Itt van minden, amit az Otthon Start programról tudni kell, mielőtt belevágna

Szeptembertől indul az Otthon Start Program, amely akár 50 millió forintos, fix 3 százalékos, államilag támogatott kamatozású hitellel segíti a lakást vásárlókat, építőket – családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül, gyermekvállalási kötelezettség nélkül. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az igénylés feltételeiről.
Itt van minden, amit az Otthon Start  programról tudni kell, mielőtt  belevágna
4p

Miért állhatott be a Tisza és a Fidesz közötti különbség?
Ki nyerhet az adók körüli politikai viharon?
Mi lesz az átláthatósági törvényből?

Online Klasszis Klub élőben Somogyi Zoltánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a neves szociológust!

2025. szeptember 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hogyan készül ez a kicsit furcsa, színes, rágós édesség? Miért hívják piros édesgyökérnek is? Mitől lesz édes? És persze mit használnak az elkészítése során? Valószínűleg nem tudtad, de számtalan alkotóelem között akad egy nem mindennapi hozzávaló is. Gumicukor kisokos.

Hivatalosan a Magyar Élelmiszerkönyv szerint „a gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas, puha cukorka. A csomagoláson a termékek megnevezése tartalmazza a „gumicukorka” szót, valamint az ízesítésre való utalást.” - hívja segítségül az élelmiszerkönyvet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Rágós gyümölcs

A gumicukorka szénhidrát alapú, zselésítőanyaggal készített, összetett szilárd gél, aminek az egyik legfontosabb jellemzője az íze, amely jobb esetben harmonikus, savanykás, a megnevezésben nevesített gyümölcsre jellemző ízű és még színben is hasonlít a gyümölcsre. A másik nagyon fontos jellemzője a gumicukroknak, a kellemesen puha, mégis szilárd állag. (Rossz tulajdonsága, hogy hizlal >>>>)

Ezeknek a minőségi jellemzőknek pontos mérése azonban csak összetett laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges. Ezért a gyártók jellemzően a fogyasztók véleménye és a saját érzékszervi minősítésük alapján tudják a fogyasztói elégedettséget mérni, tehát így tudják megállapítani, hogy mi az, ami működik, mi az, ami nem.

A termékeket kristálycukor, glükózszirup, keményítőszörp és invertcukorszirup felhasználásával állítják elő, ezekből adódik a cukortartalom - írja a Nébih.

  • A kristálycukor tisztított és kristályosított szacharóz, ami egynemű, szemcsés anyag.
  • Minden termék előállítása során glükózszirupot használtak fel, ami keményítőből és/vagy inulinból előállított étkezési szacharidok tisztított és koncentrált (legalább 70 tömegszázalék szárazanyag tartalmú) vizes oldata.
  • A keményítőszörpöt általában a kukoricakeményítő savas vagy enzimes hidrolízisével nyerik. A keményítőszörpöt két adata jellemzi édesipari szempontból, a szárazanyag tartalma és a dextróz-egyenértéke. A dextróz vagy dextróz-monohidrát tisztított és kristályosított, egy molekula kristályvizet tartalmazó D-glükóz.
  • A termékhez hozzáadott invertcukorszirup hidrolízissel (savas vagy enzimes) részben invertált szacharóz esetleg kristályos részt is tartalmazó vizes oldata, amelyben az invertcukor van túlsúlyban.

A szénhidrátok fontosak a gumicukor állagának kialakulásához, nemcsak azért, mert ezektől lesz édes a cukorka. Ezek a cukrok nagyon fontosak a fehérjeláncok közötti kapcsolatok erősítéséhez is. Ezen kívül pedig a glükózsziruptól tovább tárolható minőségromlás nélkül a gumicukor a minőségmegőrzési idejének tartama alatt.

A már kész masszát gyümölcslevekkel, aromákkal ízesítik, zöldség-, gyümölcs- és növénykivonatokkal színezik.

Csak legenda lenne a sertésbőr?

Számos legenda kering a gumicukorkák készítéséhez felhasznált egyik fő hozzávaló, a zselatin körül is. Ezt az anyagot többnyire sertésbőrből készítik, ami egy íztelen, színtelen, szagtalan fehérje. Vannak ugyanakkor olyan „vegán” gumicukrok, amikhez állati fehérje helyett növényi, szénhidrát alapú anyagokat használnak.

A zselatin bizony állati fehérjéből származik: előállítására hús- és bőripari melléktermékeket használnak fel - foglalkozott a témával a Magyar Narancs is. A hetilap cikke szerint a zselatin a porcos részeken, a csontok felületén, a bőr alatt, az izmokban és legfőképpen kötőszövetben tenyésző kollagén nevű fehérje irreverzibilis (vissza nem csinálható) hidrolízisével keletkezik. A boltban azután már por vagy lapkák formájában szerezhető be (E-száma: 441): szaga nincs, színe sem sok, íze is csak alig.

Na de hogyan készül a gumicukor?

A népszerű Hogyan készül? sorozatban a gumicukor gyártási folyamatát is bemutatták. Érdemes megnézni az alábbi videót a "piros édesgyökérről", itt pedig a legismertebb gumicukor, a Haribo készítési folyamatát lehet megismerni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Legalább rossz hírt nem kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 11. 12:11
De jót sem.
Vásárló Régi kazetták: felbecsülhetetlen emlék, pontosan meghatározott érték
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 9. 11:57
Nem is olyan régen ki gondolta volna, hogy a VHS kazetták csillaga egyszer leáldozik majd. Az ilyen kazettákon őrzött emlékek felbecsülhetetlen értéket képviselnek, de technológiai akadályok miatt egyre nehezebben válnak hozzáférhetővé – ami érthető okokból kétségbeejtő lehet.
Vásárló Miért fontos a hőkamerás vizsgálat házfelújítás előtt?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 14:38
Egy lakás vagy ház felújítása előtt az alapos tervezés nélkülözhetetlen. A hőkamerás vizsgálat az egyik legjobb módszer, amely révén pontosan láthatóvá válnak az épület hőveszteségi pontjai. 
Vásárló A székhelyhasználat jogcímét igazoló okirat jelentősége
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 14:27
Gondolt már arra, miért elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás a bérbe vett ingatlanra vonatkozó jogviszonyt írásban is igazolni tudja? 
Vásárló Hogyan tüntesd el a nikotin- és beázásfoltokat a falról?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 8. 11:27
Képzeld el, hogy frissen festett falra tekintesz. Minden nagyszerűen néz ki, de néhány nap múlva észreveszed, hogy a régi, makacs foltok újra megjelennek. Az ilyen problémák igazán bosszantóak, hiszen a beázás nyomai, a dohányfüst okozta sárgás elszíneződések vagy egy konyhai baleset után ottmaradt korom foltjai rendre visszatérnek. 
Vásárló Van, ami 50-60 százalékkal drágább, mint tavaly – ennyibe kerül most a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. szeptember 8. 05:49
Hajszál híján ismét két számjegyű áremelkedést tapasztalt éves szinten a hazai hipermarketekben a Privátbankár Árkosár-felmérése – 38 ezer forintba kerül egy átlagos családi élelmiszer-nagybevásárlás, ez valamivel kevesebb, mint augusztusban. Szélsőséges árváltozásokat találtunk: a frissen meghosszabbított árrésstopos termékek között komolyabb csökkenést is mértünk, más termékeknél viszont 50-60 százalékos éves drágulás is előfordul.
Vásárló A bagel titka és varázsa
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 5. 10:33
Gondoltál már arra, honnan származik a bagel, ez a népszerű reggeli finomság? A pékáruk rajongói bizonyára örömmel hallják, hogy a bagel Budapesten is hódít.
Vásárló Költözés lomtalanítással – amikor a múlt hátramarad
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 4. 12:26
A költözés mindenki életében nagy feladat. Vegyünk példaként egy olyan esetet, ahol az új életkezdés mellett a régi nyomait is teljesen el kell tüntetni. 
Vásárló Az online vásárlás új aranykora
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 3. 14:33
Az online vásárlás mára épp olyan megszokottá vált, mint régen a sarki bolt felkeresése. Az internetes térben böngészve szinte bármit megtalálsz: könyvet egy kellemes délutánra, élelmiszert a hétvégi vacsorához, vagy éppen alapanyagokat a legújabb kézműves hobbidhoz. 
Vásárló Miért fontos a megfelelő nyirokkeringés?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 3. 12:13
A szervezetünk méregtelenítésében, egészségünk fenntartásában kiemelt szerepe van a nyirokkeringésnek. Felel egyrészt a folyadékegyensúlyért, másrészt pedig az immunfolyamatok szabályozásáért is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG