<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.

Budapest egyik legnagyobb közlekedési csomópontjában, a Széll Kálmán téren áll a Buda Palota, amely az 1920-as években a Magyar Királyi Posta irodaházaként épült, emiatt hívták a pesti szlengben Postapalotának. A 18 500 négyzetméter alapterületű egykori irodaház hosszú évek óta üresen állt, emiatt az állaga folyamatosan romlott, ami Buda talán legfrekventáltabb helyének városképét is csúfította.

Az MNB által 2014-től létrehozott Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. 2016-ban vásárolta meg az épületet 22,3 millió euróért (ez akkori árfolyamon körülbelül 7 milliárd forintnak felelt meg). Az Alapítványok az ingatlan megvásárlását követően megkezdték annak korszerű felújítását. Erre 2018 közepéig 22,1 millió eurót költöttek. Abban az évben vásárolta meg az MNB az Alapítványoktól 45,3 millió euróért, azaz több mint 14 milliárd forintért az épületet, emelt szintű szerkezetkész állapotban.

Egy évet csúszott a költözés. Fotó: pestbuda.huEgy évet csúszott a költözés. Fotó: pestbuda.hu

Már az épület megvásárlásakor kiadott közleményében jelezte az MNB, hogy a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti át a majd elkészült Buda Palotába a nem messze onnan lévő, ugyancsak a Krisztina körúton bérelt épületből. Ahol – mint később kiderült – a nagyközönség számára Pénzmúzeum is nyílik.

Korábban elképzelhető volt, hogy a Buda Palota felújítása 2020-ra befejeződik, de aztán csúszott az átadás, vélhetően a tavaly tavasszal kitört koronavírus-járvány miatt (is). Most viszont úgy tűnik, hogy megvan az időpont, mikor veheti birtokba az MNB felügyelete a Széll Kálmán téri ikonikus épületet. Erre már abból a közbeszerzési értesítőből lehet következtetni, amely arról szólt, hogy a jegybanknak sikerült kiválasztania azt a céget, egy bizonyos 4V Trans Fuvarozó és Szolgáltató Kft.-t, amely nettó 107 millió forintért segít átköltöztetni a teljes MNB-t.

Vagyis nemcsak a Krisztina körúton lévő felügyeletet, hanem az V. kerületi Szabadság téri székházban, valamint a Bank Centerben és az Eiffel Palace-ban tevékenykedő részlegeket is. Merthogy a jegybank székházának műemléki felújítása a napokban megkezdődik, ahogy arról az MNB a korábban kiadott közleményében is utalt, amelynek 2024 júniusáig be kellene fejeződnie – akkor ünnepli ugyanis a jegybank az alapításának 100. évfordulóját.

Márpedig a közbeszerzési értesítő szerint a technikai költöztetések két ütemre bontva valósulnak meg. Az első ütemben a Budapest, Krisztina krt. 55. szám alatti irodaházba mennek át az MNB dolgozói (ez a Magyar Telekom régi székháza), majd a Krisztina körút 6. szám alatti irodaházba – ez a Buda Palota címe.

Következtetésünket lapunk érdeklődésünkre a jegybank megerősítette, azzal, hogy a teljes költöztetés az idén lezajlik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos