BUX
35 653.11
-2.29%
-836.00
OTP
10 870.00
-3.03%
-340.00
MOL
1 825.00
-1.83%
-34.00
RICHTER
6 645.00
-2.57%
-175.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2016. július 18. 16:52

Mint ahogy minden nyáron, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után ismét megélénkül az amúgy is pezsgő albérletpiac. Ami már most látszik, komoly rohamra készülhetnek azok, akik most akarnak lakást bérelni. Mennyi most egy lakás Budapesten? Mennyi az egyetemi városokban? Mire kell mindenképpen ügyelni, ha lakást akarunk kivenni?

Mennyiért lehet most bérelni?

Idén eddig az Otthon Centrum által bérbe adott lakások zöme a 30 – 60 négyzetméter alapterületű és a havi bérleti díj tekintetében az 50 – 200 ezer forintos tartományba esett, de ennél jóval változatosabb a kép, hiszen a lakás típus és az elhelyezkedés függvényében ennek többszörösére is van példa akár a méreteket, akár a fizetett bérleti díjat vesszük alapul.

A bérleti díjak országosan 5-20 százalékkal nőttek a tavalyi év átlagához képest. Ennél nagyobb mértékű - akár 30-40 százalékos- növekedés Budapest külső és olcsóbb pesti kerületeiben volt jellemző, továbbá Miskolcon, és Sopronban regisztrált az Otthon Centrum jelentősebb bérleti díj emelkedést.  Nem volt növekedés Budapest V. és VI. kerületében, továbbá néhány egyetemi városban, így Győrben, Szegeden és Pécsett. Ez azt is mutatja, hogy nincs egyértelmű összefüggés abban a tekintetben, hogy az olcsóbb területeken nőnek jobban az árak.

Budapest belső kerületeiben a használt téglalakások fajlagos albérlet díjai havonta 3000 Ft/m2 környékén alakultak. Közkedvelt az V. és a XIII. kerület, ahol ennél magasabb, átlagosan 3200 Ft/m2 bérleti díjat kell fizetni a lakásbérlőknek.

Havonta átlagosan fizetendő bérleti díj és a bérbe adott lakások átlagos alapterülete. Forrás: Otthon Centrum

A vidéki városok albérletei jelentősen olcsóbbak. A legdrágább Sopron, ahol 2000 Ft/m2 felett lehet lakást bérelni. A többi egyetemi városban 1500 Ft /m2 átlagos fajlagos bérleti díjszint a jellemző, ám Pécsett vagy Szegeden még ennél is olcsóbb albérletekkel is találkozott az Otthon Centrum.

A legtöbb bérbe vett lakás 60-70 négyzetméteres, vagy ennél kisebb volt idén és ebben nincs nagy különbség a főváros és a vidéki városok tekintetében. Ugyanakkor, míg Budapesten az átlagos méretű lakásért 140 ezer forintot fizetnek, ennél jóval kedvezőbben lehet lakást bérelni Tatán, Győrben vagy Kecskeméten. A legkedvezőbb bérleti díjak az átlagos lakásméret alapján Pécsett, Nyíregyházán és Miskolcon voltak az elmúlt félévben ahol 60-70 ezer forintért lehetett albérletet találni, de a Debrecenben bérbe adott átlagosan 60 négyzetméteres lakásokért átlagosan 91 ezer forintot fizetnek havonta.

Ha már kivettük

A bérbeadók általában 2-3 havi kauciót is szoktak kérni. Az Otthon Centrum ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenképpen javasolt az írásos szerződést kötni és ebben tisztázni kell, hogy mire használható fel ez az összeg (elmaradt bérleti díj, rezsi).

5 dolog, amit jó, ha tudsz a kaucióról

Mikor kell fizetni? Mennyit kell fizetni? Mikor kapom vissza? Mikor nem kapom vissza? Tarthatok bulit? Lelakhatom? Balla Ákost, a Balla Ingatlanirodák vezetőjét és a Privátbankár ingatlanszakértőjét kérdeztük >>>

A bérbeadóknak fontos, hogy bármire használják fel a kauciót, az visszapótlandó. Ennek elmaradása általában súlyos szerződésszegésnek minősül. Manapság nem jellemző, hogy kamatot fizetne a bérbeadó a kaució összegére.

Írjuk rá a bérlőre

Egy másik fájó pont a rezsi fizetése. Ez a bérleti díjon felül fizetendő. Az elszámolási vitákat elkerülendő lehetőség van a közüzemi szolgáltatások mérőóráinak bérlőre történő átírására. Ez esetben a bérlő nem tud tartozást felhalmozni a bérbeadó kontójára, illetve a szolgáltatónak a bérlőtől kell behajtani a tartozást, nem a tulajdonostól.

A bérleti szerződést egyre többször foglalják közjegyzői okiratba, aminek a költsége általában a bérlőt terheli. Ennek előnye, hogy vitás esetben nem kell a bíróságra menni, azonnal kiköltöztethető a bérlő, probléma esetén. A szerződés térjen ki minden olyan részletre, amiben a felek szóban megállapodtak, és természetesen a hatály, a szerződés felmondás lehetősége, a felmondási idő, a súlyos szerződésszegés, a bérleti díj mértéke, hogy mit tartalmaz a bérleti díj és milyen egyéb tételeket kell a bérlőnek megfizetni, egyéb jogok és kötelezettségek körére vonatkozó részek.

Ha nem fizet a bérlő

Az új Ptk. ugyan már ad támpontokat, hogy hova fordulhat egy pórul járt bérbeadó, de a vitákat így sem ússzuk meg. Mit tehetünk? Erről ebben a korábbi cikkünkben olvashat >>>>

Be kell jelentenem a NAV-nál?

Adózás tekintetében a bérlőt nem terheli semmilyen kötelezettség. A bérbeadó magánszemély két féle módot választhat: kér-e adószámot vagy sem. Ennek akkor van jelentősége, ha ÁFÁ-val akarja bérbe adni a lakását, de egyetemisták esetében ez nem annyira életszerű, hiszen a bérlő nem ÁFA-visszaigénylő. Nem kötelező az adószám, és be sem kell jelenteni előzetesen, ha valaki bérbe kívánja adni az ingatlanát.

Az adó kiszámításához a jövedelmet kell meghatározni. Ez is kétféleképpen történhet. Ha van igazolható költsége, akkor azt levonhatja a bevételből, és az lesz a jövedelme. Ha nincs számlával igazolható költsége, akkor 10 százalékos költséghányadot választhat, ezt semmivel nem kell igazolni, azaz a jövedelem a bevétel 90 százaléka.

Kétféle adót kell fizetni:

  • SzJA 15 százalék és
  • EHO 14 százalék

De itt vannak speciális szabályok: ha a jövedelem nem éri el az éves 1 millió forintot, akkor nem kell megfizetni az EHO-t. Ha eléri, akkor a teljes összeg, azaz nem csak a millión felüli rész után kell a 14 százalékot megfizetni.

Ha fizet EHO-t, akkor azt maximum évi 450 ezer forintig kell megfizetni. A 450 ezer forintos összegbe több minden beleszámít (pl: munkabérből levont egészség biztosítási járulék meghatározott része, osztalék után fizetett EHO stb.) Ha több ingatlan ad bérbe, akkor azok a jövedelemszámítás szempontjából összeadódnak.

A bérbeadásból származó jövedelem az összevont jövedelem része, azaz ezzel szemben lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt és az első házasok kedvezményét, illetve egyéb adókedvezményeket is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Ingatlan Másfél-két év múlva indulhat a Cordia építkezése az Újpesti-öbölnél
Mester Nándor | 2020. július 6. 14:01
Lakások, irodák és a környéken hiányzó közparkok és közfunkciók megteremtése a cél az Újpesti-öbölnél. Projektünk átgondolt városfejlesztés és nem valamiféle ellen-beruházás a Kopaszi-gátnál folyó építkezéssel szemben – reagált cikkünkre Futó Gábor, a Futureal Csoport társalapítója és társtulajdonosa. A sokéves óriásberuházás építészeti koncepciójának kidolgozását hamarosan megkezdi a kiválasztandó tervező csoport, a kivitelezés várhatóan 2021 végén vagy 2022 elején indulhat.
Ingatlan Formálódóban az ellen-BudaPart, már tudni, ki húz hasznot belőle
Mester Nándor | 2020. július 6. 06:07
Erős versenytársat kapott a NER-cégek által a dél-budai Kopaszi-gátnál épített BudaPart. Észak-Pesten, az Újpesti-öbölnél legalább kétezer új lakás és szolgáltató egységek jöhetnek létre, jacht-kikötővel, éttermekkel, kisebb üzletekkel, akár hotellel is. Négy-öt fejlesztő és több bank, valamint tucatnyi kivitelező kasszája csörgött eddig, illetve fog, ha megvalósulnak a tervek.
Ingatlan Kivégzés előtti segélykiáltást tettek közzé a rövidtávú lakáskiadók Budapesten
Mester Nándor | 2020. július 5. 14:53
A Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) lobbiznak a kétségbeesett hazai lakáskiadói szövetségek. Egyebek között azt akarják elérni, hogy ne korlátozzák évi 120 napban a lakáskiadást, mint azt a szállodaszövetség és az MTÜ szeretné. Szerintük ezzel gyakorlatilag kivégeznék a szektort. A témáról kedden tárgyal a parlament.
Ingatlan A koronavírus sűrűjében is felbuzgott a magyarok lakásépítési kedve
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 08:23
Áprilisban 1007 lakásépítési engedélyt adtak ki, így ez volt a legjobb idei hónap. Igaz, tavaly áprilishoz képest ez azért 30 százalékos csökkenést jelent. Összesen 844 családi ház kapott engedélyt, ez szintén a legmagasabb havi érték, és 80 százalékosnál is nagyobb dominanciát mutat a megépítendő lakóépületeken belül.
Ingatlan Minden ingatlant megvenne az Orbán-kormány Közép-Európában, aminek magyar kötődése van
Vég Márton | 2020. június 11. 12:21
Külön alapítványt hoz létre a kormány arra, hogy bármilyen magyar vonatkozással rendelkező ingatlant megszerezhessen Közép-Európában. 
Ingatlan A lakáspiacot is megbénította a koronavírus-járvány
Király Béla | 2020. június 9. 12:49
Nem csak a múltbeli piaci folyamatokat mutatja be, hanem a koronavírus lehetséges hatásaival is foglalkozik az MNB kedden közölt lakáspiaci jelentése. Ebből kiderül, hogy már tavaly év végén lassulás volt tapasztalható, majd a járvány hatására látványosan lefagyott a piac.
Ingatlan 64 százalékot zuhant vidéken a társasházi lakásépítés
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:26
Ez részben a kedvezményes lakásépítési áfa tavalyi kivezetésével és a járványhatással magyarázható.
Ingatlan Felforgathatják az ingatlanpiacot a rozsda-lakások
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 10:56
Már a közeljövőben komoly változást hozhatnak az új lakások piacán a rozsdaövezeti fejlesztések, amelyek most dedikált jogszabályt és kedvezményes áfához kaphatnak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a rozsdaövezeti lakásfejlesztésekre vonatkozó - még el nem fogadott - törvényjavaslat megjelenése apropóján azt is megnézte, milyen a kereslet most az új lakások iránt. 
Ingatlan A koronavírus kalapálhatja ki a különbséget a vidéki és budapesti lakásárak között
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 09:22
A főváros olcsóbb lesz a turisták eltűnése miatt, a vidéki nagyvárosok árai nagyjából stabilak maradnak az egyetemistáknak köszönhetően.
Ingatlan Sokkhatás a budapesti albérlet-piacon: mi jön az árzuhanás után?
Privátbankár.hu | 2020. május 3. 16:12
A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt a Rentingo.com adatai szerint. A bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált. Várhatóan a bérleti díjak csökkenése lassulni fog májusban, visszapattanására azonban aligha számíthatunk, mert a korábban Airbnb-n kiadott lakások folyamatosan jelennek meg a hosszú távú bérleti piacon és hétről hétre növelik a kínálatot.
Friss
hírlevél