1p
Az OTP Bank Nyrt. a vártnál jobb, 45,899 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt ért el 2009 harmadik negyedévében
Az OTP Bank Nyrt. a vártnál jobb, 45,899 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt ért el 2009 harmadik negyedévében - közölte a bank háromnegyedéves gyorsjelentésében a BÉT honlapján pénteken.

A bankcsoport eredménye 9 százalékkal haladta meg az előző negyedévi nyereséget és leszámítva a Garancia biztosító értékesítéséből tavaly az eredményt javító összeget 14 százalékkal maradt el a 2008 harmadik negyedéves eredménytől. Így az első háromnegyed év nyeresége az idén már megközelíti a 130 milliárd forintot, az OTP éves terve 150 milliárd forintos eredményt tartalmazott.

Az adózott eredményhez fűzött magyarázat szerint, az IFRS eredményt egyszeri tételként növelte, hogy egy magyar jogszabályváltozás miatt a Goodwill leírás adócsökkentő tétellé vált, ez 11,7 milliárd forinttal növelte az adózás utáni eredményt.

A jelentés szöveges magyarázata szerint a konszolidált eredmény fő összetevői a stabil nettó kamateredmény, az emelkedő kockázati költségek és a szigorú költséggazdálkodás volt.

A harmadik negyedévben a csoport összes bevétele 191,943 milliárd forintot tett ki, 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, ugyanannyit mint az előző negyedévben, ezen belül a korrigált nettó kamatbevétel 137,754 milliárd forint, 7 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de 2 százalékkal kevesebb az előző negyedévnél. A háromnegyedéves bevétel 12 százalékkal, a korrigált kamatbevétel 18 százalékkal haladja meg a bázisidőszakét.

A csoport a működési kiadásokat a harmadik negyedévben 6 százalékkal szorította le az előző negyedévhez és 10 százalékkal 2008 harmadik negyedévéhez képest, a háromnegyedéves összevetésben 5 százalékos a javulás.

Jelentősen megemelkedett a hitelekre képzett céltartalék, különösen az ukrán leánybanknál. Az idén a harmadik negyedévben 66,635 milliárd forint volt a korrigált értékvesztés képzés, negyedéves szinten ez 20 százalékos növekedés, az egy évvel korábbihoz mérten 286 százalékos bővülés. A háromnegyedéves 167,529 milliárd forintos összeg is 269 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A romló gazdasági környezet hatására a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 7,4 százalékról 8,9 százalékra nőtt az elmúlt negyedévben. A fedezettségi mutató 68,5 százalék, 2,5 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévinél, és 15,8 százalékponttal az egy évvel korábbinál.

Ugyanakkor a bank tőkemegfelelési mutatója egyre erősebb, a konszolidált IFRS mutató 1,6 százalékponttal 16,9 százalékra nőtt egy év alatt, a Tier1 ráta 1,7 százalékponttal 13,2 százalékra emelkedett.

A hitelezési aktivitás mérsékelten csökkent - a hitelállomány 2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, 6874 milliárd forintot tett ki, miközben a betétállomány negyedéves összehasonlításban 3 százalékkal, a háromnegyedéves adatok alapján 6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A jelentés szerint az ukrán leánybanknál keletkezett jelentős céltartalékképzés miatt a külföldi leánybankok hozzájárulása a nyereséghez az elmúlt negyedévben összességében negatív volt, 7,3 milliárd forinttal csökkentette azt. Az ukrán banknál a negyedéves veszteség 19,2 milliárd forint (a háromnegyedéves 29 milliárd forint) volt, annak ellenére, hogy az üzemi eredmény 86, a nettó kamatbevétel 39, a díj és jutalékbevétel 61 százalékkal javult, a költségek pedig 3 százalékkal csökkentek egy év alatt.

Ezt ellensúlyozta, hogy az OTP Core kilenchavi eredménye 24 százalékkal javult a bázishoz képest. Magyarországon egy év alatt 6 százalékkal bővült a hitelállomány, bár az új folyósításoknál a jelzáloghiteleknél 84, a fogyasztási hiteleknél 59 százalékos  visszaesés volt.

150 millió eurós hitelt venne fel az OTP
Beperelték az OTP-t
A hitel felét visszafizette az OTP

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG