1p
Az Euromoney szerint a jelenlegi pénzügyi viharok közepette a hagyományosan biztonságos menedékek - Luxemburg, Svájc és az észak-európai térség - gazdaságai verhetetlenek.
Romlott valamelyest Magyarország általános országkockázati besorolása a londoni Euromoney gazdasági folyóirat által összeállított legújabb globális sorrendben, de a magyar gazdaság továbbra is a 186 gazdaságot soroló lista legkevésbé kockázatos felső ötvenes mezőnyében van.

A legnagyobb londoni gazdaságpolitikai magazin által több tucatnyi piaci és politikai elemző értékelése alapján félévente összeállított kockázati rangsorban Magyarország a tavaly őszi 43., és az idei tavaszi 41. hely után most a 48. került. A térségi EU-országok közül a legjobb helyen továbbra is Szlovénia áll, egy hellyel visszacsúszva a 26-on.

Magyarország a tavaszi listán még három hellyel megelőzte az akkor 44. Szlovákiát, amely azonban most a 39. helyre lépett előre, miután hivatalossá vált, hogy jövőre az euróövezet tagja lesz.

Az első helyezett a tavaly őszihez és az idei tavaszi rangsorhoz hasonlóan Luxemburg, a megszerezhető általános 100 pontból 99,22-vel, utána Norvégia, Svájc és Finnország következik.

Az Egyesült Államok azonban, amely tavaly tavasszal a negyedik, tavaly ősszel pedig a hetedik helyen volt, már idén tavaszra a tizedikre csúszott vissza, és a most kiadott új listán is megmaradt ezen a helyen. Londoni elemzők most már nagy biztonsággal jósolják, hogy az amerikai gazdaság recesszióba kerül; a legtöbb vélemény szerint ez már el is kezdődött.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi, meredeken rontott prognózisában például az áll, hogy a ház a múlt héten véget ért harmadik negyedévre az általa eddig várt fél százalékos éves amerikai GDP-növekedés helyett zéró növekedéssel, az idei negyedik és a jövő évi első negyedévben pedig egyaránt fél százalékos GDP-visszaeséssel számol, a korábbi 1,0 százalékos, illetve 2,0 százalékos növekedési prognózis helyett.

A Euromoney új országkockázati listáján - a számos kritérium alapján összeállított osztályzati rendszer alapján - a megszerezhető 100 pontból Magyarország a tavaly őszi 68,93 pont, és az idén tavasszal gyűjtött 69,04 pont után most 66,43 pontot kapott az általános kockázati kategóriában.

A legfontosabb részmutatók közül a politikai kockázat pontszáma az egy évvel ezelőtti 18,03, és a 2008. tavaszi 18,12 pont után ezúttal 17,48 lett. Ebben a kategóriában 25 pont a legjobb osztályzat, vagyis ez jelzi a legkisebb kockázatot. E részmutató nem a tényleges belpolitikai kockázatot méri, hanem azt, hogy az egyes országok milyen eséllyel válnak nem fizetővé az import és az adósság után, illetve tagadják meg a külföldi részvénybefektetések osztalékának, vagy a befektetett tőkének a hazautalását.

A Euromoney által megkérdezett szakértők az általános gazdasági teljesítményre a lehetséges 25 pontból a tavaly őszi 10,47 pont és az idei első félévi felmérésben kimutatott 8,68 pont után most 10,36 pontot adtak Magyarországnak.

A Euromoney ugyanakkor a szuverén hiteltörlesztési késedelmek és átütemezések kategóriájában értelemszerűen most is megadta a lehetséges legjobb 10,00 pontot, mivel Magyarországnak az elmúlt fél évben sem voltak törlesztési hátralékai és átütemezett adósságai. A hitelminősítési kategóriában Magyarország a megadható 10-ből a tavaly őszi 6,04 pont és az idei tavaszi 6,72 pont után az új listán 6,56 pontot kapott.

A Standard & Poor´s, a világ legnagyobb hitelminősítője az előző országkockázati rangsor kiadása óta, a márciusban megtartott népszavazás után leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az addigi stabilról Magyarország "BBB plusz" szintű hosszú távú szuverén adósosztályzatának kilátását.    

A tőkepiaci finanszírozási hozzáférés könnyűségét vagy nehézségét osztályozó kategóriában mindazonáltal a Euromoney a lehetséges 5 pontból a tavaly őszi 4,14 pont és az idei tavaszi 4,18 pont után ezúttal 4,25 pontot adott Magyarországnak.

Az új Euromoney-lista utolsó, 186. helyére Irak került, a lehetséges 100 pontból 10,68-at szerezve.

A rangsor szerkesztői szerint a jelenlegi pénzügyi viharok közepette az olyan hagyományosan biztonságos menedékek, mint Luxemburg, Svájc és az észak-európai térség gazdaságai "verhetetlenek". Emellett feljövőben van a négy legnagyobb feltörekvő gazdaság, Kína, Oroszország, Brazília és India is.

A Euromoney megjegyzi ugyanakkor, hogy a jövő tavaszi következő listán már érezhető lesz az új amerikai elnök, a kaukázusi válság, a banki mentőakciók és "a még ismeretlen egyéb sokkok" kockázati hatása.

Soron kívül: egységesen kamatot vágtak a nagyok
A BUX-pánikból is lehet pénzt csinálni 
Ne vegye tutira, hogy nálunk nem lesz hitelválság!
Parragh: mi sem vagyunk biztonságban

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG