<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ha így marad a helyzet, nem lesz szükség a madárinfluenza miatt további szigorú korlátozásokra.

Valamennyi védő- és megfigyelési körzetet feloldhatnak március elején – közölte a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos. Bognár László szerint már január vége óta nem mutatták ki a madárinfluenza fertőzést a házi szárnyasokban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása alapján helyettes államtitkár elmondta: a madárinfluenza vírus H5N8-as törzsének a múlt év novemberi megjelenése óta Magyarországon hét megyében, összesen 231 gazdaságban mutatták ki a kórokozót. Ebből mintegy 192 olyan telep volt, ahol több mint 500 szárnyast tartottak. A madárinfluenza miatt 3,2 millió baromfi leölését rendelték el, ezek mintegy 80 százaléka kacsa és liba volt.

Ilyen sincs máshol

Az Európai Unióban egyedülálló módon, Magyarországon 100 százalékban kárpótolnak minden állattartót, akiknek a járvány miatt el kellett pusztítani jószágait – tájékoztatott Bognár Lajos a víziszárnyas-tenyésztő tagjai számára rendezett fórumon.

Hozzátette: Ez kiegészül a víziszárnyast tartók számára hamarosan elérhető 1,5 milliárd forintos forrással, a kis összegű jövedelempótló támogatással is. Folyamatosan egyeztetnek az EU illetékes szerveivel arról, hogy milyen további támogatás nyújtható az állattartóknak és a feldolgozóknak a közvetett károk részbeni kompenzációjára, erről azonban csak hónapok múlva születhet döntés – a hosszas európai uniós döntéshozatali eljárás miatt.

A megelőzés is egyre fontosabb szempont

A napokban megjelenik egy országos főállatorvosi határozat, amely a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatát hivatott csökkenteni egy járvány idején – tájékoztatott Bognár Lajos. A határozathoz a Baromfi Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is megfogalmazta javaslatait. Ezeket az érintett tagok számára korábban rendezett fórumon elhangzott észrevételek alapján állították össze.

A NAK új kárenyhítési rendszer létrehozására tesz javaslatot stratégiai partnerével, a BTT-vel közösen. A madárinfluenza-járvány tapasztalatait és a külföldi példákat felhasználva ez lehetne az első eleme egy, az állattenyésztési ágazatokra hosszabb távon elképzelt, a termékpálya szereplőinek önkéntes részvételével és bizonyos mértékű állami hozzájárulással megvalósított rendszernek – tudatta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Hiány lett a baromfi - kiderült, meddig kell kibírnunk nélküle

hízott liba- és kacsafeldolgozással foglalkozó orosházi Pannon Fine Food Kft. ügyvezetője, Nyeste Lajos elmondása szerint a feldolgozók január óta érzik a madárinfluenza pusztító hatását, azóta csak heti egy-két napon tudnak vágni. Januárban összesen 4 ezer állatot dolgoztak fel... További részletek a Privátbankár.hu-n.>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Brutálisan megdrágulhat a búza, ha nem köt békét hamarosan Oroszország és Ukrajna
Kollár Dóra | 2022. július 2. 17:04
Meglehetősen aggasztóan látja a helyzetet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az orosz-ukrán háború miatt a nemrég közzétett, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével közösen készített „OECD-FAO Mezőgazdasági kilátások 2022-2031” című tanulmányában.
Agrár "Az ország kenyere biztosított"
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 11:20
Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított - közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.
Agrár Már Orbán Viktor szülőföldjén is kétmillió forint a termőföld hektárja
Mester Nándor | 2022. június 29. 14:04
A mostani kormányzása alatt, vagyis 2010 óta háromszoros volt a drágulás országszerte.
Agrár Agrárfejlesztéseket is elvihet az áremelkedés
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 12:49
Rengeteg fejlesztési pénz érkezik a mezőgazdaságba, de az áremelkedés miatt sok beruházás nagyon megdrágulhat.
Agrár Leállt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 16:58
Ismét felfüggesztette tevékenységét a magas energiaárak miatt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures.
Agrár Kevesebb gázt küldenek az oroszok, de Szijjártó Péter nem izgul
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 17:11
A magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett az orosz vezetőkkel.
Agrár Szijjártó Péter zöld utat adott az ukrán élelmiszerszállítmányoknak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 16:34
Ördögi körbe lépett a világ a külügyminiszter szerint. 
Agrár Miért olyan jó kempingezni és mit vigyünk magunkkal?
Márkázott tartalom | 2022. június 11. 12:23
A nyári kempingezés az egyik legjobb kikapcsolódás bárki számára. Jó, de mit vigyünk magunkkal? Mutatjuk a válaszokat!
Agrár Segítséget kaphatnak a gazdák a fagykárok ellen
Privátbankár.hu | 2022. június 4. 12:12
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
Agrár Zöld utat kaphat az ukrán gabona – persze feltételekkel
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 14:48
A világ egyik legnagyobb gabonaexportőre nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta az oroszok megtámadták őket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG