolló tüntetések zajlanak, amelyeket Mahsza Amini, egy 22 éves nő szeptember 16-i halála váltott ki, akit azért vettek őrizetbe, mert állítólag nem tartotta be az ország szigorú törvényei szerinti iszlám öltözködési szabályzatot.

A pedagógusok szakszervezetének koordinációs tanácsa, Irán vezető tanári szövetsége arról számolt be, hogy az iskolák, főként Irán kurd tartományaiban, követték a tanítás bojkottjára vonatkozó felhívásukat vasárnap, tiltakozásul az elmúlt hónap levert tüntetéseiben, zavargásai során meghalt és letartóztatott diákok miatt. A hatóságok tagadják, hogy lett volna bárhol pedagógussztrájk.

A tiltakozások először az iráni állam által a nők számára előírt fejkendő, a hidzsáb miatt törtek ki, de hamarosan az országot irányító klérus elleni megmozdulásokba mentek át. A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, és még magának az Iszlám Köztársaságnak a bukását is követelték. A biztonsági erők éles lőszert és könnygázt vetettek be a tüntetések feloszlatására. Jogvédő csoportok becslései szerint több mint 200 ember meghalt. (MTI)

Címkék: Agrár Hackerek Irán

Agrár Csak összejött: tovább él a gabonamegállapodás
Privátbankár.hu | 2023. március 18. 17:48
Nehezen, de összehozták a hosszabbítást. 
Agrár Szöul is kénytelen elindítani atomprogramját
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 15:49
Dél-Korea már nem követheti azt a célt, hogy egyszer atomfegyvermentessé teszik a Koreai-félszigetet, atomfegyvereket kell fejlesztenie az Észak-Koreával szembeni védelme megerősítésére - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjújában O Sze Hun, Szöul főpolgármestere.
Agrár A Kárpát-medencében töltene be vezető szerepet a legnagyobb hazai takarmánygyártó
Szakonyi Péter | 2023. március 10. 18:03
A következő években az állattartás súlypontja Nyugat-Európából áthelyeződik Kelet-Közép-Európába, ahol az állattartás koncentrálódásával egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított, minőségi tápokra. 
Agrár Az MNB közbelépett: visszavonták egy biztosító egyesület engedélyét
Privátbankár.hu | 2023. március 8. 09:49
Az MNB visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének tevékenységi engedélyét. Az intézmény nem rendelkezik a működése folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével, s a tőkepótlásra nincs szándéka .
Agrár Bízik az uniós forrásokban Csányi Sándor, jó évek jöhetnek az agráriumban
Privátbankár.hu | 2023. március 1. 19:07
A recessziót várhatóan el tudjuk kerülni idén, jövőre pedig folytatódhat a gazdasági növekedés, míg a magyar agrárium a korábbinál is lendületesebben fejlődhet a következő években – hangzott el az OTP Agrár Gálán, a hitelintézet Vállalati és Agrár Igazgatóságának partnerrendezvényén. Az eseményen átadták az Agráriumért OTP Díjakat is.
Agrár Nem nyugszik a mély, újabb földrengés történt
Privátbankár.hu | 2023. február 25. 09:42
Most Dél-Walesben rengett a Föld.
Agrár Újabb csapás: lélektani határ fölé drágult a termelőföld
Privátbankár.hu | 2023. február 23. 10:59
Az átlagár 2022-ben 2 millió forint fölé került.
Agrár Rossz hír jött a német árakról
Privátbankár.hu | 2023. február 22. 09:28
Gyorsult az infláció az év elején Németországban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
Agrár Még hogy kivezetné az ársapkákat a kormány? Éppen ellenkezőleg!
Privátbankár.hu | 2023. február 18. 12:44
Állítólag most a magyarországi termőföldekre - májustól.
Agrár Lassan egy éve lefele tartanak a globális élelmiszerárak
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:19
Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG