5p

Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 

Egy évtizedes késlekedéssel, de végül mégis elkezdődhet az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) új központjának az építkezése. Az állami ingatlanberuházásokat koordináló és a központi ellátó rendszerért is felelő General Services Administration (GSA) a héten kiválasztotta a telket, ahol megépülhet a rendvédelmi szervezet 21. századi főhadiszállása. 

Az elavult washingtoni FBI-főhadiszállás. Fotó: Bisnow/Jon Banister
Az elavult washingtoni FBI-főhadiszállás. Fotó: Bisnow/Jon Banister
Virginia állam is szóba jött, ahol a társszervezet, a CIA is megtelepedett, de végül maradnak Washington D.C.-hez közel, az attól északkeletre lévő Prince George megyében, rögtön a Greenbelt metrómegállónál. A 61 hektáros, egyébként Maryland államhoz tartozó terület szövetségi tulajdonban van – írta a projektről beszámoló Bisnow ingatlanos üzleti portál.

Maga az FBI majd egy 40 hektáros, most még üres telken „terülhet el”, a döntéshozók arra készülnek, hogy további 14 hektáron vegyes funkciójú ingatlanhasznosítás lesz. Vagyis vélhetően különféle szolgáltatások és kiskereskedelmi egységek kapnak majd helyet, mert nem csupán az FBI alkalmazottait akarják kiszolgálni éttermekkel, ruhatisztítókkal, pékségekkel, kávézókkal, virágbolttal, hanem a várhatóan köré települő egyéb vállalkozásokat is.  

A beruházást már nagyon régen tervezték, de Donald Trump elnöksége idején leállították az új telephelynek való telek keresését. Maryland és Virgina állam különböző magas beosztású politikusai „versenyeztek” azért, hogy hozzájuk kerüljön az új központ, végül az előbbi nyert.

Az új központ látványterve. Fotó: GGWash
Az új központ látványterve. Fotó: GGWash

Az FBI évtizedek óta a J. Edgar Hoover Buildingben működik a híres fővárosi Pennsylvania sugárúton. Ez a hatalmas komplexum egyszerűen elöregedett, ott maradt a 20. században, ahogy sok ingatlanpiaci szakértő mondta. Éppen itt volt az ideje, hogy valami jobb megoldást találjanak a nemzetbiztonság és a rendvédelem szempontjából kiemelten fontos szervezet méltó elhelyezésére.

A GSA szóvivője három indokot sorolt fel arra, hogy miért kell új központot építeni: csökkenteni akarják az adófizetők terheit azzal, hogy majd korszerűbb épületben működik az FBI, sokkal könnyebb lesz bejárnia a sok ezer alkalmazottnak és a külsősöknek, illetve a fenntartható fejlődést is jobban szolgálják ezzel.

Az új központ a Green Line metró végállomásához közel lesz. Ott található egyebek mellett  a Marylandi Egyetemhez tartozó College Park campus és az úgynevezett Discovery District, ahol mások mellett az IonQ, az Adobe és a Raytheon világcégek kutató laborjai, valamint más szövetségi irodák is vannak. 

A kivitelezés kezdete azonban akár évekig is elhúzódhat, a vesztes Virginia említett vezetői és maga az FBI is a döntés felülvizsgálatát akarja. Christopher Wray, az FBI igazgatója azt írta a dolgozóknak egy friss körlevélben, hogy a szervezet háromtagú vezetése egyöntetűen Virginiát támogatta, mert ott működik a nyomozóiroda másik központja, a Quantico-i. A GSA visszautasította azokat az FBI-os vádakat, hogy szakszerűtlen volt az előkészítés és a terület kiválasztása.

„Ha minden egyes alkalommal kapnék egy dollárt, amikor valamelyik állami szervnek nem tetszik, hogy valahol máshol fogja elhelyezni a GSA, akkor már nyugdíjba is mehetnék” – mondta Darian LeBlanc, az állami irodabérleti tranzakciókat éveken át felügyelő egyik nagy ingatlanügynökség, a Cushman&Wakefield alelnöke.

Természetesen az áthelyezéssel jól járó Maryland állam illetékes vezetői örömujjongásba törtek ki, amikor a héten megtudták a nekik kedvező döntést.

„Generációkon átívelő beruházásokat fog idehozni ez a döntés, fellendülhet a gazdaságunk, új munkahelyek jöhetnek létre” – mondta Angela Alsobrooks, Prince George megye első embere, utalva arra is, hogy a megye lakosságának többsége afroamerikai, s az elmúlt évtizedekben hátrányos helyzetben voltak. David Iannucci, a helyi fejlesztési ügynökség elnöke szerint a megye márkája is gyökeresen meg fog változni. Visszaidézte Joe Biden korábbi elnöki rendeleteit, amelyekben  a Fehér Ház főlakója az elmaradottabb térségekbe irányított rengeteg közpénzt.

A döntésnek máris vannak üzleti következményei. Az új központtól egy mérföldre lévő Capitol Office Park tulajdonosa, a Calm Management azt fontolgatja, hogy az irodapark épületeinek jelentős részét, akár a többségét lakásokká alakítja. A vállalat szerint biztos, hogy a környékre sok új lakos érkezik, akiknek jól jön, ha nem kell sokat utazniuk és mindegy, hogy FBI-dolgozókról vagy más, ott működő cégek alkalmazottairól van szó. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Kimaxolt CSOK Plusz-szal nagyobb új lakást vehetünk, főleg vidéken
Privátbankár.hu | 2023. november 12. 09:52
Budapesten viszont nem nézelődhetünk a legjobb helyeken, mert ott nem elég a 70-80 millió forint. Egyes vidéki városokban sikerrel járhatunk és még közepes házakra is futhatja. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG