Lakásbérlés
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten 
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Már drágulnak az albérletek, de a java még csak most jön 
Privátbankár.hu | 2023. július 8. 12:55
Nem jó hír ez azoknak, akik mostanában költöznének.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél 
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Ingatlan Ősztől sok airbnb-s visszamenekülhet a hosszú távú bérbeadásba 
Mester Nándor | 2021. augusztus 18. 05:21
Viszonylag jó nyarat zárhatnak a szálláshelyüket rövid távra kiadó tulajdonosok. Szinte biztos azonban, hogy szeptember végétől sokan visszatérnek a közép vagy hosszú távú bérbeadáshoz.
Ingatlan Bezzeg a csehek és a lengyelek! Náluk felpörög a bérház-biznisz, miközben folytatódik a lakások drágulása 
Mester Nándor | 2021. augusztus 8. 06:34
Közép-Európában Csehország és Lengyelország áll az élen a bérházépítésben. Az intézményi befektetők arra számítanak, hogy növekszik az olyan épületegyüttesek száma, amiket kifejezetten bérbeadás céljából építenek vagy újítanak fel.
Ingatlan Belehúzott a budapesti bérház-bizniszbe egy ciprusi tulajdonú magyar cég 
Mester Nándor | 2021. augusztus 6. 05:32
Újabb 200 lakásos új bérház tulajdonosa lesz Budapesten a ciprusi kézben lévő Flatco cégcsoport, ezzel már 500-ra nő az általa bérbe adott itteni lakások száma. A cég további bővülést tervez, mert kielégítetlen keresletet észlel a bárlakáspiacon. Ügyfeleinek ötöde vállalati finanszírozású bérlő.
Ingatlan Ahogy jósoltuk, júliusban megugrottak a lakásbérleti díjak 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 10:31
Korábbi cikkeinkben már jeleztük, hogy a nyáron várhatóan emelkedni fognak a lakásbérleti díjak. A friss adatok ezt igazolják.
Ingatlan Tovább eshetnek az év végéig a lakásbérleti díjak 
Privátbankár.hu | 2020. november 10. 11:20
Folytatódott a lakásbérleti díjak enyhe csökkenése szeptemberben. A szerdától érvényes újabb korlátozások miatt az év végéig is kitarthat a mélyrepülés. 
Makro / Külgazdaság Apartmanhotelek kerülhetnek a lakásbérleti piacra 
Privátbankár.hu | 2020. november 9. 20:31
Több budapesti apartmanhotelből bérlakásokat tartalmazó ingatlan lehet hamarosan – mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM ma reggeli adásában. A műsorban a kiskereskedelmi egységek menekülő útvonalairól és az irodák totális átalakulásáról is szó volt.
Ingatlan Mi lesz most az Airbnb-s lakásokkal? 
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 06:06
A járvány miatt eltűntek Budapestről is a turisták, emiatt pedig az Airbnb-n kiadott lakások jó ideig üresek lesznek. A tulajdonosok előtt két út van, vagy benyelik a veszteséget és kivárnak, vagy megpróbálják hosszú távra kiadni a lakást.
Ingatlan Kezdő lakáskeresők: itt van néhány jó tanács az induláshoz  
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 15. 20:10
Az augusztus és szeptember hónapok a budapesti albérletkeresők számára kétségkívül vízválasztónak tekinthetőek, hiszen nem csupán a frissen felvett egyetemisták, de a pályakezdők, munkahelyet váltók körében is fontos ez az időszak. Jelentős részük ráadásul az első önálló otthonát igyekszik megtalálni, így könnyen előfordulhat, hogy nem jártasak a lakásbérlésben.
Ingatlan Lakásbérleti szerződés megkötésével érdemes közjegyzőhöz fordulni 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 11. 17:05
Lakásbérleti szerződést érdemes közjegyző előtt megkötni, mert az közvetlenül végrehajtható - figyelmeztetett Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.
Ingatlan Az örök kérdés: bérelni vagy venni éri meg jobban egy lakást? 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 4. 14:04
Megfelelő futamidő és kondíciók választásával akár olcsóbb lehet egy átlagos lakás megvásárlása, mintha ugyanazt az ingatlant bérelnénk - derült ki egy most publikált felméréséből. A lakásvásárláshoz azonban a legtöbb esetben jelentős önrészre és hitelre van szükség. Aki néhány év távlatában tervez, annak előnyösebb a bérlés, ám az albérletárak jelentős mérséklődése nem várható.
Ingatlan Hasít az albérletpiac, de a magyarok fele azt sem tudja, mi a kaució  
Privátbankár.hu | 2019. július 27. 09:54
Egyre tudatosabbak a magyarok a lakásbérleti szerződések megkötésénél, azonban továbbra is sok tévhit él a fejekben – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara felméréséből. A válaszadók kétharmada tisztában van azzal, hogy lakásbérleti szerződést érvényesen csak írásban lehet kötni, a problémás – nem fizető vagy kiköltözni nem akaró – bérlővel szemben pedig a legbiztosabb jogi megoldást a közjegyzői közreműködés jelenti. A felmérés arra is rámutatott, hogy a magyarok fele továbbra sem tudja, mire szolgál pontosan a kaució, és a bérleti szerződés jogszerű felmondásával kapcsolatban is sok a bizonytalanság – a válaszadók negyede gondolta tévesen, hogy szóban is fel lehet mondani a zajos bérlőnek.
Ingatlan A nagy albérletkörkép: itt van, hogyan bérelnek lakást a magyarok 
Privátbankár.hu | 2019. június 25. 14:35
Tavaly év végén magánszemélytől bérelt lakás átlagos bérleti díja 80 ezer forint volt, a budapesti bérleti díjak viszont megközelítették az országos átlag másfélszeresét – írja a Központi Statisztikai Hivatal a most közzétett országos felmérésében. Ebből kiderült még az is, hogy kik és miért bérelnek ma Magyarországon lakást, milyen a bérelt ingatlanok minőségre és mekkora hozamot lehet elérni ingatlankiadással.
Ingatlan Lakást bérelni vagy venni éri meg jobban? Kiszámolták  
Privátbankár.hu | 2019. május 2. 16:40
Mindkét lehetőségnek van előnye és hátránya.
Ingatlan 350 millió forint egy átlagos lakásért, kitalálod, hol? 
Privátbankár.hu | 2019. április 13. 18:04
Az utóbbi évek hegymenete után igencsak elszálltak a hazai, különösen a fővárosi ingatlanárak, na meg a bérleti díjak is. De vajon mi a helyzet a világban, hol drágább és hol olcsóbb a piac? Ezt tette közzé a CBRE ingatlanközvetítő cég.
Ingatlan Félelmetes albérletárak Budapesten – mi a helyzet az agglomerációban? 
Privátbankár.hu | 2018. november 19. 20:01
Még mindig olcsóbban lehet lakást vagy házat bérelni Budapest agglomerációjában, mint a központi kerületekben, de a különbség csökkenőben van, mert egyre nagyobb a kereslet a fővároshoz közeli, jó közlekedésű településeken.
Ingatlan A lakásbérlés legnagyobb buktatói – ezekre figyelj! 
Privátbankár.hu | 2018. július 27. 12:30
Érdemes néhány dologra odafigyelni, ha megtaláltuk a számunkra ideális albérletet.
Ingatlan Most ezzel lehet nagyot szakítani a lakáspiacon  
Privátbankár.hu | 2018. június 4. 14:32
Egy friss elemzés szerint a budapesti bérlakáspiacon idén eddig a legnagyobb kereslet pesti oldalon a VIII., XIII, XIV., míg budai oldalon a II. és a XI. kerületben található 30-49 négyzetméteres, egy vagy másfél szobás, téglaépítésű bútorozott és gépesített lakások iránt volt.
Ingatlan Hová költözzön az, aki nem engedheti meg magának a méregdrága belvárosi lakásokat? 
Privátbankár.hu | 2018. április 19. 14:45
A Rentingo.com első negyedévre vonatkozó legfrissebb elemzése alapján, a budapesti bérlakáspiacon az idei év első három hónapjában a legnagyobb kereslet pesti oldalon az V., VII., VIII., XIII, XIV., míg budai oldalon a II. és a XI. kerületben található 34-60 négyzetméteres, egy, másfél vagy két külön bejáratú szobával rendelkező téglaépítésű bútorozott lakások iránt volt.
Ingatlan Nagyon nem mindegy, kinek adjuk ki a lakásunkat - ezekre a jelekre figyelj! 
Privátbankár.hu | 2018. március 18. 10:14
Ma már nemcsak Európában, hanem Magyarországon is egyre többen bérelnek lakást. A kínálat folyamatosan bővül, mivel az elmúlt években növekszik azoknak a száma, akik hosszú távú kiadás céljából vásárolnak ingatlant. A Rentingo.com eddigi tapasztalatai alapján több hasznos tippet is összegyűjtött, amelyekre a bérbeadóknak feltétlenül figyelniük kell, ha meg akarják találni a számukra ideális bérlőket.
Ingatlan A gatyád is rámegy az albérletedre? Adunk pár tippet! 
Privátbankár.hu | 2018. február 8. 11:53
Az emelkedő ingatlanárak és lakásbérleti díjak nemcsak nálunk, hanem Európa szinte minden nagyvárosában kihívást jelentenek a diákoknak és a bérből és fizetésből élőknek. Ennek következtében egyre népszerűbb trend az összeköltözés - olyanok is egy fedél alá költöznek, akik előtte egyáltalán nem ismerték egymást. Ilyen esetben persze kiemelten fontos, hogy jól válasszuk meg a lakótársakat…
Ingatlan Új korszak köszönt be a kiadó lakásoknál – idén minden megváltozik? 
Privátbankár.hu | 2018. január 6. 13:33
Idén több új, az ingatlanpiacot érintő szabály lépett életbe, amelyek a lakások kiadását és megvásárlását is könnyebbé tehetik, valamint fehéríthetik a szektort. Ezentúl a lakáskiadóknak nem kell ehót fizetni, változnak az illetékszabályok, és nagyobb támogatást is lehet adni az albérletekre.
Személyes pénzügyek Lehet, hogy jövőre már tényleg kifizetik helyetted az albérletedet? 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 22. 20:01
Az idén új elemmel, a mobilitási célú lakhatási támogatással bővült az adómentesen nyújtható cafeteria-elemek köre. Bár az elmúlt években jelentősen megugró bérleti díjak miatt munkavállalók tízezreinek terheit enyhíthette volna a támogatási forma, a túl szigorú feltételek miatt idén csupán alig néhány esetben vették azt igénybe. Jövőre várhatóan jelentősen kedvezőbbé válnak a támogatási feltételek.
Ingatlan El akarod adni a lakásod? Ne ess ebbe a hibába! 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 10. 08:02
Albérlet-keresésnél vagy lakásvásárlásnál gyakorlatilag elengedhetetlen, hogy az érdeklődő alaposan megnézze magának a kiszemelt ingatlant, mielőtt leteszi a voksát. A magyarok különösen türelmesnek bizonyulnak ezen a téren: átlagosan 15 lakást tekintünk meg, mire elszánjuk magunkat valamelyik mellett. De hogyan zajlik egy ilyen bejárás, és mire érdemes ügyelni, ha biztosan el akarjuk adni a lakást?
Ingatlan Lakást bérelnél a fővárosban? A németben is megteheted, ugyanannyiért 
Fellegi Tamás | 2017. augusztus 9. 06:07
Vagyis egyforma a berlini és a budapesti bérlakásár, pontosabban lakbér, és ez igen szomorú budapesti szemszögből. Igaz, hogy más német városok jóval drágábbak, de még a gazdag München is csak 3-szorosa ennek. Szomorú, hogy ebben zárkózunk fel, ha így marad, soha nem fog megszűnni Budapesten a munkaerőhiány.
Ingatlan Kezdődik az őrültek háza az albértpiacon - mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki jót akar 
Privátbankár.hu | 2017. július 5. 20:20
A hamarosan kezdődő albérleti roham előtt egyértelmű, hogy a tavaly nyárinál közel 10 százalékkal magasabb, átlagosan 155-160 ezer forintos havi lakásbérleti díjakra kell számítania a diákoknak Budapesten. Sokan választják az új építésű lakásokat, ők átlagosan 16 ezer forinttal kevesebbet fizetnek, mint azok, akik használt bérleményt vesznek ki.
Ingatlan Alig vannak albérletek – a luxuslakást is pillanatok alatt elviszik 
Privátbankár.hu | 2017. június 12. 12:41
A budapesti lakások alig 10 százaléka tartozik a luxus kategóriába, mégis maximum 1-3 hónapot kell várniuk a tulajoknak, amíg sikerül bérlőt találniuk. Márpedig ezek az ingatlanok nem olcsók, átlagosan 400 ezer forintot is elkérhetnek értük havonta. Akinek azonban költöznie kell, azok bármennyit képesek kiadni egy szabad lakásért, derült ki az Otthontérkép.hu felméréséből.
Ingatlan Vége a feketén kiadott lakások korának? Nagy változások jönnek a lakásbérlésnél 
Privátbankár.hu | 2017. május 8. 11:55
Szakértők szerint átalakulás előtt áll a magyarországi bérlakás-piac: az árak végre nem emelkednek tovább a fővárosban sem - nem is lenne könnyű kifizettetni a bérlőkkel, akik az átlagbér kétharmadát költik már havonta lakhatásukra. Nagy változást hozhat az is, ha tényleg a felére faragják a lakáskiadásból származó jövedelmek közterhét: kifehéredhet a piac.
Ingatlan Hajlandók bármennyit fizetni? Milyen ingatlanokat keresnek nálunk a külfödiek? 
Privátbankár.hu | 2017. március 28. 13:12
Egy friss elemzés szerint a külföldiek körében a belvárosi lakások a favoritok, de a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű. A legtöbben Londonból, Pekingből, Tel-Avivból, Moszkvából, valamint Bécsből és a nagy német városokból érdeklődnek. Az eladó ingatlanok közül az 50 millió forintnál olcsóbbakat keresik leginkább, kiadó lakások esetében pedig havonta akár 250 ezer forintot is fizetnének a külföldi bérlők.
Ingatlan Nemsokára mindenkinek jut majd lakás? Viharfelhők gyülekeznek az Airbnb felett 
Privátbankár.hu | 2017. január 3. 14:52
Az elmúlt két évet a befektetők rendkívül erős jelenléte határozta meg a budapesti belvárosban. A növekvő kereslet és az emelkedő ingatlanárak mögött elsősorban a rövid távú lakáskiadás, mint üzleti lehetőség állt. A helyzet azonban változóban van. Érdemes még egyáltalán a belvárosban újépítésű lakást venni befektetési szándékkal, vagy akadnak ma már jobb helyszínek is, ha a befektetés a cél?
Ingatlan Jön az albérlet-adó? Reagált a minisztérium  
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 8. 11:26
1500 forintot kellene fizetni négyzetméterenként, évente.
Ingatlan Nem emberi, ami az albérletpiacon megy: bármit kivesznek bármennyiért 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 30. 16:40
Az már nem hír, hogy óriási a kereslet a bérlakások iránt, különösen az egyetemisták nyár végi rohama miatt. Ami érdekesebb, hogy sokan a belvárosban egyáltalán nem találnak lakást, de a külső kerületekben is jóval drágábban, mint két-három éve. Nem mondható, hogy enyhült volna a helyzet a budapesti bérlakás-piacon a tavalyi év óta.
Mokk Egy megfelelő szerződéssel elkerülhető a hosszas pereskedés 
Dr. Mikó Ádám | 2016. augusztus 8. 10:14
Mindkét fél jobban jár átlátható és hiteles bérleti szerződéssel.
Ingatlan Kemény harc lesz a lakáspiacon - kösse fel a gatyát, aki költözne! 
Privátbankár.hu | 2016. július 29. 09:15
A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően máris megugrott az érdeklődés a fővárosi kiadó lakások iránt: az Otthontérkép adatai szerint 22 százalékkal nőtt az ezt célzó keresések száma az elmúlt néhány napban. Az ingatlankeresési portál legfrissebb elemzéséből az derül ki, hogy a szobabérlet lehet a leghatékonyabb választás a diákok számára, a legjobban pedig azok járhatnak, akik egy többszobás otthont bérelnek ki a főváros egy kevésbé frekventált kerületében.
Ingatlan Menjenek a híd alá lakni? Mi lesz a felvételt nyert diákokkal ezen a lakáspiacon? 
Privátbankár.hu | 2016. július 28. 21:20
Nehéz helyzetben vannak azok a diákok, akik a fővárosi felsőoktatási intézményekbe nyertek felvételt idén. Horribilis albérletárak, verseny az AirBnb-vel és más lakáskeresőkkel - ez vár most több ezer diákra. Balla Ákos ingatlanpiaci szakértőnk ad néhány tippet, hogy ne váljon rémálommá a keresgetés.
Ingatlan Adózni, szerződni, átírni: jön az igazi robbanás az albérleteknél 
Privátbankár.hu | 2016. július 18. 16:52
Mint ahogy minden nyáron, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után ismét megélénkül az amúgy is pezsgő albérletpiac. Ami már most látszik, komoly rohamra készülhetnek azok, akik most akarnak lakást bérelni. Mennyi most egy lakás Budapesten? Mennyi az egyetemi városokban? Mire kell mindenképpen ügyelni, ha lakást akarunk kivenni?
Ingatlan 5 ok, amiért megéri kis lakásban lakni  
Privátbankár.hu | 2015. december 13. 19:00
Ha saját magunknak vagy párunkkal közösen keresünk lakást, lényegesen szűkebb tér is elegendő lehet, mint például egy többgyermekes családnak. Arról nem is beszélve, hogy egy kisebb ingatlan számos előnnyel bír. Íme 5 ok, amiért megéri kevesebb négyzetméteren élni.
Személyes pénzügyek Vigyázat: ezen nagyon csúnyán össze tud veszni a lakástulaj és a bérlő 
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 26. 11:45
A tulajdonos által kötött biztosítás nem feltétlenül vonatkozik a bérlő által elszenvedett kárra.
Ingatlan Feketén adod ki a lakásodat? Mindjárt vége lesz a jó világnak 
Privátbankár.hu | 2015. június 18. 17:20
Berlinben már azt is szabályozták, mennyiért lehet kiadni az ingatlanokat, nálunk viszont igen laza a feltételrendszer. Papíron rengeteg lakás áll üresen Magyarországon, valójában viszont ezekben is élnek emberek, csak zsebből zsebbe vándorol a bérleti díj - az önkormányzatok azonban nem hülyék, előbb-utóbb előveszik majd a bérbeadókat. A szakértő szerint szigorúbb szabályozásra számíthatunk.
Állampapír / Kötvény Számold ki! 6 élethelyzet józan paraszti ésszel 
Eidenpenz József | 2014. szeptember 2. 06:08
Az alacsony kamatok miatt nem lehet csak bankszámlánkra hagyatkozni, ugyanakkor csalók is lesnek a pénzünkre. Hasznos, ha valaki ki tudja számolni különböző befektetések hozamát, most hat, gyakran előforduló hétköznapi esetet mutatunk be.
Ingatlan Ahogy a NAV-könyvben meg van írva: így kell lakást bérbe adni 
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 14. 13:15
A nyár vége felé egyre több diák keres kiadó lakást, hogy szeptemberben már az egyetem közelében lakjon. A kiadó ingatlanok csúcsszezonja általában mindig augusztusra és szeptemberre esik, ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A szabályokat viszont kevesen ismerik, pedig a NAV szerint sok kellemetlenséget meg lehet úszni, ha a bérbeadás körül minden papír rendben van.
Ingatlan Így csalnak az önkormányzati lakásokkal 
Privátbankár.hu | 2014. április 24. 07:53
Intézményesített formában zajlik az önkormányzati lakások bérleti jogának törvénytelen értékesítése az interneten. A kínálók formálisan ingatlancserét ajánlanak, de valójában készpénzt kérnek, s kihasználják a törvény adta kiskapukat - írja a Magyar Nemzet.
Ingatlan Megéri ma lakást venni, vagy inkább béreljek? 
Privátbankár.hu | 2014. április 16. 18:10
Bérelni, vagy vásárolni? A válság előtt nagyon sokak számára egyértelmű volt a válasz: vásárolni!- ezt a nagyon magas tulajdonosi részarány is jól mutatja a magyar lakáspiacon. A lakásárak csökkenésével, a deviza alapú hitelek törlesztő részleteinek megugrásával azonban már nem olyan egyértelmű a válasz.
Ingatlan A kormány segít: költözzön kisebb rezsijű lakásba! 
Privátbankár.hu | 2013. május 7. 11:21
Alternatív lehetőségeket kínálnának azoknak a nehéz helyzetbe került devizahiteleseknek, akik már bérlőként laknak korábbi ingatlanukban, de a rezsit így sem tudják fizetni - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára.
Ingatlan Adja ki lakását külföldieknek - egyre népszerűbb nálunk is a szobaszálloda 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 23. 11:41
Bár a februári Malév csőd után azt hittük elfogynak a turisták, ám kiderült, hogy ennek ellenére többen jöttek az első félévben, mint tavaly. A turistaszámot a fellendülő szobaszálloda biznisz is hajtja.
KKV Amerikában próbál szerencsét a Corvin-negyed megálmodója 
Privátbankár.hu | 2012. június 13. 13:57
Cordia USA néven, 15 millió dollár induló tőkével amerikai céget alapított a Futureal csoport azzal a céllal, hogy 4-5 városban 500 családi házat vásárol, és felújítás után bérbe adja őket - jelentette be Futó Gábor, a csoport társtulajdonosa.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG