1p
A külföldi befektetések hozzájárultak Közép-Európa felvirágoztatásához az elmúlt húsz évben, és a térségnek még több ilyen befektetésre lesz szüksége ahhoz, hogy kilábalhasson a jelenlegi recesszióból. Az utóbbi időben néhány magyarországi incidens azonban azt mutatja, hogy a válságra adott populista válaszok az ellenkező irányba húznak - áll a The Economist pénteki cikkében
A külföldi befektetések hozzájárultak Közép-Európa felvirágoztatásához az elmúlt húsz évben, és a térségnek még több ilyen befektetésre lesz szüksége ahhoz, hogy kilábalhasson a jelenlegi recesszióból. Az utóbbi időben néhány magyarországi incidens azonban azt mutatja, hogy a válságra adott populista válaszok az ellenkező irányba húznak - áll a The Economist pénteki cikkében.

A vezető brit gazdasági-politikai hetilap felidézi, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elvette két külföldi tulajdonú rádióállomástól az országos műsorszolgáltatási engedélyt, és helyi cégeknek ítélte oda. E cégek egyike "a Fidesszel, a jobboldali ellenzéki párttal áll kapcsolatban" - írta a hetilap.

A cikk megemlíti, hogy Majtényi László, az ORTT elnöke, aki szerint a Fidesz és az MSZP delegáltjai által támogatott döntés törvénysértő, lemondott. A parlamenti vizsgálatot megakadályozták, és ennek nyomán politikai alkuról szóló találgatások kaptak lábra - áll az írásban.

A The Economist szerint Budapesten dolgozó amerikai diplomaták, akik lobbiztak az amerikai Emmis Communications médiacég tulajdonában lévő Sláger Rádióért, most "forrnak a dühtől".

A folyóirat idézi a Danubiust tulajdonló, bécsi székhelyű Accession Mezzanine Capital befektetési alapot, amely szerint "Magyarországnak jobban kellene bánnia a külföldiekkel, tekintettel arra, hogy az IMF (a Nemzetközi Valutaalap) életmentő segítségének köszönhetően maradt talpon".

Külföldön is kiverte a biztosítékot a frekvenciabotrány

November 19-én két új rádió szólal meg a Sláger és a Danubius helyén. Ön mit szól a döntéshez? Szavazzon!

A The Economist szerint hasonló aggályok övezik a pécsi önkormányzat egyoldalú szerződésbontását a helyi vízművet üzemeltető francia Suez Environnement céggel.

A lap szerint Nicolas Sarkozy francia elnök panaszt emelt Bajnai Gordon kormányfőnél. Bajnai Gordonra viszont ellenzéki politikusok azért zúdítottak össztüzet, mert "az emberek helyett a külföldi tőkések védelmére kelt" azzal, hogy szót emelt a Suez érdekében - írta a brit hetilap.

Bármekkora legyen is az ügy érdemi jelentősége, az nyilvánvaló, hogy a nyolcévi ellenzéki lét után valószínűleg ismét kormányra kerülő Fidesz ellenérzéseket szít a privatizációval, a külföldi befektetőkkel és bizonyos mértékig általánosságban a szabadpiaci kapitalizmussal szemben - áll a The Economist írásában.

A lap szerint Molnár Oszkár, a Fidesz egyik "kétes hírnevű" képviselője arról panaszkodott a múlt hónapban, hogy "a zsidó tőke Magyarország bekebelezésére törekszik", és a Fidesz vezetői mindössze "kínosnak" nevezték e szavakat.

Tavaly a Fidesz hozzájárult annak megakadályozásához, hogy az indiai Apollo vállalat autógumigyártó üzemet építhessen Gyöngyösön. A beruházás kilencszáz munkahelyet teremtett volna, ám a Fidesz - tévesen - azzal érvelt, hogy a szóban forgó technológia alkalmazása tilos az EU-ban - áll a The Economist pénteki cikkében.

A hetilap felidézi, hogy a Fidesz pártolta azt a népszavazást, amely megakadályozta a magánbefektetéseket a "hanyatló állami egészségügyi ellátásban".

Orbán Viktor pártvezető ellenzi a további privatizációt, és megígérte több közelmúltbeli ügylet felülvizsgálatát is kormányra kerülése után. A jobboldali sajtó hemzseg a külföldi pénzemberekkel és a globális kapitalizmussal kapcsolatos összeesküvés-elméletektől - írta a brit folyóirat.

A The Economist szerint ugyanakkor a Fidesz cáfolja, hogy üzletellenes lenne. A párt lelkesen támogatta a kelet-magyarországi Mercedes-beruházást, Orbán Krisztián, az Oriens pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető partnere pedig azt mondta a lapnak: szerinte a külföldi befektetőket inkább aggasztják a gyakori szabályozási változások, mint "a Fidesz populizmusa".

A párt múltja "foltos": kormányzati ideje alatt feszes gazdálkodást folytatott, egészen addig, amíg a 2002-es választások megnyerése végett pénzszórásba nem kezdett - áll az írásban. A Fidesz hevesen támadja a jelenlegi kormány erőfeszítéseit az elmúlt évek költségvetési tékozlása nyomán felduzzadt államháztartás stabilizálására, keveset árul el ugyanakkor saját gazdasági terveiről. A kívülállóknak abban kell reménykedniük, hogy a Fidesz "féken tudja tartani azokat a szellemeket, amelyeket oly könnyed módon kiengedett a palackból" - fejeződik be a The Economist elemzése.

Dávid Ibolya várja a kitagadott demokratákat
Kampányfinanszírozás: elbukott a civilek javaslata
Megírja az MSZP, mit tettek
Önt már hívta a Fidesz?
Mindent elborít a korrupció
FAZ: Orbán hiába akar politikai tisztogatást?

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG