<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p
Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, a magyar termelőket támogatva, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal és hazai dinnyét árusítanak, bár azt még nem tudni, milyen fogyasztói áron.
Görögdinnyék egy dinnyeföldön a Heves megyei Csány közelében 2018. július elején (MTI Fotó: Komka Péter)

Évekkel ezelőtt a termelők elégedetlenségétől volt hangos a dinnyepiac, volt, hogy az áruházak elé öntötték ki az alacsony átvételi ár miatt az áruikat a gazdák, de idén egyelőre béke honol, és inkább a termék minőségére figyelnek az ágazati szereplők. Tavaly a korán beköszöntött nyár miatt korábban, szezon előtt megjelent a hazai dinnye a boltokban. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületnél most úgy számolnak, a jövő héttől kezdve el tudják látni a piacot és az áruházakat sárgadinnyével, július közepétől pedig már megfelelő mennyiségben lesz görögdinnye is. A szezon szeptember végéig kitarthat, persze ezt még az időjárás is befolyásolhatja.

„Még nem tudunk termésmennyiséget mondani. A dinnyék minőségének értékelésével is várjuk meg a szezon végét, de alapvetően bizakodóak a termelők. A növények a vártnak megfelelő fejlettségi állapotban vannak és jelenleg a termések is szépen fejlődnek” – mondta a Privátbankár.hu-nak Horváth Vivien, az egyesület szóvivője.

Jól indult az április, jött az esős május, de még így is jó lehet a termés

A dinnyeszezon tehát nem kezdődik később, mint nagy átlagban szokott, bár a dinnyések korábbi indulásra számítottak a korai ültetések után, de az időjárás közbeszólt. A gazdáknak kedvezett az áprilisi időjárás, aminek hatására többen és korábban, már április elején-közepén megkezdték a kiültetéseket. Ezután viszont a gazdák életét jelentősen megnehezítette a májusi időjárás, helyenként akár 300 mm csapadék is zúdult a területekre.

Kevesebb dinnyére számít a FruitVeBA FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál a tavalyinál 10-15 százalékkal kevesebb, 160-180 ezer tonna görögdinnye-termésre számítanak. Ledó Ferenc elnök az MTI-nek szerdán elmondta, a görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés uralja.

A hűvös idő és a sok csapadék együttesen megállította a növények fejlődését. A vizes területek miatt egyes helyek megközelíthetetlenné váltak, ezáltal a tervezett földmunkák is eltolódtak nagyjából két héttel. A szóvivő szerint a júniusi napsütés ellenben meghozta a várt eredményt.

„A napsütés hatására a növények is szépen fejlődésnek indultak, újra megkezdődött az öntözés is, ugyanis a sok csapadék jellemzően kimosta a tápanyagokat a talajból, amit a legtöbben csepegtető öntözéssel, tápoldatozással tudunk pótolni. Ennek eredményeképp mára már 2-5 kilós görögdinnyék és lassan érett sárgadinnyék bujkálnak a lombozat alatt. Egyelőre a formákból, fejlődés üteméből úgy látjuk, hogy a minőséggel nem lesz gondunk idén sem” – teszi hozzá Horváth.

Ki fogja leszedni a dinnyét?

Az országban tapasztalható munkaerőhiány persze ezen a területen is érződik. A dinnye is egy jellemzően kézimunkaerő-igényes ágazat, az elöregedés kérdése pedig nem csak a termelőket érinti, hanem azokat is, akik leszednék a dinnyét.

„Az órabérek jelentősen – 500-600 Ft-ról 1000-1200 Ft/órára – nőttek az elmúlt 5 évben. Sőt, a dinnyés munkát vállalók így már nem csak piacképes jövedelmet, de tényleges növénytermesztési ismereteket, szakmai tudást is szerezhetnek a szezonban. Ugyanakkor nem látszik egy utánpótlás, aki kiegészítené és pótolná a felmerülő igényt” – mondja a szóvivő.

A sárgadinnye marad a belföldi piacon

Hogy most mekkora felvásárlási árral lennének elégedettek a gazdák? A kérdésre Horváth Vivien pontos számot nem tudott mondani, de egyúttal megjegyezte: arra törekednek, lerövidítsék az értékesítési útvonalakat, így frissebb termékek és mindenki számára elfogadhatóbb árak lennének elérhetők a szezonban. Elvárható, fix kiskereskedelmi árat se tudott így mondani, amit reálisnak tartanának idén, hiszen ezt a szóvivő szerint a fajtaválasztás és a termeléstechnológiai is meghatározza.

A termelői visszajelzések szerint a területi adatok némi átrendeződéssel a tavalyihoz hasonlóan alakulnak: a dinnye termőterülete a tolnai-hevesi térségnél nem változott, a baranyai és békési területek minimális csökkenést jeleztek, a szabolcsi területek tovább növekedtek, így a dinnyés egyesületnél arra számítanak, várhatóan rendben el tudják látni a hazai és az export igényeket is.

A kantalup (cantaloupe) típusú sárgadinnye

Az egyesület adatai szerint a görögdinnyének az utóbbi években nagyjából a 40 százaléka kerül exportra, a sárgadinnye esetében az elmúlt egy-két évben jelent meg a statisztikai adatokban egy minimális export, de ezt a terményt azért jellemzően a belföldi piacokra termelik.

Miért éppen Panama?Az Agrárgazdasági Kutató Intézet egy 2016-os összefoglalója szerint az Európai Unió vezető görögdinnye-termesztő tagországai Spanyolország, Görögország, Olaszország és Magyarország. Ezen túlmenően az unió évente 195-269 ezer tonna görögdinnyét importált a harmadik országokból az utóbbi években. A legnagyobb mennyiségben Marokkóból, Costa Ricaból, Brazíliából, Panamából, Ukrajnából és Törökországból érkezett görögdinnye 2015-ben a közösség piacára.

„Hogy egy dinnye hova kerül, már a fajtaválasztásnál eldől, így egyelőre a magyar termelés esetében az látszik, hogy főként a belföldi piac megerősítésére fordít az ágazat hangsúlyt. A külpiaci adatok szezon végével realizálódnak, addig az előző éves statisztikákra tudunk hagyatkozni. Görögdinnyében a cseh, lengyel, német; sárgadinnyében a román, szlovák piacok jelentősek” – közölte a szóvivő.

A marokkói dinnye az új vetélytárs

A magyar termelőknek persze az olcsó, export dinnyével is fel kell venni a harcot. Míg görögdinnyében a spanyol, görög és olasz termelők számítanak az európai élbolynak, sárgadinnyében az olaszok és a franciák, illetve európai szezonon kívül még a brazil sárgadinnyékkel találkozhatunk a boltok polcain. Új belépőként Marokkó is megjelent a piacon, látványos fejlődésen mentek keresztül és erőteljesen bővül a termelésük több mezőgazdasági termék tekintetében is.

Sőt, kollégánk Panamából érkezett dinnyével is találkozott a minap az egyik fővárosi G'Robyban, ahol 429 forintos kilónkénti áron adtak a görögdinnyét. (Hogy kerül épp Panamából dinnye az EU-ba? Fenti keretes írásunkból kiderül.)

Görögdinnye Panamából a G'Robyban (Fotó: Privátbankár.hu)

Felmatricázták a magyart

A magyar dinnye megkülönböztetésére a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete tavaly bevezetett egy védjegyet. A szóvivő szerint a matrica a termelők visszajelzései alapján egyértelműen növelte a dinnyébe vetett bizalmat.

Ennek jó példája, hogy a felmatricázott dinnyéket már nem kellett félbevágni, hanem gyakrabban egészben is elvitték, mert a vásárló biztosan tudta, hogy megbízható forrásból és megbízható minőségű terméket vásárol. Idén az egyesület tovább erősíti ezt a jelölést, így a tagdíjbefizetés mellé minden termelőnek legyártottak ezer darab matricát.

Ha ezt a logót látod, biztos magyar dinnyét vettél

Ha érkezik a magyar, leállnak az importtal az áruházláncok

Mivel a magyar dinnye még csak most fog megjelenni a hazai üzletekben, megkerestünk több hipermarketet is, hogy megkérdezzük, jelenleg milyen import dinnyét árulnak, illetve milyen arányban lesz majd jelen a boltokban a magyar és a külföldi dinnye, ha már kapni a hazait is. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az áruházláncok terveznek-e olyan akciót, amivel a magyar termelőket lehet támogatni?

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója portálunknak elmondta, hálózatukban jelenleg Görögországból származó görögdinnyét árusítanak 299-349 forint/kg közötti áron. „Az előző évekhez hasonlóan onnantól kezdve, hogy a magyar dinnye megfelelő minőségben és mennyiségben áll a rendelkezésünkre, azonnal átállunk kizárólag annak értékesítésére. A termelők jelzése szerint július 5-10. között várható az első betakarítás” – mondta Fodor.

Az Aldinál közölték: mivel a kedvezőtlen időjárás miatt némileg késik a hazai dinnyeszezon kezdete, jelenleg a görögdinnye Görögországból, a sárgadinnye Olaszországból érkezik áruházuk polcaira. A görögdinnyét június 24-én 249 forint/kg, a sárgadinnye 699 forint/kg áron kínálták, de a magyar görög- és sárgadinnyeszezon kezdetétől ők is csak magyar dinnyét kínálnak majd.

„Egyrészt a vásárlók igényeinek kielégítésére, másrészt a termelők készleteinek levezetése érdekében támogatjuk a magyar termelésből származó dinnye akciós megjelenítését. Ahogyan a korábbi években is, a magyar dinnye megjelenésével – egy-egy különleges fajtát leszámítva – egy időben leállítjuk az importot és csak magyar termelésből származó dinnyét árulunk” – közölte Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője lapunkkal. A Sparnál most görög, olasz, spanyol és török dinnyét kapni, a görögdinnyét 199, a sárgadinnyét 799 forintos kilónkénti áron.

Túl olcsón adtákMint emlékezetes, két éve komolyabb botrány kerekedett a Tesco körül amiatt, amiért rendkívül olcsón adták a dinnyét. A 249 forintért kínált dinnyét július 6-9. közötti három napban levitték 99 forintra.

A Tescónál a görögdinnye görög, olasz és spanyol szállítóktól érkezik, míg a sárgadinnye Spanyolországból és Olaszországból. Itt is kihangsúlyozták, elkötelezettek a magyar dinnye és a magyar dinnyetermesztők mellett, éppen ezért a magyar szezon beindulása után szinte csak kizárólag magyar dinnyét forgalmaznak majd.

Ez alól kivételt mindösszesen azok a sárgadinnyék jelentenek kivételt, amelyeket Magyarországon nem termesztenek (például a mézdinnye, piel de sapo, gália).

Piel de sapo (Fotó: depositphotos.com)

2018-ban a Tesco mintegy 10 ezer tonna magyar dinnyét értékesített Magyarországon. A kínálatban a szállítókkal együttműködésben kifejezetten az áruházláncnak fejlesztett dinnyefajták is szerepelnek, például a hosszúkás magszegény és a bébidinnye.

A Tesco nemcsak hazai piacain, de külföldön is népszerűsíti a magyar dinnyét. A tavalyi szezon során összesen hozzávetőleg 8 ezer tonna kiló görögdinnye került cseh, lengyel és szlovák Tesco áruházakba. Ráadásul idén a hagyományos magos görögdinnye mellett, a magnélküli fajták (fekete magszegény, mini, bébi, sárgahúsú) is felkerülnek a külföldre induló kamionokra.

A témában megkerestük az Auchant és a Lidlt is, de cikkünk megjelenéséig az áruházláncok nem válaszoltak kérdéseikre. Amint válaszaik beérkeznek, frissítjük a cikket!

Frissítés:

A Lidl a cikk megjelenése után közölte: 181 üzletükben jelenleg görög és spanyol dinnyét kínálnak vásárlóiknak. Az áruházlánc a június 27-én induló akciója keretében a Görögországból származó görögdinnyét 149 Ft/kg áron kínálja.

A Lidlnél ez lesz a hetedik olyan nyár, amikor a hazai dinnyeszezon indulása után kizárólag csak magyar termesztésű gyümölcsöket forgalmazzák, ez idén július elejére várható. A kínálatban elérhető lesz a normál görögdinnyén kívül a magszegény, a mini és a sárga bélű görögdinnye is.

Tavaly itthon a 7 ezer tonnát meghaladó, azaz közel azonos mennyiségű magyar dinnye fogyott el az áruházak polcairól, mint az előző év azonos időszakában, a külpiacokon értékesített mennyiség közel 4500 tonnára rúgott. Ezt azt jelenti, hogy a Lidl Magyarország exporttevékenysége 12 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Az áruházlánc egyúttal hozzátette: beszállítóikkal együtt alakítják ki az akciókat, hogy annak időzítése és mértéke kedvező lehessen a termelőknek.

Frissítés 2:

A cikk megjelenése után, csütörtök délután az Auchan válaszai is befutottak. Eszerint ők is görög, olasz és spanyol görögdinnyéket árulnak, de július 8-tól már megjelennek a magyar termékek is áruházaikban.

Mint megjegyzik: július 17-től várhatóan csak magyar származású, sima- csíkos, magos görögdinnyét árulnak, július 22-től pedig mind a sima, mind a  fekete héjú magszegény, mind a sárga húsú görögdinnye kategóriákban csak magyar származású terméket kínálkban. Most viszont 200-400 Ft/kg közötti adják a dinnyéket, típustól függően. 

Arra a kérdésünkre, hogy tervezünk-e olyan akciót, amivel a hazai termelőket lehet támogatni, az Auchan annyi válaszolt: természetesen. Júliusban és augusztusban is több alkalommal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG