1p
A közeljövőben a szakértők egyre inkább a tőke- és hozamvédelemmel egybekötött befektetési lehetőségeket fogják ajánlani az ügyfeleknek (x)
Az utóbbi hónapok tőzsdei összeomlása nagyon sok befektető bizalmát megrengette. Az előtakarékosság és a befektetések területén az aktuális trend egyértelműen a biztonságos termékek irányába mutat. A közeljövőben a szakértők egyre inkább a tőke- és hozamvédelemmel egybekötött befektetési lehetőségeket fogják ajánlani az ügyfeleknek.

A Clerical Medical Austria megbízásából, 500 fő részvételével, 2009. februárjában végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a befektetéseknél egyre inkább a biztonságára helyeződik a hangsúly. A megkérdezettek között a következő három kritérium a legfontosabb az előtakarékossági termékek kiválasztásánál: 88 %-ban a befektetett tőke garanciája, 85 %-ban az átláthatóság és 79 %-ban az alacsony befektetési kockázat.

Az tőke- és hozamvédelem lényege, hogy a befizetett tőke elvesztésének kockázata jelentősen csökken. Az eddigi szokványos tőke- és hozamvédelmi gyakorlat túlnyomórészt fix kamatozású értékpapírok és bonyolult opciós struktúrák kombinációjából állt. Ez azonban sokba kerülhet a befektetőknek, mivel a szűk befektetési mozgástér miatt a jó piaci időszakokban elérhető hozamlehetőségek is csökkennek, és így gyakran csak nagyon szerény hozam érhető el a futamidő végén.

A befektetési volumenek alakulása alapján elmondható, hogy az utóbbi időben a tőke- és hozamvédelemmel ellátott „soft-floor” termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amelyek a lehetséges veszteségek minimalizálására törekszenek a hozampotenciál megtartása mellett. Ez a koncepció azon alapul, hogy eső tőzsdei árfolyamoknál a befektetéseket defenzív eszközosztályokba csoportosítják át (extrém esetben csak pénzpiaci eszközökbe). A korábbi garantált termékekkel szemben a soft-floor sokkal nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé. További előnye a kedvező költségszerkezet, ugyanis a soft-floor  nem egyenlő a garanciával, és ezért nem fektet költséges opciós struktúrákba. 

Egy példa az innovatív soft-floor koncepcióra a C-QUADRAT Active Bond Fund befektetési alapja. A C-QUADRAT Európa sok országában jelenlévő, független vagyonkezelő. A vállalatot 1991-ben alapították, 2003 óta saját tőkebefektetési társasággal valamint banki koncesszióval rendelkezik, és 2006 novembere óta a Frankfurti Értéktőzsdén is jegyzik a Prime Standard kategóriában.

Az Euro am Sonntag német gazdasági hetilap tanulmánya alapján a közelmúltban a C-QUADRAT Active Bond Fund a globális kötvény alap szegmensben, más, azonos szegmensbeli befektetési alapokkal összehasonlítva is kiemelkedő hozamot produkált. A termék több besorolási ügynökségtől is kiváló helyezéseket kapott. A közismert Morningstar ügynökség február végén 4 csillaggal tüntette ki a befektetési alapot, ami a második legjobb helyezésnek számít, és ezáltal egy különösen jó hozam-kockázat viszonynak felel meg.

Az alap célja, hogy a maximális veszteség ne haladja meg a befektetési egységek mindenkori legmagasabb árfolyamának az 5%-át, melyet a dinamikus soft-floor módszer segítségével próbál elérni.

Mi is az alap sikerének titka? A C-QUADRAT Active Bond Fund egy naponta értékelt és forgalmazott alapok alapja, amely egy kockázat-hozam optimalizált alapkezelési stílusnak megfelelően kezelt termék. A különböző befektetési szegmensek aktív alul- illetve felülsúlyozása tudományos modellen alapul, amelyet a C-QUADRAT fejlesztett tovább, és az alapok alapjának menedzselésén keresztül alkalmazza. Február végén a defenzív kötvény szegmensek túlsúlyozásából profitált a termék. A rendszer a soft-floor mechanizmus alapján rövid futamú államkötvényekbe valamint hozam- és tőkevédett alapokba fektetette az alap eszközeit. A C-QUADRAT Active Bond Fund befektetési célja a piaci időszakoknak megfelelő, optimális kockázat-hozam viszony elérése. Az egyedi tőke- és hozamvédelmi módszer Magyarországon kizárólag a Marketing Beratung International Private Broker tanácsadóinál, a Success Protected portfólióban található meg. A Success Protected portfolió elérhető az AEGON Magyarország Biztosító Jövőszámla termékén keresztül.

Az AEGON Jövőszámla egy rugalmas befektetéses biztosítási termék, melynél a díjfizetés forintban történik, a befektetések nyilvántartása viszont euróban. Az alapbiztosítás életbiztosítási védelmén túl a biztosítás egyedi, baleseti illetve betegségi kiegészítő csomagokkal bővíthető – tudtuk meg Zatykó Pétertől, az AEGON Magyarország Biztosító vezérigazgatójától.

Összegezve elmondható, hogy ez a koncepció a klasszikus alapkezelés elemeivel kombinálva magasabb hozamlehetőséget kínál, mint a szokványos befektetési alapok. Ezért is kapta meg az alap a 2009-es Fondspreis német díjat, ahol a kategóriájában ez az alap teljesített a legjobban.

További információ:
Vigh-Weber Eva, C-QUADRAT
Tel. +43-1-515 66-256
Mo.  +43-664-60-151-256
e.vigh-weber@investmentfonds.at
//www.c-quadrat.at/

(x)
Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG