3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha így marad a helyzet, nem lesz szükség a madárinfluenza miatt további szigorú korlátozásokra.

Valamennyi védő- és megfigyelési körzetet feloldhatnak március elején – közölte a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos. Bognár László szerint már január vége óta nem mutatták ki a madárinfluenza fertőzést a házi szárnyasokban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása alapján helyettes államtitkár elmondta: a madárinfluenza vírus H5N8-as törzsének a múlt év novemberi megjelenése óta Magyarországon hét megyében, összesen 231 gazdaságban mutatták ki a kórokozót. Ebből mintegy 192 olyan telep volt, ahol több mint 500 szárnyast tartottak. A madárinfluenza miatt 3,2 millió baromfi leölését rendelték el, ezek mintegy 80 százaléka kacsa és liba volt.

Ilyen sincs máshol

Az Európai Unióban egyedülálló módon, Magyarországon 100 százalékban kárpótolnak minden állattartót, akiknek a járvány miatt el kellett pusztítani jószágait – tájékoztatott Bognár Lajos a víziszárnyas-tenyésztő tagjai számára rendezett fórumon.

Hozzátette: Ez kiegészül a víziszárnyast tartók számára hamarosan elérhető 1,5 milliárd forintos forrással, a kis összegű jövedelempótló támogatással is. Folyamatosan egyeztetnek az EU illetékes szerveivel arról, hogy milyen további támogatás nyújtható az állattartóknak és a feldolgozóknak a közvetett károk részbeni kompenzációjára, erről azonban csak hónapok múlva születhet döntés – a hosszas európai uniós döntéshozatali eljárás miatt.

A megelőzés is egyre fontosabb szempont

A napokban megjelenik egy országos főállatorvosi határozat, amely a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatát hivatott csökkenteni egy járvány idején – tájékoztatott Bognár Lajos. A határozathoz a Baromfi Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is megfogalmazta javaslatait. Ezeket az érintett tagok számára korábban rendezett fórumon elhangzott észrevételek alapján állították össze.

A NAK új kárenyhítési rendszer létrehozására tesz javaslatot stratégiai partnerével, a BTT-vel közösen. A madárinfluenza-járvány tapasztalatait és a külföldi példákat felhasználva ez lehetne az első eleme egy, az állattenyésztési ágazatokra hosszabb távon elképzelt, a termékpálya szereplőinek önkéntes részvételével és bizonyos mértékű állami hozzájárulással megvalósított rendszernek – tudatta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Hiány lett a baromfi - kiderült, meddig kell kibírnunk nélküle

hízott liba- és kacsafeldolgozással foglalkozó orosházi Pannon Fine Food Kft. ügyvezetője, Nyeste Lajos elmondása szerint a feldolgozók január óta érzik a madárinfluenza pusztító hatását, azóta csak heti egy-két napon tudnak vágni. Januárban összesen 4 ezer állatot dolgoztak fel... További részletek a Privátbankár.hu-n.>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Sokkal több pénzt akarnak a magyar gazdák az EU-tól Orbán Viktor segítségével
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 10:22
A magyar EU-elnökség alatt több uniós támogatást akarnak az édesvízi halgazdálkodásra és a talajvédelem elősegítésére.
Agrár Génmódosított kukoricát is lehet élelmiszerként használni - Brüsszel megadta az engedélyt
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 17:44
Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként való felhasználását engedélyezte - közölte kedden a brüsszeli testület.
Agrár Ukrajna túllépte a határt, az EU rögtön intézkedett
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 16:07
Az Európai Unió keddtől újra vámokat vezetett be az ukrán cukor és tojás importjára.
Agrár Drágulhat a hús, ha divatba jön az új adó
Buksza blog | 2024. június 27. 14:31
A világ első mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátási adójának bevezetésével Dánia megtette az első lépést, amelynek követői lehetnek más országok is.
Agrár Megszületett az EU első agrárszektoros széndioxid-adója
Szirmai S. Péter | 2024. június 27. 05:38
Dánia 2030-tól szén-dioxid-adót vet ki a mezőgazdaságra, miután a kormány hétfőn megállapodott az agrár- és zöldszervezetekkel.
Agrár A Zwack is megszenvedte a tavalyi horribilis inflációt
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 16:32
Mégis lesz osztalékfizetés, így döntöttek a most megtartott éves közgyűlésen.
Agrár Milliókat bukhatnak a mezőgazdasági vállalkozók
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 09:13
Több tényező is egyszerre sújtja őket.
Agrár Kell-e félnünk az újabb járvány-berobbanástól?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:55
Mit tehetünk ellene?
Agrár Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:54
Az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
Agrár Ebből még nagy baj lehet: nem lesz elég élelmiszerünk?
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:51
Elkeseredett hangú nyílt levelet küldött a kormánynak nemrégen a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöksége.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG