1p
Azonnali és meredek kamatcsökkentésre szólították fel a brit jegybankot londoni elemzők a brit gazdaságot fenyegető súlyos recessziós kockázatra hivatkozva.
Azonnali és meredek kamatcsökkentésre szólították fel a brit jegybankot londoni elemzők a brit gazdaságot fenyegető súlyos recessziós kockázatra hivatkozva.

Kedden ismét meredek árfolyamveszteségeket szenvedtek a brit bankok a londoni tőzsdén azokra a hírekre, hogy több milliárd font tőkepótlást kértek a kormánytól. New York polgármestere londoni nyilatkozatában a "követhetetlen" számítógépes kereskedést nevezte a "példátlan" árkilengések egyik fő okának.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), az egyik legnagyobb független londoni gazdaságelemző ház kedden kiadott, szokatlanul éles megfogalmazású állásfoglalásában arra szólította fel a Bank of Englandet, hogy "nem csütörtökön, hanem már szerdán" csökkentse jelenleg 5 százalékos alapkamatát egy teljes százalékponttal.

A CEBR szerint a brit gazdaság "szinte bizonyosan már recesszióban van", és a jegybank - ha nem vár a csütörtökön esedékes hivatalos kamatdöntő ülésig, hanem már szerdán bejelenti a kamatcsökkentést - demonstrálhatná a piacnak, hogy "átérzi a helyzet sürgető mivoltát".

A londoni elemző központ súlyos bírálatokkal illeti a brit pénzügyi vezetést, mondván: miközben az amerikai hatóságok - függetlenül attól, hogy a 700 milliárd dolláros banki portfólió-takarítási program működőképes lesz-e -  gyorsan és határozottan cselekedtek, a brit kormány "azt a benyomást kelti, hogy mindig meglepetésként érik a piaci fejlemények".

A CEBR alig burkoltan a hozzáértés hiányát rója fel a brit pénzügyi vezetésnek, megállapítva, hogy nem a gyakorlati vagy intézményi tapasztalat a szempont a kulcsfontosságú hatóságok vezetőinek kijelölésében.

A keddi elemzés szerint a Bank of England kormányzója - Mervyn King - és mindkét helyettese korábban az egyetemi és a közszolgálati szférában dolgozott, a Monetáris Tanács "viszonylag ismeretlen" emberekből áll, a pénzügyminisztérium operatív államtitkárát pedig más, tapasztaltabb jelöltek feje fölött átnyúlva azért választották ki, mert "ő volt a legbaloldalibb jelölt". Nem csoda, hogy a brit pénzügyi hatóságok "öregurakból álló asztaltársaság" benyomását keltik, és nem olyan emberekét, akik értik, hogyan kell kezelni a törékeny bizalmat a pénzügyi szektorban, áll a CEBR elemzésében.

A Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (BCC) szintén kedden Londonban kiadott, több mint ötezer brit vállalatra kiterjedő negyedéves állapotfelmérő jelentése úgy fogalmaz, hogy "kivételesen rosszak" a brit gazdaság mutatói, az adatok arra utalnak, hogy a recesszió már elkezdődött Nagy-Britanniában és a visszaesés egyre súlyosabb.

A BCC szerint a növekedést fenyegető azonnali veszélyek most már kritikusabbak, mint az infláció, és az erőteljes, sürgős korrekciós lépések elmaradása hatalmas károkat okozó mély recesszió kockázatával járna. A brit jegybanknak a kamarai szövetség szerint is "haladéktalanul" legalább fél százalékponttal, négy hónapon belül összesen legalább egy százalékponttal csökkentenie kell alapkamatát.

A BCC is szinte nyíltan bírálja a brit pénzügyi vezetés eddigi gyakorlatát, mondván: hiteles és átfogó cselekvési terv kell a bajba kerülő pénzintézetek megsegítésére, a jelenlegi "eseti és részenkénti megoldások" helyett. A kamara szerint a mérsékelt brit recesszió most már nagy valószínűséggel elkerülhetetlen, de a legsúlyosabb következmények még enyhíthetők megfelelő gazdaságpolitikai lépésekkel, például a társasági adó csökkentésével.

Kedden folytatódott a bankok kivéreztetése a Londoni Értéktőzsdén, amelyen elterjedt az a hír, hogy három brit nagybank, a Royal Bank of Scotland, a Lloyds TSB és Barclays egyenként 15 milliárd font (4500 milliárd forint) állami tőkepótlást kért a brit pénzügyminiszterrel és a jegybank vezetőjével tartott előző napi tanácskozáson.

A találkozó tényét hivatalos helyről nem cáfolták, de a Barclays kedden kategorikusan visszautasította azt az értesülést, hogy tőkejuttatást kért volna; a másik érintett két bank nem kommentálta az erről szóló beszámolókat.

A nagybankok papírjai a londoni tőzsdén mindenesetre kedden is nagyot zuhantak. A Royal Bank of Scotland vesztesége a korai kereskedésben megközelítette a 40 százalékot - ezt a pénzintézetet a nemzetközi hitelminősítők előző nap leértékelték -, és a bank részvénye a kora délutáni forgalomban is még 18 százalék feletti mínuszban járt.

A tőzsde irányadó FTSE-100-as árfolyamindexe - amely előző nap minden idők legnagyobb pontveszteségével, 391 pontos, csaknem 8 százalékos mínuszban zárt - kedden szélsőséges ingadozással, plusz 130 pont és mínusz 40 pont között mozgott; délután éppen 50 pont nyereségben járt.

Michael Bloomberg, New York polgármestere - maga is nagybefektető üzletember -, aki kedden Gordon Brown brit miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, a megbeszélés utáni sajtóértekezleten kijelentette: éppen ezek a rendkívüli árfolyamkilengések teszik igen nehézzé a jelenlegi válság kezelését.

Hozzátette: a kilengések egyik oka az, hogy "számítógépek hozzák meg azokat a döntéseket, amelyeket a múltban emberek hoztak meg". A New York-i városvezető szerint korábban is voltak visszaesések és bizalmi válságok, de a jelenlegihez mérhető árfolyamkilengéseket "még senki nem látott".

Bloomberg szerint a mostani piaci bizalomhiány gyakorlatilag társadalmi problémává nőtt, mivel a társadalom működése az egymás iránti bizalomra, a törvényesség betartására épül. Ha a legtöbben fizetik az adójukat, akkor "el lehet kapni azt a néhányat, aki nem fizeti", de vannak országok, amelyekben "senki nem fizet adót", ami már megoldhatatlan probléma, fejtegette a polgármester.

A kapzsiság miatt tart itt a világ
Bankbetétek: megtöbbszöröznék a védettséget
Kamat-slamasztika: parázs viták várhatók
Veres: az EU fogjon össze a válság ellen!
Bajnai: megbírkózunk a válsággal
Dublin beszedi a brit válságmilliárdokat

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG