1p
Újabb súlyos árfolyamveszteségeket mutattak az előző napi vérfürdő után a nagybankok részvényei a Londoni Értéktőzsde keddi kereskedésében a Lehman Brothers csődjének utóhatásaként.
Újabb súlyos árfolyamveszteségeket mutattak az előző napi vérfürdő után a nagybankok részvényei a Londoni Értéktőzsde (LSE) keddi kereskedésében a Lehman Brothers csődjének utóhatásaként. A Barclays, az egyik legnagyobb brit bankcsoport megerősítette, hogy még tárgyal egyes Lehman-érdekeltségek átvételéről.

Az LSE irányadó FTSE-100-as árfolyammutatója kedd délután 153 pontos, 3 százalékos eséssel 5050 ponton járt, csaknem 1700 ponttal a tavaly júniusban mért, 6732 pontos legutóbbi zárási csúcs alatt.

A fő londoni tőzsdeindex már idén júliusban a recessziós időszakokra jellemző "bear market" sávba zuhant.

A nem hivatalos, de általánosan elfogadott értékpiaci meghatározás szerint a "bear market" állapot akkor áll be, ha valamely tőzsde egy vagy több részvényindexe a megelőző csúcsról az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatszerűen, hosszabb idő alatt - vagyis nem hirtelen, meredek korrekció formájában - legalább 20 százalékot süllyed. Ez a helyzet július 11-én állt elő, amikor a FTSE-100-as 2,7 százalékos napi eséssel 5261,60 ponton zárt, 22 százalékkal a tavaly júniusi zárási csúcs alatt.

Két marékkal tömik a milliárdos nyugtatót a jegybankok
Tovább tart a vérfürdő: hullanak a részvények
Jelenleg az LSE elsődleges árfolyammutatója pontosan 25 százalékkal alacsonyabb a 2007-es nyár eleji értéknél. A keddi kereskedés legnagyobb vesztesei az előző naphoz hasonlóan ismét a bankok voltak.

A főleg jelzálogpiaci tevékenységre szakosodott Halifax-Bank of Scotland (HBOS) papírja - amely előző nap 18 százalékos veszteséggel zárt - kedd délután 27 százalékos mínuszban volt, de a keddi kereskedés korábbi szakaszában előfordult 32 százalékos veszteség is.

Az HBOS - az egyik legnagyobb brit lakossági jelzálogkölcsönző - pozíciója rendült meg a leginkább a brit nagybankok közül, mert a piacon kételyek merültek fel a cég hitelezési tevékenységének megfelelő finanszírozása kapcsán. A nagy brit jelzálogkölcsönzőkre jellemző módon az HBOS is elsősorban a nagybani likviditáspiacon végzi refinanszírozását, semmint lakossági betéti forrásokból.

A globális hitelválság nyomán ez a bankközi likviditásforrás azonban egyre szűkösebb, mivel a bankok egymásról sem tudják, hogy melyiküket milyen mértékben sújtja az amerikai jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeit is tartalmazó pénzpiaci termékek értékvesztése. A Lehman bukása általános várakozás szerint még tovább rontja a bankközi hitelezési hajlandóságot.

A keddi banki árfolyammozgások tanúsága szerint a piaci hangulatot az sem javította, hogy a Bank of England - a brit jegybank - az előző napi 5 milliárd font után - kedden további 20 milliárd font rövid távú likviditáspótló finanszírozást ajánlott fel a bankközi piacon, éppen a Lehman Brothers összeomlása után még szűkösebbé vált nagybani likviditáspiac kisegítése végett.

Kedden a harmadik legnagyobb brit lakossági és befektetési bankcsoport, a Barclays is 7 százalékot meghaladó veszteségben járt a londoni tőzsdén.

A Barclaysnak - amely egyike volt a Lehman Brothers hétvégi megmentési kísérletében részes bankoknak - nem használt az a keddi hivatalos bejelentés, amelyet a cég a londoni tőzsdén tett közzé, megerősítve azokat a sajtótalálgatásokat, hogy továbbra is tárgyal a Lehman egyes részlegeinek átvételéről. A bank hozzátette ugyanakkor, hogy nincs garancia semmilyen megállapodásra.

