<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Viszonylag jó nyarat zárhatnak a szálláshelyüket rövid távra kiadó tulajdonosok. Szinte biztos azonban, hogy szeptember végétől sokan visszatérnek a közép vagy hosszú távú bérbeadáshoz.

Nagy megkönnyebbülést hozott a foci Eb a budapesti Airbnb-piacon érdekelt lakástulajdonosoknak. Mivel a kormány bevállalta a teltházas meccseket, a sok ezer ide érkező turista egy része a rövid távra kiadott szálláshelyeket vette igénybe. A folytatás is a bérbeadóknak kedvezett: ha nem is volt a járvány előtti időszakra jellemző óriási roham, a piac kicsit megnyugodhatott, megint felkerültünk a turisták térképére.

Rengeteg utazó csak az utolsó pillanatban dönt a szálláshelyről (fotó: pixabay.com)Rengeteg utazó csak az utolsó pillanatban dönt a szálláshelyről (fotó: pixabay.com)

„Közel hatezer lakás van most a piacon, ez ugyan jóval elmarad az utolsó békeévnek számító 2019-től, amikor mintegy 14-15 ezer lakásból válogathattak az ide érkezők, de aki a bérbeadók közül megmaradt, az többé-kevésbé folyamatos foglaltságot jelzett végig a nyári hónapokban” – érzékeltette a helyzetet lapunknak Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének vezetője.

Beszámolója szerint jelentős változás a korábbi nyarakhoz képest, hogy a repülővel érkezők jóval kevesebben voltak és sokan jöttek a környező országokból. Onnan értelemszerűen inkább autóval vagy vonattal utaztak ide. Tapasztalatai szerint megnőtt a parkolást is biztosító bérlemények ázsiója.

Ugyancsak nagyot emelkedett az ultra last minute foglalások aránya. A végső statisztika csak az ősz elejére lesz meg, de már most látni, hogy szinte csak a legutolsó pillanatban döntik el az utazók, hogy elindulnak.

„Nyilvánvalóan sok még a bizonytalanság, s noha járványügyi szempontból sok országot megelőzünk, de a külföldiek egy része bizalmatlan, vagy inkább azt mondanám, hogy óvatos” – mondta a vezető.

A folyamatosan átalakuló lakásbérleti piac átlagáraihoz képest egy kicsit magasabb díjakkal kell számolni egy airbnb-s szálláshelynél. Az egyesület elnöke azonban azzal magyarázta ezt, hogy a tagok legálisan adják ki lakásaikat, adót fizetnek és más adminisztrációs kötelezettségüknek is eleget tesznek, míg a lakását feketén kiadó, úgymond normál bérbeadót mindez nem terheli.

Digitális okoskulcs

Az egyik hazai nagybank startup programjában nevelkedett vállalkozás olyan digitális okoskulcsot fejlesztett, amely lehetővé teszi, hogy bárkit, akit szeretnénk, egy gombnyomással könnyen, gyorsan és egyszerűen beengedhessünk az otthonunkba akkor is, ha épp távol vagyunk attól. Airbnb házigazdák mellett az irodaházak tulajdonosai és a cégvezetők számára is hasznos lehet ez az eszköz, de a magánszemélyek mindennapjait is megkönnyítheti. Nem szükséges ugyanis megadni a kapukódot senkinek, hiszen ez egyáltalán nem biztonságos.

Az Airbnb-s piac résztvevői közül sokan tavaly átnyergeltek a hosszú távú bérbeadásra, de ezek egy része a tavasz végén – a korlátozások feloldása után – visszatért a rövid távú piacra. Mivel azonban most, augusztus vége felé az ősz teljesen bizonytalannak látszik (főleg a járvány negyedik hulláma miatt), ezért a bérbeadók válaszút elé néznek: kihúzzák-e még pár hétig-hónapig, esetleg újból hosszú távra váltsanak, vagy megpróbálják-e a középtávú szerződést. Schumicky Balázs az utóbbira is lát lehetőséget, például egy szemeszterre külföldi diákok, vagy rövidebb, 2-3 hónapig tartó projekt munkákra érkező külföldi menedzserek lehetnek az ügyfeleik ezeknek a bérbeadóknak.

A hosszú távú kiadás azért is csábító lehet, mert idén tavasztól folyamatosan emelkednek a bérleti díjak. Júliusban ugyan még nem érte a tavalyelőtti, 165 ezer forintos havi átlagot, de már erősen megközelítette és 145-150 ezer forint között mozgott. Ha nem lesznek jelentős korlátozások és egyebek mellett az egyetemeken visszaáll a jelenléti oktatás, mint ahogy tervezik, akkor stabilizálódhat ez a piac. A hosszú távú szerződések által már évek óta érintett bérbeadóknak ugyanakkor azzal is számolniuk kell, hogy beáramolnak a kiadási céllal vásárolt és mostanában elkészülőben lévő új társasházi lakások, s a plusz kínálat féken tarthatja a díjakat.  

Az Airbnb-ben érdekeltek helyzetét az is nehezíti, hogy a 2020. augusztus elsején hatályba lépett törvénymódosítás szerint az érintett önkormányzatok korlátozhatják a lakások szálláshely-szolgáltatás céljára felhasználható napjainak számát. Budapesten az Airbnb kapcsán leginkább szóba jöhető belvárosi kerületek szinte mindegyike szigorított a feltételeken, de a napok számát még nem kurtították meg. Ha ez mégis megtörténne, akkor az újabb nagy csapás lenne az Airbnb-seknek. Az egyesület igyekezett kompromisszumra jutni, de egy kivétellel ez nem sikerült. Több társasház maga is szigorításokat vezetett be.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos