<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A globális ingatlanbefektetések értéke meghaladhatja az 500 milliárd dollárt az idén. Európában a német piac ugrott a legnagyobbat, 41 százalékkal.

Erősödő optimizmus jellemzi a befektetőket a globális ingatlanpiacon, akik egyre inkább hajlandóak a valamivel nagyobb kockázatvállalásra a pénzpiacinál jóval kedvezőbb hozamok elérése érdekében – derüli ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó friss nemzetközi körképéből.

Az élénkülő érdeklődésnek köszönhetően az idei első fél évben, 2012 hasonló időszakát 12 százalékkal túlszárnyalva, 225 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát világszerte kereskedelmi ingatlanok, a teljes 2013-as év így akár 10 százalékot meghaladó bővülést is hozhat. A globális ingatlanpiac folytatódó fellendüléséből a magyar befektetők is részesülhetnek az ingatlanos származtatott alapoknak köszönhetően.

Világszerte folytatódó fellendülés jellemzi az ingatlanbefektetési piacokat, amelyek 2008. harmadik negyedéve óta nem látott csúcsot ostromolnak: 2013 első felében globálisan összesen 225 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát a különböző ingatlantípusok, 12 százalékkal felülmúlva a tavalyi év hasonló időszakát. A bővülés egyre erőteljesebb: az első negyedév adatai még „csupán” 8 százalék növekedést mutattak 2012 első negyedéhez képest.

„Az idei adatok azt mutatják, hogy a befektetők visszataláltak a pénzpiacon elérhetőnél kedvezőbb hozamokkal kecsegtető ingatlanpiachoz” – mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. Az elmúlt években alacsonyabb aktivitású piacra láthatóan visszatért a bizalom; a legnagyobb bővülés Nyugat-Európában – azon belül is Németországban –, Japánban, valamint az Egyesült Államokban tapasztalható.

Észak- és Dél-Amerika ingatlanbefektetési piacának továbbra is az Egyesült Államok a motorja, amely 8 százalékos bővülést produkált az idei első fél évben. A csendes-óceáni ingatlanpiacot a japán befektetések kimagasló, mintegy 50 százalékos fejlődése segítette, de Ausztrália és Szingapúr is gyors fejlődést mutatott az első hat hónapban.

Európa három legnagyobb piaca – Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Németország – adta a kontinens aktivitásának kétharmadát, de közülük is kiemelkedő volt a német ingatlanpiacon kimutatható 41 százalékos emelkedés. A kelet-közép-európai régió teljesítménye a 2010. első félévi szintnek felel meg. Ezekben az országokban egyébként a nemzetközi vásárlók helyett inkább a helyi befektetők jelenléte a mérvadó.

„A nyugat-európai nagyvárosok irodapiacain, mint például Londonban, Párizsban vagy Münchenben, továbbra is rendkívül nagy az aktivitás, míg Ázsiát tekintve Japán produkál kiemelkedő eredményeket. Erősödő befektetői érdeklődés tapasztalható olyan, az utóbbi időkben kevésbé válságálló és ezért mellőzött piacok iránt is, mint például Spanyolország, Portugália vagy Olaszország, ami bizakodásra adhat okot. A prémium kategóriában és legjobb elhelyezkedéssel bíró ingatlanok iránt a legnagyobb az érdeklődés, rekord árakon kelnek el egyes kiemelkedő ingatlanok a nagy európai fővárosokban – mondja Furulyás Ferenc, a Jones Lang LaSalle nemzetközi ingatlan-tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A leginkább kedvelt szektor továbbra is az irodaházaké, ott könnyebben meghatározható a vevők igénye, kevesebb szakértelmet igényel az ingatlan elemzése, kezelése. Érdekes tendencia, hogy egyre keresettebbek a jó minőségű hotelek is, főként a közel-keleti vásárlók körében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Ahogy jósoltuk, júliusban megugrottak a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 10:31
Korábbi cikkeinkben már jeleztük, hogy a nyáron várhatóan emelkedni fognak a lakásbérleti díjak. A friss adatok ezt igazolják.
Ingatlan Ezerrel akarnak felújítani a családok, de az árakat csak kevesen tudják követni
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 06:21
A következő egy évben mintegy 700 ezer lakás felújítása várható, az ezt tervezők 40 százaléka állami támogatást is igényelne – derül ki a GKI és a Masterplast negyedéves felméréséből.
Ingatlan Totális fékezés: csak egy új irodaház lett kész a második negyedévben
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 14:04
2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.
Ingatlan A lakásépítés víz fölött tartja az építőipart
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 10:07
Egy év alatt 18,7, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az épületeken kívül minden más építménynél csökkenés volt.
Ingatlan Mutatjuk, hova kell tenni a pénzt: például irodaparkba
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 07:13
Vannak olyan termékek, amire nem sajnálják a pénzt. Itt a friss példa: az M7 CEREF II befektető cég megvásárolta a Terrapark Next A&B irodaház-komplexumot Budaörsön.
Ingatlan Túl drága lett az új lakás, ide menekülnek a tömegek
Privátbankár.hu | 2021. július 12. 14:21
Annyira elszaladtak a lakásárak az új társasházaknál, hogy egyre többen kénytelenek a pár éve épült, korszerű, úgynevezett újszerű otthonokat választani – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli adásában az első féléves lakáspiaci fejleményeket összegezve.
Ingatlan Licitrendszert indított az Ingatlantájoló
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 15:43
Nehéz ma kitűnni a sok tízezer ingatlanhirdetési ajánlat közül. Ezért az Ingatlantájoló most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított.
Ingatlan Itt a fordulat? Megugrott a hotelbe és bérlakásba fektetők aránya
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 10:57
Raktárhiány lehet hamarosan, ami tovább drágítja az ipari ingatlanok ezen csoportját. Pedig befektető lenne bőven. Újabban a hoteleket és a bérlakásokat is keresik, előbbinél ez fordulópont lehet azután, hogy tavaly és idén is tovább szenved a turizmus.
Ingatlan Rengeteg ötletet használhatna a kormány a fiatalok lakáshoz jutásának további segítésére
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:41
A demográfiai fordulatot a fiatalok lakáshoz jutásának sokkal hatékonyabb támogatásával is elérhetnénk. Rengeteg ötlet van, meg kellene hallgatnia a kormánynak - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szerdai online konferenciáján. 
Ingatlan Ennyit érnek most a Jóbarátok lakásai
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 09:55
A Jóbarátok forgatásai 2004-ben véget értek, de a vígjátéksorozat népszerűsége azóta sem hagyott alább. A mai napig milliók nézik újra az egyes epizódokat, és ezt tovább ösztönzi, hogy a hat ikonikus karaktert megformáló színész egy show kedvéért nemrég újra összeállt. A Friends: The Reunion a Duna House szakértőit is megihlette, ezért utána néztek, mennyiért is lehetne ma hozzájutni például Monica New York-i lakásához.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos