A magyar sikerről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter számolt be közösségi oldalán. "Immár 26 sertéshús és 36 baromfihús előállító, húsfeldolgozó szállíthatja a termékeit Hongkongba, s azon vagyunk, hogy a marhahús is mielőbb megkapja a behozatali engedélyt, majd a bárány és kecskehús, valamint a vadhúsok következnének" - mondta az MTI pekingi tudósítójának telefonon.
"Szeretnénk minél több prémiumterméket eljuttatni ebbe a városba, amelynek 7 millió lakosa van és évente még 50 millió turista is megfordul ott, de élelmiszeripara lényegében nincs, tehát mindent importál" - jegyezte meg a miniszter.
A magyar borokat amúgy már ismerik Hongkongban, évente százezer palackos nagyságrenden exportálunk oda. Bár a szállítás költsége magas, de a hatalmas fogyasztói érdeklődés miatt még így is megéri.
Ahol mi vagyunk az elsők…
A közép-európai régiót nézve Magyarország Hongkong legjelentősebb partnere a földművelésügyi miniszter szerint, hozzátéve, hogy mostani tárgyalásai is igazolták a város vezetésével és a várossal ápolt kiváló kapcsolatokat, ahol a közelmúltban újranyitottuk a magyar főkonzulátust.
Fazekas Sándor pénteken találkozott Ko Ving-mannal, az élelmiszer és egészségügyi tárca vezetőjével és a környezethigiéniai hivatalt vezető Vivian Lauval.
Kínába mehetnek a magyar marhák
Az ország többi részében már engedélyezték a marhahús behozatalát is, erről részletesen tegnapi cikkünkben olvashat!