A brit nagybankok közül a Royal Bank of Scotland 12 százalékos, a Lloyds TSB 3,2 százalékos veszteségben járt a kedd délutáni londoni kereskedésben.

Kedd délután még mindig nem volt hivatalosan ismert, hogy mi lesz a Lehman Brothers londoni befektetési központjának ötezer alkalmazottjával. A Lehman londoni értékforgalmazói és befektetési részlege a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló és tanácsadó cég csődgondnoksága alá került, a PwC illetékesei azonban már előző napi londoni sajtótájékoztatójukon sem tudtak semmi biztosat mondani arról, hogy kit mennyi ideig alkalmaznak.

A citybeli banki közösség azonban biztosra veszi, hogy belátható időn belül mind az ötezer Lehman-alkalmazott állás nélkül marad. Elemzők már a Lehman drámája előtt is azt jósolták, hogy a londoni pénzügyi központban az idén 10 ezer befektetési banki munkahely szűnik meg; a Lehman Brothers teljes gárdájának elbocsátása ezt azonnal 50 százalékkal növelné.

A keddi Financial Times ráadásul azt írta, hogy a Lehman Brothersnél bevett szokás volt az alkalmazottak javadalmazását részvényekben folyósítani - a munkatársak a bank részvénytőkéjének 30 százalékát birtokolták -, emellett a bank sok esetben a prémiumokat is saját papírjaiban fizette ki; ezek most gyakorlatilag értéktelenné váltak.


Steinbrück: Nem lesz dominóhatás


Óvott a legújabb nemzetközi pénzpiaci válság dramatizálásától a német pénzügyminiszter. Peer Steinbrück elismerte ugyan, hogy évtizedek óta a legsúlyosabb válságról van szó, úgy értékelte azonban, hogy Európában nem lesz "dominóhatás", nem kell európai bankok sorozatos bezárásától tartani.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai jegybank, az Európai Központi Bank és a magánbankok szorosan együttműködnek a pénzpiacok likviditásának biztosítása érdekében.

Hasonlóan vélekedett a konzervatívokkal közösen kormányzó Német Szociáldemokrata Párt pénzügyi szakértője. Joachim Poss szerint a nemzetközi pénzpiaci válság  remélhetőleg nem lesz komoly hatással a német gazdaságra. Úgy vélte: Németország elég erős ahhoz, hogy szembeszálljon a válsággal.

A parlament költségvetési vitáját megnyitva Steinbrück pénzügyminiszter egyebek között hangsúlyozta: bár a válság komoly és messze ható, nincs ok a német pénzügyi szektor stabilitásában való kételkedésre. A válság nem befolyásolja a hitelnövekedést Európában, és Németországban sem - hangoztatta a miniszter.

Steinbrück szerint a válság nincs hatással a német kormány költségvetési célkitűzéseire sem. A miniszter ismételten elutasította az adócsökkentéseket, és a további konjunkturális programokat is, hangoztatva: a kormány kitart azon célja mellett, hogy 2011-re kiegyensúlyozzák az  államháztartást, újabb eladósodás nélkül.

A miniszter nem zárta ki, hogy a mostani, harmadik negyedévben nincs, nem volt valódi növekedés. A vitathatatlan konjunkturális visszaesés ellenére sincs szükség "válság-forgatókönyvre" - fogalmazott Steinbrück, aki úgy vélte: 1,7 százalékos gazdasági növekedés továbbra is reális kilátás az idei egész év átlagában Németországban.

A költségvetés tervezete 288,4 milliárd eurós összkiadást irányoz elő a jövő évre, 5 milliárd euróval többet  az ideinél. A tervezet jóváhagyása november végére várható.

Senki sem menekül: most jön a feketeleves
Budapesten is érezték a pofon csattanását
Évszázados krízis Amerikában
Ne sajnálja az energiát: vegyen, amíg olcsó!

Friss tőzsdei árfolyamok a Privátbankáron

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG