4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Viszonylag jó nyarat zárhatnak a szálláshelyüket rövid távra kiadó tulajdonosok. Szinte biztos azonban, hogy szeptember végétől sokan visszatérnek a közép vagy hosszú távú bérbeadáshoz.

Nagy megkönnyebbülést hozott a foci Eb a budapesti Airbnb-piacon érdekelt lakástulajdonosoknak. Mivel a kormány bevállalta a teltházas meccseket, a sok ezer ide érkező turista egy része a rövid távra kiadott szálláshelyeket vette igénybe. A folytatás is a bérbeadóknak kedvezett: ha nem is volt a járvány előtti időszakra jellemző óriási roham, a piac kicsit megnyugodhatott, megint felkerültünk a turisták térképére.

Rengeteg utazó csak az utolsó pillanatban dönt a szálláshelyről (fotó: pixabay.com)
Rengeteg utazó csak az utolsó pillanatban dönt a szálláshelyről (fotó: pixabay.com)

„Közel hatezer lakás van most a piacon, ez ugyan jóval elmarad az utolsó békeévnek számító 2019-től, amikor mintegy 14-15 ezer lakásból válogathattak az ide érkezők, de aki a bérbeadók közül megmaradt, az többé-kevésbé folyamatos foglaltságot jelzett végig a nyári hónapokban” – érzékeltette a helyzetet lapunknak Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének vezetője.

Beszámolója szerint jelentős változás a korábbi nyarakhoz képest, hogy a repülővel érkezők jóval kevesebben voltak és sokan jöttek a környező országokból. Onnan értelemszerűen inkább autóval vagy vonattal utaztak ide. Tapasztalatai szerint megnőtt a parkolást is biztosító bérlemények ázsiója.

Ugyancsak nagyot emelkedett az ultra last minute foglalások aránya. A végső statisztika csak az ősz elejére lesz meg, de már most látni, hogy szinte csak a legutolsó pillanatban döntik el az utazók, hogy elindulnak.

„Nyilvánvalóan sok még a bizonytalanság, s noha járványügyi szempontból sok országot megelőzünk, de a külföldiek egy része bizalmatlan, vagy inkább azt mondanám, hogy óvatos” – mondta a vezető.

A folyamatosan átalakuló lakásbérleti piac átlagáraihoz képest egy kicsit magasabb díjakkal kell számolni egy airbnb-s szálláshelynél. Az egyesület elnöke azonban azzal magyarázta ezt, hogy a tagok legálisan adják ki lakásaikat, adót fizetnek és más adminisztrációs kötelezettségüknek is eleget tesznek, míg a lakását feketén kiadó, úgymond normál bérbeadót mindez nem terheli.

Digitális okoskulcs

Az egyik hazai nagybank startup programjában nevelkedett vállalkozás olyan digitális okoskulcsot fejlesztett, amely lehetővé teszi, hogy bárkit, akit szeretnénk, egy gombnyomással könnyen, gyorsan és egyszerűen beengedhessünk az otthonunkba akkor is, ha épp távol vagyunk attól. Airbnb házigazdák mellett az irodaházak tulajdonosai és a cégvezetők számára is hasznos lehet ez az eszköz, de a magánszemélyek mindennapjait is megkönnyítheti. Nem szükséges ugyanis megadni a kapukódot senkinek, hiszen ez egyáltalán nem biztonságos.

Az Airbnb-s piac résztvevői közül sokan tavaly átnyergeltek a hosszú távú bérbeadásra, de ezek egy része a tavasz végén – a korlátozások feloldása után – visszatért a rövid távú piacra. Mivel azonban most, augusztus vége felé az ősz teljesen bizonytalannak látszik (főleg a járvány negyedik hulláma miatt), ezért a bérbeadók válaszút elé néznek: kihúzzák-e még pár hétig-hónapig, esetleg újból hosszú távra váltsanak, vagy megpróbálják-e a középtávú szerződést. Schumicky Balázs az utóbbira is lát lehetőséget, például egy szemeszterre külföldi diákok, vagy rövidebb, 2-3 hónapig tartó projekt munkákra érkező külföldi menedzserek lehetnek az ügyfeleik ezeknek a bérbeadóknak.

A hosszú távú kiadás azért is csábító lehet, mert idén tavasztól folyamatosan emelkednek a bérleti díjak. Júliusban ugyan még nem érte a tavalyelőtti, 165 ezer forintos havi átlagot, de már erősen megközelítette és 145-150 ezer forint között mozgott. Ha nem lesznek jelentős korlátozások és egyebek mellett az egyetemeken visszaáll a jelenléti oktatás, mint ahogy tervezik, akkor stabilizálódhat ez a piac. A hosszú távú szerződések által már évek óta érintett bérbeadóknak ugyanakkor azzal is számolniuk kell, hogy beáramolnak a kiadási céllal vásárolt és mostanában elkészülőben lévő új társasházi lakások, s a plusz kínálat féken tarthatja a díjakat.  

Az Airbnb-ben érdekeltek helyzetét az is nehezíti, hogy a 2020. augusztus elsején hatályba lépett törvénymódosítás szerint az érintett önkormányzatok korlátozhatják a lakások szálláshely-szolgáltatás céljára felhasználható napjainak számát. Budapesten az Airbnb kapcsán leginkább szóba jöhető belvárosi kerületek szinte mindegyike szigorított a feltételeken, de a napok számát még nem kurtították meg. Ha ez mégis megtörténne, akkor az újabb nagy csapás lenne az Airbnb-seknek. Az egyesület igyekezett kompromisszumra jutni, de egy kivétellel ez nem sikerült. Több társasház maga is szigorításokat vezetett be.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG