3p
Olyan erős hurrikán közelít Európa partjai felé, amilyen nem szerepel a feljegyzésekben. Írországban riadót fújtak - napra pontosan 30 évvel a Nagy-Britanniát letaroló Nagy Vihar után.
Az ír meteorológiai szolgálat infravörös műholdképén a hétfő hajnali helyzet

Időjárási riasztásokat adtak ki az írországi és a brit meteorológiai szolgálatok az Ophelia hurrikán hétfő délutánra várt érkezése előtt. A hurrikán a szakértők szerint viharrá szelídül, mire a Brit-szigetek fölé ér, de így is orkánerejű szélre és özönvízszerű esőzésekre kell számítani az érintett térségekben. A hétfő hajnali legfrissebb előrejelzés szerint a vihar először Írország déli partjait éri el, majd áthalad Észak-Írország és Skócia felett, és kedd hajnalban hagyja el Nagy-Britanniát északkelet felé.

Leo Varadkar ír miniszterelnök vasárnap esti Twitter-üzenetében bejelentette, hogy hétfőre a legmagasabb szintű, vörös riasztást adták ki az egész országra, és az összes írországi iskola zárva lesz. Több megyébe előre kivezényelték az ír hadsereg egységeit, hogy majd segítséget nyújthassanak a lakosságnak. A brit hadsereg három zászlóalját készenlétbe helyezték, arra az esetre, ha a közeledő ítéletidő bárhol komolyabb incidenseket okozna, de a helyi hatóságoktól egyelőre nem érkezett konkrét segítségkérés.

Nem tudunk ilyen erős európai hurrikánról

Az Ophelia az Atlanti-óceán felett, az Azori-szigetek irányából tart Írország, Észak-Írország és Nagy-Britannia északi térségei felé, jelenleg 140 kilométer/óra sebességű széllökésekkel. A brit meteorológia előrejelzése szerint a vihar az óceán hűvösebb vizei fölött, majd a szárazföld fölé érve gyengül, de Írország déli partvidékén még előfordulhatnak óránkénti 130 kilométeres sebességű széllökések, és helyenként rövid idő alatt 50 milliméternyi eső is hullhat.

Az Egyesült Államok légkörkutató hivatala, a NOAA térképe a hurrikán várható útjáról

Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete óta valaha is kialakult.

Rendkívül erőteljes déli légáramlása az orkánnal és az esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hoz: hétfőn Nagy-Britannia egyes térségeiben 22-23 fokos meleg is lehet a meteorológusok várakozása szerint. Az átlagos októberi hőmérsékleti maximum 15 fok.

Kísérteties az egybeesés: 30 éve letarolta az országot a Nagy Vihar

Az Ophelia napra pontosan 30 évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezik. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezer elsodort háztetőt, több tízezer összetört járművet hagyott maga után.

A harminc évvel ezelőtti időjárási katasztrófa, amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Nagy-Britanniát, egymilliárd font kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a vihar útját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Tizenötezer tehén kap munkát Erdélyben
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 13:42
A szarvasmarha-tenyésztésnek is vannak melléktermékei, amelyek segíthetnek az ezzel foglalkozó vállalatoknak csökkenteni a környezeti lábnyomuk méretét. 
Agrár Örülhetnek az agrárgazdák
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 11:04
A jövő héten megkezdődhet a közvetlen támogatások előlegfizetése.
Agrár Újabb hatóságot ültet a Spar és társai nyakába Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 09:38
A jövő évtől jön a nemzeti kereskedelmi és fogyasztóvédelmi hatóság.
Agrár Bulgáriában elég volt a gazdák fenyegetése
Privátbankár.hu | 2024. október 8. 15:41
100 millió eurós állami támogatást kapnak a bolgár gazdák miután tiltakozást helyeztek kilátásba az az ukrán mezőgazdasági termékek importja miatt - jelentette be hétfőn a bolgár kormány.
Agrár Tömegtermékek helyett csúcsélelmiszerek előállítása jön az Európai Unióban?
Szirmai S. Péter | 2024. szeptember 30. 15:05
A fenntarthatósági célok alapján hamarosan döntenie kell az EU-nak. Az olcsó tömegterményeket, akár a gabonát, a jövőben már csak importálva átáll-e a drága csúcs-termékek előállítására. Erre is kerestük a választ a Közös Agrárpolitika formálódó reformjával kapcsolatban.
Agrár Almavész: ez lehet a megoldás a levéltetvek inváziója ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 17:03
Számos ország van a világon, amely sok almát termel, és az elmúlt évtizedekben végeláthatatlan küzdelmet folytatott azokkal kártevőkkel, amelyek tönkreteszik a termést. Ez a háború fordulatot vett.
Agrár Hazudozás vádjával indult per a mamutvállalattal szemben
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 12:12
Precedensértékű lehet az a per, amelyet Kalifornia állam indított a világ legnagyobb olajvállalata, az ExxonMobil ellen azzal a váddal, hogy közvetve hozzájárul a veszedelmes klímaváltozáshoz.
Agrár Megvillant a román mérnökök „géniusza”
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 06:01
Robotizálta a mezőgazdasági termelők munkáját a romániai vállalkozás, olyan automatát alkotva, amely sor tipikus munkát elvégezhet a földeken. 
Agrár Megsegíti a gazdákat az EU - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 16:15
  Az EU megsegítené a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdákat több tagállamban.
Agrár Fütyül ez az orosz ágazat az európai uniós szankciókra
Elek Lenke | 2024. szeptember 19. 15:08
Az állam több mint öt éve döntött úgy, hogy odafigyel a hazai bortermelésre, és elkezdődött a szőlészeti és borászati ​​törvény kidolgozása. Ennek legfontosabb alaptétele az volt, hogy a nem helyi szőlőből készült bort többé nem nevezhetik orosznak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG