1p
Az FHB Jelzálogbank visszavásárolja az államtól a különleges osztalékelsőbbségi részvényeket, s azokat a különleges vétójogot biztosító részvénnyel együtt, a társaság tőkéjének egyidejű leszállítása mellett bevonja
Az FHB Jelzálogbank visszavásárolja az államtól a különleges osztalékelsőbbségi részvényeket, s azokat a különleges vétójogot biztosító részvénnyel együtt, a társaság tőkéjének egyidejű leszállítása mellett bevonja. A bank ezáltal megszabadul számos kötöttségtől, s a különleges részvényekhez kapcsolódó magas osztaléktehertől.

Az FHB tavaly saját kérésére kapta a mintegy 30 milliárd forintos tőkeemelést az államtól a 600 milliárd forintos bankmentő csomagból (emellett az állam 2009-ben 400 millió euró összegű kölcsönt is rendelkezésére bocsátott ugyancsak ebből a forrásból), aminek célja - mint a felek a megállapodás tavaly márciusi megkötésekor elmondták - az volt, hogy az FHB a hazai piacon ne kerüljön versenyhátrányba. (Az FHB mögött - az OTP-hez hasonlóan - nincs nagy nemzetközi szakmai befektető.)

A tőkeemeléshez a 2008 decemberében elfogadott Stabilizációs törvény biztosította a jogi keretet. Az FHB részvényesei a bank tavaly áprilisban megtartott éves rendes közgyűlésén hagyták jóvá a tőkeemelést. A tőkeemelésre 46.153.999 darab, egyenként 100 forint névértékű különleges osztalékelsőbbséget biztosító "C" sorozatú, valamint 1 darab 100 forint névértékű "D" sorozatú, különleges vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvény kibocsátásával került sor 650 forintos kibocsátási árfolyamon.

A jegyzett tőke a tőkeemelés révén 4,615 milliárd forinttal, 11,215 milliárd forintra nőtt, a névérték és a kibocsátási érték különbsége - mintegy 25,385 milliárd forint - a tőketartalékba került. Az állam tulajdoni hányada 4,11-ről 43,57 százalékra emelkedett.

Az állam nem adta ingyen a tőkejuttatást: az osztalékelsőbbségi részvények után az általános tartalék megképzése utáni adózott eredmény terhére kifizethető osztalékalapból a kibocsátási érték átlagosan 10,49 százaléka illeti meg osztalékként, ami a névértékre vetítve 68,2 százalék. A különleges vétójogot biztosító részvény a magyar államnak vétójogot biztosít a közgyűlés osztalékfizetésről határozó és a háromnegyedes szótöbbséggel meghozandó döntéseivel szemben.

A bank a tőkeemeléshez kapcsolódóan vállalta, hogy nem változtat a közgyűlés által jóváhagyott részvényopciós program szerkezetén, és korlátozza a vezető állású tisztségviselők javadalmazását a következő öt évben, továbbá félévente tájékoztatja az államot a megállapodásban foglaltak teljesítéséről. Az FHB a különleges részvényeket - a Stabilizációs törvénynek megfelelően - bármikor visszavásárolhatta, míg az állam eladási joga öt év elteltével nyílt volna meg.

Az FHB bankcsoport az IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerint összeállított konszolidált, nem auditált adatok alapján 2009-ben mintegy 7,1 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 6,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az FHB papírjai a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a pénteki kereskedést 1.385 forinton zárták. Az elmúlt 52 hétben a részvény legalacsonyabb árfolyama 470 forint, a legmagasabb 1.442 forint volt.

A különleges részvényeket nem vezették be a tőzsdére. Az FHB 5 százaléknál nagyobb tulajdonosai 2009 végén a bevezetett sorozatot tekintve: VCP Finanz Holding Kft. (24,20 százalék), A64 Vagyonkezelő Kft. (16,28 százalék), Allianz Hungária Biztosító Zrt. (9,57 százalék), Silvermist Estate SA (9,55 százalék).

Jobb negyedéve volt az FHB-nak 
Irodát nyitott az FHB Frankfurtban
FHB: 5,5 milliárdos profit
Lakásárindexet dolgozott ki az FHB

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG