Indiában az elmúlt öt évben kimagaslóan jó volt a cukortermés, ami miatt hatalmas cukorkészletek halmozódtak fel az országban. Elemzők szerint az indiai kormány 4 millió tonna cukor eladásának engedélyezését tervezi a nemzetközi piacokon. Ez komoly kihatással lesz a jelenleg is 7 éves mélyponton álló cukorárra, azt akár további 15 százalékkal csökkentheti.
Az alacsonyabb cukorár jó a fogyasztóknak és az élelmiszeripari cégeknek, de komoly fejfájást okozhat a világ olyan nagy feldolgozóinak és exportálóinak, mint Brazília, vagy Thaiföld.
India a cukor második legnagyobb fogyasztója és termelője a világon Brazília után, évente azonban csak egymillió tonna körüli mennyiséget exportál.
A 4 millió tonna cukor 8 százaléka annak az 50 millió tonnának, amellyel tavaly összesen kereskedtek a nemzetközi piacokon.
Nemrég hiánytól tartottak
A Nemzetközi Cukorszervezet vezetője nemrég még úgy nyilatkozott, hogy 2016/2017-es piaci évadban globálisan 6,2 millió tonnával haladhatja meg a cukorfogyasztás a termelést az előző szezon alacsonyabb, 2,5 millió tonnás hiánya után. Jose Orive szerint világ cukorfogyasztása 2016-ban várhatón 2,5 százalékkal nő éves összevetésben, miközben a globális termelés nem változik 2015-höz képest.