4p
Hogyan készül ez a kicsit furcsa, színes, rágós édesség? Miért hívják piros édesgyökérnek is? Mitől lesz édes? És persze mit használnak az elkészítése során? Valószínűleg nem tudtad, de számtalan alkotóelem között akad egy nem mindennapi hozzávaló is. Gumicukor kisokos.

Hivatalosan a Magyar Élelmiszerkönyv szerint „a gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas, puha cukorka. A csomagoláson a termékek megnevezése tartalmazza a „gumicukorka” szót, valamint az ízesítésre való utalást.” - hívja segítségül az élelmiszerkönyvet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Rágós gyümölcs

A gumicukorka szénhidrát alapú, zselésítőanyaggal készített, összetett szilárd gél, aminek az egyik legfontosabb jellemzője az íze, amely jobb esetben harmonikus, savanykás, a megnevezésben nevesített gyümölcsre jellemző ízű és még színben is hasonlít a gyümölcsre. A másik nagyon fontos jellemzője a gumicukroknak, a kellemesen puha, mégis szilárd állag. (Rossz tulajdonsága, hogy hizlal >>>>)

Ezeknek a minőségi jellemzőknek pontos mérése azonban csak összetett laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges. Ezért a gyártók jellemzően a fogyasztók véleménye és a saját érzékszervi minősítésük alapján tudják a fogyasztói elégedettséget mérni, tehát így tudják megállapítani, hogy mi az, ami működik, mi az, ami nem.

A termékeket kristálycukor, glükózszirup, keményítőszörp és invertcukorszirup felhasználásával állítják elő, ezekből adódik a cukortartalom - írja a Nébih.

  • A kristálycukor tisztított és kristályosított szacharóz, ami egynemű, szemcsés anyag.
  • Minden termék előállítása során glükózszirupot használtak fel, ami keményítőből és/vagy inulinból előállított étkezési szacharidok tisztított és koncentrált (legalább 70 tömegszázalék szárazanyag tartalmú) vizes oldata.
  • A keményítőszörpöt általában a kukoricakeményítő savas vagy enzimes hidrolízisével nyerik. A keményítőszörpöt két adata jellemzi édesipari szempontból, a szárazanyag tartalma és a dextróz-egyenértéke. A dextróz vagy dextróz-monohidrát tisztított és kristályosított, egy molekula kristályvizet tartalmazó D-glükóz.
  • A termékhez hozzáadott invertcukorszirup hidrolízissel (savas vagy enzimes) részben invertált szacharóz esetleg kristályos részt is tartalmazó vizes oldata, amelyben az invertcukor van túlsúlyban.

A szénhidrátok fontosak a gumicukor állagának kialakulásához, nemcsak azért, mert ezektől lesz édes a cukorka. Ezek a cukrok nagyon fontosak a fehérjeláncok közötti kapcsolatok erősítéséhez is. Ezen kívül pedig a glükózsziruptól tovább tárolható minőségromlás nélkül a gumicukor a minőségmegőrzési idejének tartama alatt.

A már kész masszát gyümölcslevekkel, aromákkal ízesítik, zöldség-, gyümölcs- és növénykivonatokkal színezik.

Csak legenda lenne a sertésbőr?

Számos legenda kering a gumicukorkák készítéséhez felhasznált egyik fő hozzávaló, a zselatin körül is. Ezt az anyagot többnyire sertésbőrből készítik, ami egy íztelen, színtelen, szagtalan fehérje. Vannak ugyanakkor olyan „vegán” gumicukrok, amikhez állati fehérje helyett növényi, szénhidrát alapú anyagokat használnak.

A zselatin bizony állati fehérjéből származik: előállítására hús- és bőripari melléktermékeket használnak fel - foglalkozott a témával a Magyar Narancs is. A hetilap cikke szerint a zselatin a porcos részeken, a csontok felületén, a bőr alatt, az izmokban és legfőképpen kötőszövetben tenyésző kollagén nevű fehérje irreverzibilis (vissza nem csinálható) hidrolízisével keletkezik. A boltban azután már por vagy lapkák formájában szerezhető be (E-száma: 441): szaga nincs, színe sem sok, íze is csak alig.

Na de hogyan készül a gumicukor?

A népszerű Hogyan készül? sorozatban a gumicukor gyártási folyamatát is bemutatták. Érdemes megnézni az alábbi videót a "piros édesgyökérről", itt pedig a legismertebb gumicukor, a Haribo készítési folyamatát lehet megismerni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kapaszkodjon: ilyen idén egy trendi karácsonyfa
Elek Lenke | 2024. december 21. 10:19
Az idei karácsonyi dekorációkban a fenntarthatóság, a természetesség és a letisztult stílus keveredik a fényűző, csillogó elemekkel.
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt?
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Vásárló Már a munkavállalók vannak jobb alkupozícióban, nem a munkáltatók – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK vezérével
Csernátony Csaba | 2024. december 19. 05:46
A vásárlóknak kínált termékek kiválasztásában a mesterséges intelligencia helyett inkább az emberi döntésben bízik Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Görögországért és Ausztriáért felelős országigazgatója. A dán kiskereskedő cég nem tervez jelentős további áruháznyitásokat Magyarországon, mert közel lefedettnek tekintheti a piacot. Ugyanakkor más, hagyományos boltláncokkal szemben jól boldogul az online értékesítéssel a JYSK.  A cégvezető beszélt arról is, hogy a gyenge forint milyen hatással lehet az árcímkékre. 
Vásárló Megjelent az űrkutatásból származó technológia a fogkrémeknél
Buksza blog | 2024. december 15. 18:03
Az űrhajók és a fogkrémek meglehetősen távol állnak egymástól, ám összekötheti őket, hogy hasonló módszerekkel készülnek. Legalábbis a Colgate ebbe az irányba megy. 
Vásárló Ki lehet törni a bejgli, halászlé, töltött káposzta háromszögből? A franciák mutatják a karácsonyi lakomadivatot
Buksza blog | 2024. december 15. 11:13
A franciák karácsonyi ételválasztása megmutatja, hogy ki lehet törni a halászlé, töltött káposzta, bejgli készítésének Bermuda-háromszögéből, ha egy kicsit bonyolultabban gondolkodik a házi szakács.
Vásárló Furcsa balesetben halt meg egy Magyarországon is népszerű márka alapítója
Privátbankár.hu | 2024. december 15. 08:26
Kirándulás közben történt a szerencsétlenség.
Vásárló Futárok nevében verik át a gyanútlan online vásárlókat a csalók: figyelmeztet a szlovák rendőrség
Privátbankár.hu | 2024. december 12. 12:59
Egy újfajta csalásra hívja fel a figyelmet a magyar nyelvű szlovákiai sajtó, ami vélhetően nem csupán Magyarország északi szomszédjának lakóit veszélyezteti.
Vásárló Földbe döngölheti a bíróság a „junk food” élelmiszerek és italok gyártóit
Buksza blog | 2024. december 12. 07:44
Egy magánember olyan pert kezdeményezett az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek gyártói ellen, amely a dohánygyártók elmeszeléséhez hashonló végeredménnyel járhat.
Vásárló Váltás jöhet a boltokban: nyugdíjba mehetnek a mostani bevásárlókocsik
Buksza blog | 2024. december 10. 17:47
Hamarosan megjelenhetnek az okosnak mondott bevásárlókocsik az áruházakban, amelyek két szempontból is kiérdemlik ezt a jelzőt. Sokat tudó elektronikus kütyük és tudják hogyan húzzák ki a pénzt a vevők.
Vásárló Egy speciális hajápoló termék, amelyet érdemes megismerni
Márkázott tartalom | 2024. december 9. 15:29
A keratinos samponok népszerűsége töretlen, de vajon hányan ismerik közelebbről is ezeket a termékeket? Miért jó, ha ezeket használjuk a már megszokott samponok helyett? Cikkünkből ez is kiderül!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG