3p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha így marad a helyzet, nem lesz szükség a madárinfluenza miatt további szigorú korlátozásokra.

Valamennyi védő- és megfigyelési körzetet feloldhatnak március elején – közölte a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos. Bognár László szerint már január vége óta nem mutatták ki a madárinfluenza fertőzést a házi szárnyasokban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása alapján helyettes államtitkár elmondta: a madárinfluenza vírus H5N8-as törzsének a múlt év novemberi megjelenése óta Magyarországon hét megyében, összesen 231 gazdaságban mutatták ki a kórokozót. Ebből mintegy 192 olyan telep volt, ahol több mint 500 szárnyast tartottak. A madárinfluenza miatt 3,2 millió baromfi leölését rendelték el, ezek mintegy 80 százaléka kacsa és liba volt.

Ilyen sincs máshol

Az Európai Unióban egyedülálló módon, Magyarországon 100 százalékban kárpótolnak minden állattartót, akiknek a járvány miatt el kellett pusztítani jószágait – tájékoztatott Bognár Lajos a víziszárnyas-tenyésztő tagjai számára rendezett fórumon.

Hozzátette: Ez kiegészül a víziszárnyast tartók számára hamarosan elérhető 1,5 milliárd forintos forrással, a kis összegű jövedelempótló támogatással is. Folyamatosan egyeztetnek az EU illetékes szerveivel arról, hogy milyen további támogatás nyújtható az állattartóknak és a feldolgozóknak a közvetett károk részbeni kompenzációjára, erről azonban csak hónapok múlva születhet döntés – a hosszas európai uniós döntéshozatali eljárás miatt.

A megelőzés is egyre fontosabb szempont

A napokban megjelenik egy országos főállatorvosi határozat, amely a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatát hivatott csökkenteni egy járvány idején – tájékoztatott Bognár Lajos. A határozathoz a Baromfi Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is megfogalmazta javaslatait. Ezeket az érintett tagok számára korábban rendezett fórumon elhangzott észrevételek alapján állították össze.

A NAK új kárenyhítési rendszer létrehozására tesz javaslatot stratégiai partnerével, a BTT-vel közösen. A madárinfluenza-járvány tapasztalatait és a külföldi példákat felhasználva ez lehetne az első eleme egy, az állattenyésztési ágazatokra hosszabb távon elképzelt, a termékpálya szereplőinek önkéntes részvételével és bizonyos mértékű állami hozzájárulással megvalósított rendszernek – tudatta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Hiány lett a baromfi - kiderült, meddig kell kibírnunk nélküle

hízott liba- és kacsafeldolgozással foglalkozó orosházi Pannon Fine Food Kft. ügyvezetője, Nyeste Lajos elmondása szerint a feldolgozók január óta érzik a madárinfluenza pusztító hatását, azóta csak heti egy-két napon tudnak vágni. Januárban összesen 4 ezer állatot dolgoztak fel... További részletek a Privátbankár.hu-n.>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Tizenötezer tehén kap munkát Erdélyben
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 13:42
A szarvasmarha-tenyésztésnek is vannak melléktermékei, amelyek segíthetnek az ezzel foglalkozó vállalatoknak csökkenteni a környezeti lábnyomuk méretét. 
Agrár Örülhetnek az agrárgazdák
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 11:04
A jövő héten megkezdődhet a közvetlen támogatások előlegfizetése.
Agrár Újabb hatóságot ültet a Spar és társai nyakába Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 09:38
A jövő évtől jön a nemzeti kereskedelmi és fogyasztóvédelmi hatóság.
Agrár Bulgáriában elég volt a gazdák fenyegetése
Privátbankár.hu | 2024. október 8. 15:41
100 millió eurós állami támogatást kapnak a bolgár gazdák miután tiltakozást helyeztek kilátásba az az ukrán mezőgazdasági termékek importja miatt - jelentette be hétfőn a bolgár kormány.
Agrár Tömegtermékek helyett csúcsélelmiszerek előállítása jön az Európai Unióban?
Szirmai S. Péter | 2024. szeptember 30. 15:05
A fenntarthatósági célok alapján hamarosan döntenie kell az EU-nak. Az olcsó tömegterményeket, akár a gabonát, a jövőben már csak importálva átáll-e a drága csúcs-termékek előállítására. Erre is kerestük a választ a Közös Agrárpolitika formálódó reformjával kapcsolatban.
Agrár Almavész: ez lehet a megoldás a levéltetvek inváziója ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 17:03
Számos ország van a világon, amely sok almát termel, és az elmúlt évtizedekben végeláthatatlan küzdelmet folytatott azokkal kártevőkkel, amelyek tönkreteszik a termést. Ez a háború fordulatot vett.
Agrár Hazudozás vádjával indult per a mamutvállalattal szemben
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 12:12
Precedensértékű lehet az a per, amelyet Kalifornia állam indított a világ legnagyobb olajvállalata, az ExxonMobil ellen azzal a váddal, hogy közvetve hozzájárul a veszedelmes klímaváltozáshoz.
Agrár Megvillant a román mérnökök „géniusza”
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 06:01
Robotizálta a mezőgazdasági termelők munkáját a romániai vállalkozás, olyan automatát alkotva, amely sor tipikus munkát elvégezhet a földeken. 
Agrár Megsegíti a gazdákat az EU - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 16:15
  Az EU megsegítené a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdákat több tagállamban.
Agrár Fütyül ez az orosz ágazat az európai uniós szankciókra
Elek Lenke | 2024. szeptember 19. 15:08
Az állam több mint öt éve döntött úgy, hogy odafigyel a hazai bortermelésre, és elkezdődött a szőlészeti és borászati ​​törvény kidolgozása. Ennek legfontosabb alaptétele az volt, hogy a nem helyi szőlőből készült bort többé nem nevezhetik orosznak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG