Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A globális ingatlanbefektetések értéke meghaladhatja az 500 milliárd dollárt az idén. Európában a német piac ugrott a legnagyobbat, 41 százalékkal.

Erősödő optimizmus jellemzi a befektetőket a globális ingatlanpiacon, akik egyre inkább hajlandóak a valamivel nagyobb kockázatvállalásra a pénzpiacinál jóval kedvezőbb hozamok elérése érdekében – derüli ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó friss nemzetközi körképéből.

Az élénkülő érdeklődésnek köszönhetően az idei első fél évben, 2012 hasonló időszakát 12 százalékkal túlszárnyalva, 225 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát világszerte kereskedelmi ingatlanok, a teljes 2013-as év így akár 10 százalékot meghaladó bővülést is hozhat. A globális ingatlanpiac folytatódó fellendüléséből a magyar befektetők is részesülhetnek az ingatlanos származtatott alapoknak köszönhetően.

Világszerte folytatódó fellendülés jellemzi az ingatlanbefektetési piacokat, amelyek 2008. harmadik negyedéve óta nem látott csúcsot ostromolnak: 2013 első felében globálisan összesen 225 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát a különböző ingatlantípusok, 12 százalékkal felülmúlva a tavalyi év hasonló időszakát. A bővülés egyre erőteljesebb: az első negyedév adatai még „csupán” 8 százalék növekedést mutattak 2012 első negyedéhez képest.

„Az idei adatok azt mutatják, hogy a befektetők visszataláltak a pénzpiacon elérhetőnél kedvezőbb hozamokkal kecsegtető ingatlanpiachoz” – mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. Az elmúlt években alacsonyabb aktivitású piacra láthatóan visszatért a bizalom; a legnagyobb bővülés Nyugat-Európában – azon belül is Németországban –, Japánban, valamint az Egyesült Államokban tapasztalható.

Észak- és Dél-Amerika ingatlanbefektetési piacának továbbra is az Egyesült Államok a motorja, amely 8 százalékos bővülést produkált az idei első fél évben. A csendes-óceáni ingatlanpiacot a japán befektetések kimagasló, mintegy 50 százalékos fejlődése segítette, de Ausztrália és Szingapúr is gyors fejlődést mutatott az első hat hónapban.

Európa három legnagyobb piaca – Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Németország – adta a kontinens aktivitásának kétharmadát, de közülük is kiemelkedő volt a német ingatlanpiacon kimutatható 41 százalékos emelkedés. A kelet-közép-európai régió teljesítménye a 2010. első félévi szintnek felel meg. Ezekben az országokban egyébként a nemzetközi vásárlók helyett inkább a helyi befektetők jelenléte a mérvadó.

„A nyugat-európai nagyvárosok irodapiacain, mint például Londonban, Párizsban vagy Münchenben, továbbra is rendkívül nagy az aktivitás, míg Ázsiát tekintve Japán produkál kiemelkedő eredményeket. Erősödő befektetői érdeklődés tapasztalható olyan, az utóbbi időkben kevésbé válságálló és ezért mellőzött piacok iránt is, mint például Spanyolország, Portugália vagy Olaszország, ami bizakodásra adhat okot. A prémium kategóriában és legjobb elhelyezkedéssel bíró ingatlanok iránt a legnagyobb az érdeklődés, rekord árakon kelnek el egyes kiemelkedő ingatlanok a nagy európai fővárosokban – mondja Furulyás Ferenc, a Jones Lang LaSalle nemzetközi ingatlan-tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A leginkább kedvelt szektor továbbra is az irodaházaké, ott könnyebben meghatározható a vevők igénye, kevesebb szakértelmet igényel az ingatlan elemzése, kezelése. Érdekes tendencia, hogy egyre keresettebbek a jó minőségű hotelek is, főként a közel-keleti vásárlók körében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Meghalt vagy feléled a kormány nagy hanggal beharangozott rozsdaövezeti programja? - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. május 7. 19:33
Több mint egy éve tologatja a kormány a rozsdaövezetek kijelölését. Pedig nagy szükség lenne rá, hiszen még inkább felpörgetné a lakásépítést, új körzeteket lehetne bekapcsolni a városok vérkeringésébe és munkahelyteremtésnek sem utolsó. Az előzményeket és a lehetséges eredményeket mutatja be Mester Nándor A hét videójában.
Ingatlan Kiüti az ingyenmilliókat a drágulás a lakásfelújításkor
Mester Nándor | 2021. május 5. 18:50
Egyre nehezebb tervezni a lakásfelújításokat, mivel mind az anyagok, mind a munkadíjak ütemesen drágulnak. Akik jogosultak az állami ingyenmilliókra, azok is legalább 10-15 százalékkal több önerőt kénytelenek előteremteni a korábban gondoltnál. Egy friss felmérés szerint a járvány harmadik hulláma is óvatosabbá tette az érintetteket, csökkentette a felújításba belevágni szándékozók táborát.
Ingatlan Budapest és néhány megyeszékhely vezet a lakásátadásokban
Privátbankár.hu | 2021. május 5. 09:15
A tavalyi első negyedév alacsony bázisához képest idén az első három hónapban mintegy harmadával több lakást adtak át. A bővülés azonban csak a nagyvárosokra koncentrálódott - derül ki a KSH jelentéséből.
Ingatlan Három milliárd forintot költenek a Campona bevásárlóközpont felújítására
Privátbankár.hu | 2021. április 30. 18:10
Májusban kezdődik a 20 éves Campona bevásárlóközpont teljes felújítása. A mintegy 3 milliárd forintos beruházás során nem lesz bővítés, mint korábban tervezték, de teljesen megújulnak a belső terek, még több lesz a szabadidős és vendéglátó szolgáltatás - jelentette be a pénteki online tájékoztatón a tulajdonos CPI Property Group. 
Ingatlan Továbbra is Covid-biztos befektetés a jó irodaház és raktár, kisebb hozamú lett a lakás
Mester Nándor | 2021. április 30. 05:40
A koronavírus-járvány csak kisebb sérüléseket okozott a befektetési céllal vásárolt üzleti ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, raktárközpontok) piacán. Még mindig infláció feletti hozamokra lehet számítani. A járvány azonban abban mindenképpen változást hozott, hogy a jövőben épülő irodaházak megfelelő szintű telítettsége egyelőre nem garantált, így a befektetők szigorúbb feltételeket szabhatnak, ami átértékelésekhez vezethet.
Ingatlan Korszakváltás az ingatlan-nyilvántartásban: átláthatóbb és állítólag olcsóbb is lesz
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 11:58
Lecserélik az 1997-es ingatlan-nyilvántartási törvényt. Az új csomag teljes digitalizációt, egységes eljárásrendet, olcsóbb működést, egyértelműen szabályozott, EU-kompatibilis adatszolgáltatást ígér. A szakszövetséget viszont nem vonta be a kormány az előkészítésbe.
Ingatlan Külföldön is bevásárolna az Otthon Centrum a friss pénzből
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:21
Egyebek mellett külföldi felvásárlásokat hajtana végre az Otthon Centrum a most kibocsátott kötvényekből bejövő pénzből.
Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
MTI | 2021. április 9. 07:10
Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.