BUX
36 433.49
+0.96%
+348.00
OTP
10 530.00
+2.83%
+290.00
MOL
1 996.00
-0.89%
-18.00
RICHTER
6 935.00
+0.43%
+30.00
MTELEKOM
397.00
+0.63%
+2.00
 
2020. március 17. 06:06

A járvány miatt eltűntek Budapestről is a turisták, emiatt pedig az Airbnb-n kiadott lakások jó ideig üresek lesznek. A tulajdonosok előtt két út van, vagy benyelik a veszteséget és kivárnak, vagy megpróbálják hosszú távra kiadni a lakást.

Fotó: depositphotos.com

Egy évvel ezelőtt az Airbnb kínálatában már 10 ezer budapesti lakás szerepelt, és ez az év végéig tovább növekedett. A kiadott belvárosi lakások egyre nagyobb része fókuszált a turistákra az utóbbi években. A jobb lokációjú, elfogadható állapotú lakások jelentős része azért került át a rövid távú bérleti piacra, mert sokkal jobb megtérülést ígértek a „lakáshotelek”, mint a normál kiadás. A szakértők korábban azt jelezték, hogy az V., a VI. és a VII. kerületi lakásoknál különösen nagy a rövid távra kiadott lakások aránya, de a turisták szempontjából frekventált I. kerületben is sokan tértek át ilyen üzemeltetésre. Érdemes megemlíteni, hogy az Airbnb és más hasonló konstrukciók az egész bérleti piacra kihatottak. Az ingatlanpiaci szakértők korábban többször is jelezték, hogy ez az egész bérleti piacon felfele tolta az árakat.

Eltűntek a turisták, mi lesz az Airbnb-s lakásokkal

Az utóbbi hetekben viszont előbb csak jelentősen nőtt a visszamondások aránya, majd a múlt hét második felétől kvázi lenullázódott az Airbnb-s lakások forgalma, legfeljebb a már korábban megérkezett vendégek tartózkodnak ezekben, de újak nem érkeznek és foglalások sincsenek. Mindez értelemszerűen a piaci viszonyokra is kihat, hiszen sokan egyértelműen befektetési céllal vásároltak korábban ilyen lakásokat. A befektetők egy része hitelt vett fel annak érdekében, hogy megszerezzen egy-egy belvárosi ingatlant.

További hírek a koronavírusról

Főleg utóbbiak vannak most kényszerhelyzetben, hiszen a turizmus leállásával a lakások nem termelnek bevételt, így viszont a hiteltörlesztés komoly nehézséget jelenthet az érintettek számára. Várhatóan az ilyen ingatlanok tulajdonosai gyorsan stratégiát fognak váltani, és annak érdekében, hogy ne termeljen hónapról-hónapra veszteséget a lakás, megpróbálnak majd átnyergelni a normál (hosszabb távú) bérleti piacra. Aki saját erőből vett Airbnb célra lakást, azok is válthatnak, más kérdés, hogy ők kevésbé vannak kényszerpályán, esetükben megoldás lehet az is, hogy egyelőre kivárnak, bízva abban, hogy a nyárra normalizálódik a helyzet, és a szűkülő kínálat miatt még akkor is könnyebb lesz kiadni ezeket az ingatlanokat, ha a szokásosnál kevesebb vendég érkezik.

Csökkenhetnek a bérleti díjak

Az ingatlan.com szakértői is hasonlóan látják a várható folyamatokat. vezető gazdasági szakértőjük azt mondta, a járvány hatása gyorsan begyűrűzött a mindennapokba. A lakáspiacon nem állt meg az élet, de alapvető változásokat hozott az új helyzet. A szakértő szerint az albérletpiacon a lakáshotelek iránti kereslet lanyhulása hozhat komolyabb változást a következő időszakban. Balogh László azt mondta, hogy a koronavírus-járványnak egyik, már most látható hatása, hogy az idegenforgalomban komoly visszaesés jöhet. Ez pedig az elmúlt években rövid távú kiadásra szánt ingatlanok, vagyis a lakáshotelek tulajdonosait érinti. Körükben még nincs eladási pánik, ez jelenleg még nem is lenne indokolt.

