1p
A befektetési alapok összesen 250 milliárd forint friss tőkét vonzottak az első negyedévben, az összvagyon elérte a 3,3 billió forintot
A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb, negyedéves összesítése szerint a bizonytalan globális tőkepiaci környezet ellenére töretlen a befektetési alapok népszerűsége. A különböző termékek összesen mintegy 250 milliárd forint friss tőkét vonzottak az év első három hónapjában, ezzel az összvagyon elérte a 3,3 billió forintot.

Bár az első negyedévben a globális részvénypiacokon némileg lassult a korábban tapasztalt tőkepiaci szárnyalás, a magyar tőzsdén, és a hazai kötvénypiacokon mégis felgyorsult a növekedés az előző év utolsó negyedévéhez viszonyítva - olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. A folyamatos kamatcsökkentés nagymértékben járult hozzá, hogy a lakosság megtakarítási kedve töretlen maradjon az idei év első negyedében, és ismételten a legaktívabb szereplőként voltak jelen a befektetési alap piacon – mondta Szalai Sándor, a BAMOSZ elnöke. Az év első három hónapjában mintegy 250 milliárd forintnyi friss tőke érkezett az alapokba, ilyen mértékű beáramlásra legutóbb 4 éve volt példa - tette hozzá.

2010. első negyedévében az alapok összvagyona 11,5 százalékkal nőtt, a negyedév végén történelmi csúcson, 3 344 milliárd forint volt a megtakarítások összege. A csaknem 250 milliárd forint friss tőke mellett további, majdnem százmilliárd forint árfolyamnövekményből adódó növekedést regisztrált a szövetség.

A negyedévben ismét nőtt a nyilvános nyíltvégű értékpapír befektetési alapok aránya, és továbbra is ezek a legmeghatározóbb formái az alapoknak. Csakúgy, mint most, vagy az előző negyedévben, de 2009-ben is a részvényalapok hozama volt a legmagasabb. A nyilvános nyíltvégű alapok közül a legnagyobb csoport továbbra is a pénzpiaci alapoké, amelyek vagyona a negyedévben 12 százalékkal nőtt.

Két év után ismét fordult a trend a kötvényalapok tekintetében: 2007-ben fordult elő ugyanis utoljára, hogy a rövid (1 és 3 év közötti) nyíltvégű kötvényalapok állománya felülmúlta a hosszúakét. A BAMOSZ által kategorizált részvénytúlsúlyos (70-90 százalékban részvényt tartó) alapokba 36 milliárd forint, a tisztán (90 százalékot meghaladóan) részvényt tartó alapokba pedig 3 milliárd forint értékű friss tőke áramlott a negyedév folyamán, ugyanakkor hozam formájában is nőtt az eszközérték: 22,6, illetve 6,6 milliárd forint értékben.

A negyedév során a tiszta részvény alapok jellemzően a részvénytúlsúlyos alapoknál is jobb teljesítményt értek el, a legjobb hozamokat a hazai és a kelet-közép-európai alapok érték el, de a többi alcsoportban is pozitív hozamokat tapasztaltak a BAMOSZ szakértői. Az ázsiai alapok kivételével összességében minden alcsoportban a tőkevonzás volt a jellemző, a legtöbb friss tőkét a globális alapok vonzották, arányaiban azonban az európai alapok bizonyultak a legnépszerűbbnek a negyedévben.

Az ingatlanalapok 2008 elejéig lassú növekedést mutattak, ezt követően viszont folyamatos, októberben pedig gyorsuló csökkenés volt tapasztalható, ami 2009. harmadik negyedév közepéig folytatódott. Az utóbbi fél évben viszont ismét folyamatosan nőtt az alapok összvagyona. így a negyedév végén 335 milliárd forintot kezeltek ingatlanalapokban

2010 első negyedévében az alapokon kívül kezelt vagyon 5,9 százalékkal nőtt. A negyedév végén a BAMOSZ tagjai 4 943 milliárd forint vagyont kezeltek az alapokon kívül, azaz az alapokban kezelt 3 344 milliárddal együtt a teljes kezelt vagyon 8 287 milliárd forintot tett ki. A kezelt vagyon 59 százaléka pénztári vagyon, 33 százaléka biztosítói, 8 százaléka egyéb tulajdonosok vagyona. A leggyorsabban a unit-linked termékek vagyona nőtt 8,8 százalékkal.

Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG