Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Milyen ingatlanba tegye a pénzét, aki jobb hozamokat akar, mint a banki kamatok? Milyen típusú és elhelyezkedésű lakás az, amit gyorsan ki lehet adni, és adott esetben a jövőben valamikor könnyen és jó áron értékesíteni? Megkérdeztük erről az ingatlanközvetítőket.

Habár jelenleg nem olcsók az ingatlanok Budapesten, azonban a bérlakások iránti óriási kereslet miatt talán még mindig érdemes ingatlanba fektetniük a pénzüket azoknak, akik a banki betétek helyett valami jobb lehetőséget keresnek, esetleg a jövőre nézve félig-meddig konkrét terveik is vannak.

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője szerint ugyan egyre kevesebb a pénz a befektetőknél, mivel felhalmozódott tőkéjüket az elmúlt egy-két év kedvező lehetőségeivel élve már többnyire beleforgatták ingatlanokba, ennek ellenére még mindig akadnak olyanok, akik éppen a lakáspiacon szeretnék elhelyezni a megtakarításaikat.

Garzonoktól a háromszobás lakásokig

Jó befektetésnek most az egy-, két- és háromszobás ingatlanok számítanak, vagyis a nappali, illetve a plusz egy vagy két hálószobás elrendezés - vélekedett Nagy Csaba, aki a Balla Ingatlanirodáknál a dél-budai régió szakmai vezetője. Ezek jó vételt jelentenek befektetésnek, saját célra, valamint kifejezetten bérbeadásra is. És mindez érvényes az újépítésűekre, újszerűekre, tégla és panellakásokra is - tette hozzá.

A pesti kerületekben ugyanakkor a másfél-kétszobás lakásokat kedvelik leginkább a befektetők, azon belül is a különnyíló szobás lakásokat - jelezte  Hart Erzsébet, a Balla Ingatlanirodák VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. A szakértő szerint a nagyobb lakásokra, tehát a háromszobásokra errefelé kisebb igény mutatkozik.

Megjegyezte, hogy azoknál is azonosak a szempontok - tehát ugyanezt a méretet keresik -, akik nem kiadni akarják a megvásárolt ingatlant, hanem olyan befektetésként tekintenek rá, melybe most beleteszik a pénzüket, és majd 5-10 év múlva használja csak ki egy családtag, mondjuk az egyetemre kerülő gyermek.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy az elmúlt néhány hónapban - sokaknak talán meglepő módon - nagyon népszerűek lettek a kis garzonok is a vevők körében. Ugyanezt megerősítette Schneider Zoltán is, a Balla Ingatlanirodák belvárosi irodájának szakmai vezetője. Mint szavaiból kiderült, a belső kerületekben a befektetők kifejezetten a kis lakásokat, tehát az egyszobás garzonokat keresik. Ennek szerinte az az oka, hogy olyan ingatlanhoz szeretnének hozzájutni, melyet a most népszerű, rövid távú bérbeadásban jól tudnak hasznosítani.

Ugyanakkor a befektetők a nagyon nagyméretű lakásokat is megveszik, ha mélyen ár alatt találnak ajánlatokat - fűzte hozzá Schneider Zoltán. Ezekben a lakásokban négy-öt szobát átalakítanak hálószobákká, így próbálva kihasználni a méretben rejlő lehetőségeket.

Nagy Csaba még megjegyezte, hogy a befektetők alapvetően csak lakásokat vásárolnak, hiszen házat az emberek elsősorban saját használatra vesznek, abban élni szeretnének, felnevelni a gyerekeket. Egy ház soha nem igazán jó befektetés, ott mindig van teendő, vagy legalábbis sokkal több vele a munka, mint egy társasházi lakással. Ráadásul jóval nyomottabb négyzetméteráron adhatók bérbe, mint egy lakás, ezért sem jó választás befektetésnek.

Kell a jó közlekedés is

Ha egy befektető kiadásra vásárol lakást, akkor leginkább a jó közlekedés az, ami megkönnyíti számára azt, hogy bérbe adja ingatlanát - hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet. Emellett természetesen az is számít, hogy milyen a környék állapota, azaz milyen utcákon, milyen emberekkel találkozva jutunk el a közeli metró- vagy villamosmegállóig. Jó közlekedés alatt azt értjük, hogy közel van egy metrómegálló, esetleg még az is belefér, hogy egy másik tömegközlekedési eszközzel gyorsan elérhető ez a metrómegálló - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Területileg ezért elsősorban belső részeket, a kiemelt csomópontokat, frekventált területeket célozzák a befektetők. Ez Dél-Budán például az Allee vagy a Móricz Zsigmond körtér környékét, illetve Lágymányost jelenti, de azért természetesen kedvelt Kelenföld, Gazdagrét, Őrmező és Sasad is ezekben a budai kerületekben - mondta Nagy Csaba.

Schneider Zoltán szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy erős a jelenléte a piacon annak a befektetői rétegnek, mely megpróbál a felkapott belső lokációkban ingatlant vásárolni. Ez a belváros esetében alapvetően a VII. kerületi “bulinegyedet” és környékét jelenti, miközben az V. kerületben - annak minden részén - folyamatosan erős a kereslet.

Hart Erzsébet ehhez még hozzáfűzte, hogy az egyetemek közelében jóval magasabb áron adhatók ki a lakások, tehát érdemesebb ilyen környéken befektetésre ingatlant vásárolni. Ugyanakkor az is igaz, hogy jelenleg a bérlakápiacon szinte minden típusú lakásra nagy a kereslet, hiszen hiány van belőlük, különösen most, augusztusban, miután közzétették a felvételi ponthatárokat, azaz kiderült, hogy ki, milyen felsőoktatási intézménybe jutott be, és a diákok, illetve szüleik lakáskeresésbe kezdtek.

Megjelentek a befektetők célkeresztjében az újépítésűek

Nem esett eddig még szó az újépítésű ingatlanokról, mint befektetésről, azonban Tóth Viktória a Balla Ingatlanirodák XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte most minden épülő vagy már felépült újépítésű lakás jó befektetésnek számít, akár kiadásban gondolkodunk, akár későbbi eladásban. Véleménye szerint az újépítésű lakások igazán értékállók, kevés bennük a rizikó, a legkisebb mértékben sem kockáztatja a bukást az, aki most ilyen újépítésű ingatlanba teszi a pénzét.

Az első nagyberuházók által kivitelezésre kerülő projektek, vagyis az újépítésű lakóparkok már augusztusban megjelennek a piacon, és tapasztalatai szerint a befektetésre vásárló érdeklődők nagy része ezen újépítésű ingatlanok iránt érdeklődik a leginkább. Ennek többek között az lehet az oka, hogy ezek jelenleg jobb áron vásárolhatók meg, mint a hasonló paraméterű, újszerű lakóparki lakások - tette hozzá a szakértő.

Érdemes tehát még belevágni a vásárlásba befektetési céllal, ugyanakkor a fentebb vázolt szempontokat - azaz a megfelelő elosztást, a jó elhelyezkedést és persze az árat is - figyelembe kell vennie annak, aki jó ingatlanbefektetésbe szeretné helyezni a pénzét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Ingatlan A szenvedő plázák helyett földszintes bevásárló parkokra vadásznak a befektetők
Mester Nándor | 2020. december 8. 05:34
Továbbra is élénken érdeklődnek az intézményi befektetők a magyarországi földszintes bevásárló parkok (strip mallok) iránt. Ez a speciális üzletközpont-forma a koronavírus-járvány idején is erősen tartja magát a vidéki nagyvárosokban és a főváros környékén. A befektetői koncentráció a hazai likviditásbőség miatt ezen a területen is folytatódik. Magyar vevők is sorakoznak a partvonalon. Közben a plázáktól lassanként sok befektető elfordul, miközben az ottani bérlők egyre súlyosabb helyzetük miatt azonnal kormányzati segítséget kértek.
Ingatlan A nagyvárosok panelárai a külső pestiekkel közel azonosak
Privátbankár.hu | 2020. december 6. 17:35
A vidéki nagyvárosaink lakótelepein körülbelül olyan átlagárakon lehet panel lakást venni, mint a külső pesti kerületekben. Ha az épület átesett a panel programon és jó a lokációja, akkor értéktartó és még mindig jó befektetésnek számít.
Friss
hírlevél