Az ingatlan.com szakembere szerint a külföldi turisták számának visszaesése miatt a hosszabb távra kiadó lakásoknál lehet komolyabb kínálatbővülés. Az elmúlt két hétben a magánszemélyek és közvetítők több mint 4 százalékkal több lakást hirdettek meg kiadásra, mint az azt megelőző két hétben. Ha a lakáshotelek tulajdonosai a közép- illetve hosszútávú bérbeadást választják a rövid távú kiadás helyett, az elsősorban a budapesti belvárosi albérletpiacon mérsékelheti az árakat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Ingatlan A koronavírus kalapálhatja ki a különbséget a vidéki és budapesti lakásárak között
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 09:22
A főváros olcsóbb lesz a turisták eltűnése miatt, a vidéki nagyvárosok árai nagyjából stabilak maradnak az egyetemistáknak köszönhetően.
Ingatlan Sokkhatás a budapesti albérlet-piacon: mi jön az árzuhanás után?
Privátbankár.hu | 2020. május 3. 16:12
A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt a Rentingo.com adatai szerint. A bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált. Várhatóan a bérleti díjak csökkenése lassulni fog májusban, visszapattanására azonban aligha számíthatunk, mert a korábban Airbnb-n kiadott lakások folyamatosan jelennek meg a hosszú távú bérleti piacon és hétről hétre növelik a kínálatot.
Ingatlan Zöld jelzés a GVH-tól az MNB-alapítványi vagyont kezelő cégnek
Privátbankár.hu | 2020. május 3. 06:07
Az Optima magántőkealapja egy holland bejegyzésű céget vásárolt fel, amely irodák bérbeadásával foglalkozik.
Ingatlan A karanténban rákaptunk a nyaralókra, házakra
Privátbankár.hu | 2020. május 2. 09:01
Idén áprilisban országos szinten az érdeklődések több mint 51 százaléka házakra összpontosult, szemben a tavalyi 44 százalékos aránnyal. A nyaralók adták az összkereslet 6 százalékát, ami majdnem duplája a korábbinak.
Ingatlan Balatoni nyaralók: 80 százalékkal kevesebben érdeklődnek a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 11:34
Alaposan átírta a nyaralópiaci trendet a járványhelyzet.
Ingatlan 30 milliót is lehet spórolni egy házon az agglomerációban Budapesthez képest
Privátbankár.hu | 2020. április 28. 13:14
Mennek is az emberek Érdre, Szigetszentmiklósra, Veresegyházra.
Ingatlan A rozsdaövezeti lakásáfa gyógyítja meg a budapesti ingatlanpiacot?
Privátbankár.hu | 2020. április 17. 08:47
Visszatér a tavaly kifutott kedvezményes lakásáfa: a rozsdaövezetekben épülő ingatlanokra lesz érvényes. Az ingatlan.com szerint hosszabb távon és megfelelő lakásszám esetén ezek az új rozsda-lakások kiegyensúlyozottabbá tehetik a budapesti ingatlanpiacot, mert a növekvő kínálat a versenyhelyzetet fokozhatja az új lakások piacán.
Ingatlan Lejtőre került a lakásépítési kedv
Privátbankár.hu | 2020. április 14. 09:32
Régen látott, több évig tartó tempós emelkedésnek vetett véget a múlt év a lakáspiacon, ráadásul az idén a koronavírus-járvány hanyatlást vetít előre.
Ingatlan Ráborították a 100 ezer forint alatti lakásokat a budapesti albérletpiacra
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 08:06
Folytatódik a masszív átalakulás a lakáspiacon belül az albérleteknél: március elejéhez képest országszerte 22 százalékkal nőtt a kínálat, Budapesten pedig 12 százalékos volt a bővülés. Tripláztak a 100 ezer alatti fővárosi lakások.
Ingatlan Nagyot esett a lakáspiac a koronavírus miatt
MTI | 2020. április 1. 15:26
Márciusban 11 100 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, ez 23 százalékos visszaesés tavaly márciushoz képest, amikor 14 373 adásvétel történt és 15 százalékos csökkenés az előző hónaphoz viszonyítva a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése szerint - közölte a társaság.
hírlevél