1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kína és Brazília segíthetné ki a fejlett nyugatot amennyiben feltőkésítenék az IMF 390 milliárd dolláros alapját
Jó hangulatot okozhatnak a piacon az IMF-től érkező hírek, miszerint Kína és Brazília fontolgatja az IMF 390 milliárd dolláros alapjának a feltőkésítését, hogy elejét vegyék az euózóna recessziójának - Karsai Péter, a Commerzbank Treasury Sales munkatársának devizapiaci kommentárja.

EUR/HUF (290,20 – 293,20): Az euro / forint nem volt képes lehorgonyozni a 290-es szint alatt, csupán rövid ideig lehetett kereskedni 289-és 290 között, sőt a nap végére a 294-es magasságot is érintette a kurzus. Ma úgy indult 292-nél a középeurópai kereskedés, hogy az éjszaka folyamán a Standard & Poors hitelminősítő egy fokozattal rontotta a spanyolok hitelbesorolását „AA”-ról „AA-”-ra. A tegnapi jó hangulatból származó kockázatvállalási hajlandóság több terülten is látszik, az EUR/HUF korrekción túl, a kötvények másodpiacán is megállt a hozamesés, és a referencia CDS-felárunk esése is enyhe emelkedésbe váltott, sőt még a BUX-index is enyhe mínuszban zárt tegnap. A kereskedők tehát csupán mérsékelten bíznak az európai válság megoldásában, sok még a kérdőjel, ami bizonytalanságot és kétkedést okoz. Talán az október 23-i EU csúcs után több jó irányba mutató választ fogunk kapni a jelenlegi kérdésekre.


EUR/HUF
Forrás: Commerzbank

EUR/USD (1,3720 – 1,3820): A szlovákok a második körben elfogadták az EFSF-alap bővítését, ezzel az alap keretösszege 440 milliárd eurora bővült. A gond csupán annyi, hogy az írek 17,7, a portugálok 26, a görögök 110 milliárdot ebből már lekötöttek, összesen 286,30 milliárd euro áll rendelkezésre, hogy például a spanyolokat és esetleg az olaszokat szükség esetén egy időben kisegítsék, ami bizony nem tűnik soknak. A viszonylag jó hangulatot az IMF-től érkező sajtóértesülések okozhatják: Kína és Brazília a hírek szerint azt fontolgatja, hogy a G20-as konferenciára bejelentik, hogy segítenek feltőkésíteni a Nemzetközi Valutaalap 390 milliárd dolláros alapját annak érdekében, hogy elejét tudják venni az eurozona recessziójának.

A Financial Times az Európában egyre elterjedtebb nézet szerint az euróövezeti válság túl nagy probléma ahhoz, semhogy Európa egyedül meg tudná oldani. A válság megfelelő kezeléséhez amerikai és kínai pénzre van szükség, ami viszont az IMF bevonását jelenti. A lap szerint azonban a gyakorlatban az Egyesült Államok nehezen tudna jelentősebb hozzájárulást nyújtani, ugyanakkor Kína és Brazília már kifejezte érdeklődését az euróövezet megsegítését célzó IMF-feltőkésítés iránt. A lap emlékeztett arra, hogy Guido Mantega brazil pénzügyminiszter az IMF és a Világbank múlt havi washingtoni közgyűlésén már felvetette a "BRIC-országok" - vagyis a négy legnagyobb felzárkózó gazdaság, Brazília, Oroszország, India és Kína - által Európának nyújtandó segítség lehetőségét.

Érdekes helyzet lenne, hogy két fejlődő ország segítené ki a fejlett nyugatot, de mindenesetre így a plusz IMF pénzzel már kevésbé kellene aggódni az olaszok és a spanyolok miatt. Ma is 1,38 körüli EUR/USD árfolyamra számíthatunk, délután egy sor adat érkezik az Egyesült Államokból, közülük a két legfontosabb a kiskereskedelmi értékesítések, és a University of Michigan hangulatindexe lesz.


EUR/USD
Forrás: Commerzbank

CHF/HUF (234,00 – 237,00): Nem igazán mozog sem az EUR/CHF, sem az EUR/HUF árfolyama, így a CHF/HUF keresztárfolyama is stagnál 235 és 236 között.


CHF/HUF
Forrás: Commerzbank

Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG