Ha nem lenne elég egyértelmű hatása a globális felmelegedésnek az életünkre, az éghajlatváltozás egy meglehetősen szélsőséges módon szivároghat be a köztudatba: a Reuters cikke szerint ugyanis 60 éve nem volt olyan kevés bor a világon, mint tavaly. A párizsi Nemzetközi Borszövetség (OIV) közlése szerint tavaly összesen 250 millió hektoliter bor termett, ami 8,6 százalékkal kevesebb a 2016-os adatnál. Ennél csak egyszer volt ennél rosszabb helyzet, 1957-ben, amikor 173,8 millió hektoliter bort kellett beosztania a világnak.
Egy hektoliter egyébként száz liter, amiből nagyjából 133 üveg bor jön ki (üvegenként 75 cl-rel számolva). |
A szélsőséges időjárás ugyanis megtizedelte a borvidékeket, elsősorban az európai szőlőtermést sújtva, így tavaly éves viszonylatban 14,6 százalékkal, 141 millió hektoliterrel kevesebb bort tudtak előállítani Európában. Az olaszoknál 17, a franciáknál 19, a spanyoloknál pedig 20 százalékos volt a termeléskiesés. Míg nálunk elsősorban a viharok, a tengerentúlon a hatalmas szárazság okoz problémát.