<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Újabb 200 lakásos új bérház tulajdonosa lesz Budapesten a ciprusi kézben lévő Flatco cégcsoport, ezzel már 500-ra nő az általa bérbe adott itteni lakások száma. A cég további bővülést tervez, mert kielégítetlen keresletet észlel a bárlakáspiacon. Ügyfeleinek ötöde vállalati finanszírozású bérlő.

Napokon belül átadják Magyarország legnagyobb új bérházát a IX. kerületben, amelyben már minden lakás bérlőre talált, a lakók háromnegyede 35 év alatti. Összesen 256 ingatlanról van szó, amit a top öt lakásberuházó közé tartozó Metrodom fejlesztett és mintegy nyolcmilliárd forintért eladta a Flatco cégcsoportnak.

A csoport ténykedése azért érdemel figyelmet, mert Magyarországon eddig nem volt ekkora olyan tranzakció, amelyben a vevő egy teljes épületet azért építtet fel, hogy utána maga adja bérbe az összes lakást. Lakásokat nagy mennyiségben természetesen tőkeerős magánszemélyek és ingatlan alapok is vásárolnak. De nem egy egész sokemeletes házat. Egyetlen olyan ingatlan alap működik, amely csak lakásokat vásárol, ez a Duna House alapja, de az sem úgy, hogy egy egész épületet vesz meg, hanem különálló lakásokat.

A frekventált kerületekben egyre több a külföldi lakásbérlő (fotó: Mester Nándor)A frekventált kerületekben egyre több a külföldi lakásbérlő (fotó: Mester Nándor)

A lakásberuházó cégek egyébként általában tartózkodnak az ilyesfajta üzlettől, mert egyenként eladva vélhetően nagyobb hasznot tudnak elérni. Egy-egy nagyobb adásvételi tranzakció mögött számtalan egyedi piaci vagy akár pénzügyi megfontolás állhat, ezért nem lehet általánosságban azt mondani, hogy majd lesz követője a Metrodomnak.

A Flatcotól viszont úgy tudjuk, hogy a két, egymástól teljesen független cég üzleti kapcsolata folytatódik, mert a vevő számára kedvező piaci folyamatokra alapozva elindította egy új, 200 lakásos projekt építését a XIII. kerületben, a Teve utcában. A 7 emeletes épületet a Metrodom Kivitelező Kft. építi. A bérlők itt is bútorozott, gépesített, lakásokba költözhetnek majd be 2022 végén.

A Metrodomnál kivételnek számít ez a két épület, a cég most is főleg maga értékesíti lakásait külön-külön, bérbeadással nem foglalkozik. Elvileg megtehette volna, hogy indít egy ingatlankezelő üzletágat és egyes projektjeinél az, vagy egy független kezelő adhatta volna bérbe az ingatlanokat, mint ahogy több más fejlesztőnél ez bevett gyakorlat. Mégsem ezt az utat választotta. Ugyanakkor idén áprilistól a Flatco-val történt megállapodása szerint aki nála vásárol lakást, az az új lakás elkészültéig az ingatlankezelő cég ingatlanaiban lakhat kedvezményes bérleti díj fejében.

„A bérleti szerződésekből érdekes munkaerőpiaci jelenségre is következtethetünk: a lakások 22 százalékát vállalatok vették ki alkalmazottjaik számára. Ezek szerint a lakhatás biztosítása vonzó eszköz lehet a hiányszakmákban dolgozó szakemberek megtartására.” - mondta lapunknak Jacoby Márta, a Flatco ügyvezetője.

A vállalat elsősorban a III., XI., XIII. és XIV. kerületekben keres további projektet. Ez lehet akár telek, akár meglévő épület, amely új, vagy felújítandó. Az az ideális számára, ha egy épületben, épületegyüttesben 150-250 lakás van.

„A jövőben csak olyan lehetőségeket nézünk, ahol az épületben valamennyi ingatlant meg tudjuk venni, illetve mi építtetjük fel magunknak a házat, teljes egészében saját hasznosításra.” - fűzte hozzá a vezető.

Természetesen nem hagyhattuk ki, hogy mennyi a havi bérleti díj, annak ugyanis versenyképesnek kell lenni, hiszen a potenciális bérlőnek van miből válogatnia például a IX. vagy a szomszédos VIII. kerületben. A cégvezető azt mondta, hogy rezsi és közös költség nélkül a garzonok havi 120-146 ezer, az egy hálós lakások 165-185 ezer, a két hálósok 218-250 ezer forintért keltek el a bevezető időszakban.

Ha szétnézünk a kínálatban, láthatjuk, hogy ezek a díjak az átlagot meghaladóak, de az ügyvezető nem aggódik, a bérlők negyede külföldi és eleve kikötötték, hogy a bérlő nettó jövedelmének el kell érnie a bérleti díj kétszeresét. Vagyis nem csupán a tehetősebb külföldiekre, hanem vélhetően magyar nagyvállalatok által segített bérlőkre is számíthatnak, akiknek ezek szerint az átlag feletti a jövedelme.

A Flatco cégcsoporthoz tartozó Flatmosphare Kft. tavaly ősszel vásárolta meg első bérházát.

A nyolcmilliárd forintos befektetésnél 15 éves megtérüléssel számolnak.

Jelenleg több mint 500 lakás van a cégcsoport tulajdonában, portfóliója tovább bővül irodákkal, parkolókkal és üzlethelyiségekkel. A lakások többsége új társasházban található apartman, a belvárosi ingatlanok teljeskörűen felújítottak.

A most 23 főt foglalkoztató Flatco Real Estate Kft-t, a csoport első tagját (pontosabban elődjét) kilenc évvel ezelőtt alapította két ciprusi bejegyzésű cég (T.K. Management Ltd. és a Cordellia Holding INV. Ltd.), most mindkettő 50 százalékos szavazataránnyal bír benne. Beszámolója szerint tavalyelőtt 196 milliós, tavaly már 289 millió forintos nettó értékesítési bevételt könyvelhetett el, 2020-ban ehhez még hozzájött 368 millió forintnyi egyéb bevétel. Mintegy 438 millió forint szerepel a költség soron. Az adózott eredménye 5,3 millió forint, ami 300 ezer forinttal kisebb, mint 2019-ben. A cégnek 1,9 milliárd forintnyi hosszúlejáratú hitele van.


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos