<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Közép-Európában Csehország és Lengyelország áll az élen a bérházépítésben. Az intézményi befektetők arra számítanak, hogy növekszik az olyan épületegyüttesek száma, amiket kifejezetten bérbeadás céljából építenek vagy újítanak fel.

Magyarországon jelenleg nem jellemző az a nyugat-európai gyakorlat, hogy ingatlanfejlesztők egyben eladnak egy teljes, általuk fejlesztett épületet, amit aztán a vevő maga ad bérbe. Nyugat-Európában egész iparág szakosodott erre, az intézményi befektetők (zömmel ingatlanalapok) főleg Németországban, a Benelux-országokban és Nagy-Britanniában is előszeretettel vásárolnak óriási bérlakás-portfóliókat.

Az intézményi befektetők sokezer bérlakást vennének térségünkben (fotó: pixabay.com)Az intézményi befektetők sokezer bérlakást vennének térségünkben (fotó: pixabay.com)

Nálunk az ingatlanalapok portfóliójában alig találni lakást, többnyire irodák, raktárak, fejlesztési telkek és kiskereskedelmi egységek vannak bennük. Egyedül a Duna House-nak van kifejezetten lakásalapja, de az abban kezelt lakások száma marginális az egész bérleti piachoz képest.

Térségünkben Csehország és Lengyelország jóval előrébb jár a bérházépítési bizniszben. Előbbiben a mintegy 4,2-4,3 millió lakóingatlanból csaknem 60 ezer olyan lakás van, ami kifejezetten bérháznak épült tömbben található és fejlesztők vagy befektetők tulajdona. Nálunk a csehekhez hasonló mennyiségű a lakás, de eddig nem volt olyan épület, amit teljes egészében bérbeadásra épített volna egy fejlesztő. Vannak olyan tömbházak, ahol sok a bérlakás, akár egész emeletek is, de több tulajdonos kezében van, ellentétben azzal az új épülettel, amit hamarosan átadnak Budapesten.

A lakásárak és a jövedelmek (forrás: numbeo.com,MNB)A lakásárak és a jövedelmek (forrás: numbeo.com,MNB)

Az elmúlt öt évben a régióban vásárolt bérházak összértéke alig haladta meg az évi 200 millió eurót. Az éves nettó hozamok a Colliers International nemzetközi ingatlan tanácsadó szerint a cseh piacon 3,5-4 százalék között mozognak, a lengyelen az 5-5,5 százalékos sávban.

A régióban a jellemzően erősebb és fejlettebb újlakás piacoknak köszönhetően az intézményi befektetők könnyebben találnak befektetési célpontokat, így Lengyelország és Csehország is néhány lépéssel Magyarország előtt jár. A hazai ingatlanpiacon ráadásul még mindig előtérben van a saját ingatlanhoz való jutás támogatása a bérlakásprogramokkal szemben, így ez sem segíti a befektetői attitűd változását” - mondta lapunknak nyilatkozva Benedikt Károly, a DH PR és elemzési vezetője.

Más szakemberekhez hasonlóan ő is azzal érvelt, hogy a lakóingatlanpiac a mostani környezetben és közép és hosszútávú várakozások alapján is jó befektetési alternatíva lehet a régióban és Magyarországon is. Ezt alátámasztja az Eurostat idei első negyedéves adatsora is. Eszerint 2021 I. negyedévében a 2015. évi bázison az összevont lakásárindex magyarországi értéke 188 százalékot ért el, ez továbbra is a legmagasabb az adatot közlő országok közül.

Az európai országok többségében a koronavírus okozta járvány idején és azt követően is áremelkedést mértek. Észtországban 6,6 százalékkos, Dániában 5,8 százalékos, a magyarországival megegyező indexet mértek. Magas volt az áremelkedés üteme Litvániában (5 százalék) és Csehországban (4,6 százalék) is. Szlovéniában 3,1, Romániában 2,7, Ausztriában 2,3 százalékkal drágultak a lakások 2020 IV. negyedévéhez képest. Cipruson ugyanakkor jelentősen (5,8 százalék), míg Máltán és Szlovákiában kisebb mértékben estek a lakásárak (1,6, illetve 1,2 százalék).

Várjuk az intézményi befektetői érdeklődés erősödését és bízunk abban, hogy például a rozsdaövezeti fejlesztéseknél az otthonteremtési támogatások mellett ezeket a szempontokat is figyelembe veszik” - toldotta meg helyzetértékelését a DH képviselője.

Magyarországon, főleg Budapesten, a második világháború előtti évtizedekben megszokott volt, hogy háziurak és alkalmazottaik kezeltek nagy bérházakat. A rendszerváltás után, főleg a kétezres évek elejétől hatalmas befektetői roham volt, jobbára külföldiek vásárolták fel egymás után a lakásokat egy adott épületben. Teljesen azonban szinte sehol sem sikerült nekik egyedüli tulajdonosnak lenni.

Azt viszont több helyütt elérték, hogy egymás melletti lakások felvásárlásával többet is összenyitottak és az így kapott lakásokat kiadták vagy magas áron eladták.A bérlakás-piac túlnyomó részét magánszemélyek uralják, többnyire egy-két lakást kiadva. Vannak olyan kisbefektetők, akik akár 4-6 lakást is összevásároltak évek alatt és azokat maguk adják bérbe. Köztük lehetnek az Airbnb-piacon lévők is, utóbbiak száma 5-7 ezerre tehető a fővárosban.

A bérleti díjak és a jövedelmek (forrás: numbeo.com, MNB)A bérleti díjak és a jövedelmek (forrás: numbeo.com, MNB)

Általában az efölötti lakásmennyiségnél már megéri menedzsment céget megbízni, a vállalási áruk általában a havi bérleti díj 10-12 százaléka. Ezek között egyre több a valóban profin működő vállalkozás, tehát nem csupán beszedik a bérleti díjat, kijavíttatják a csöpögő csapot, hanem a bérlők előszűrését is elvégezik, megfelelően dokumentálják a tulajdonos és a bérlő közötti kapcsolatokat, intézik az elmaradásokat, ha kell.

A bérház-piac magyar fejletlensége nem meglepő. Rohamosan emelkednek a lakásárak, tehát a fejlesztők eleve egyre drágábban adnák az ilyen ingatlanokat, ha egyáltalán belevágnának. Ám inkább az jellemző, hogy lakásonkénti eladásra játszanak és érvényesítik a nagy kereslet miatti, magasan tartott árakat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos