2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon beindult Magyarországon az Airbnb közösségi szállásmegosztó oldal, nemsokára jön a rászabott adó is.
Forrás: airbnb.com

Januárban 8100 magyarországi lakáskiadó szerepelt az Airbnb közösségi szállásmegosztó portálon, míg egy évvel korábban még csak 4800, ami mintegy 70 százalékos növekedésnek felel meg – írja a Világgazdaság az Airbnb adataira hivatkozva.

A növekvő népszerűség érthető, hiszen az airbnb-zéssel a hosszú távú lakáskiadáshoz képest mintegy másfélszeres profithoz lehet jutni, feltéve, hogy a lakás jó helyen van, például Budapesten a Nagykörúton belül, illetve ha nagyobb lakásról van szó, amely két-három embernél többnek is kiadható.

Egy szépen felújított, nagyobb belvárosi lakás esetében a tulajdonosok tetemes ráfordításukat kevésbé tudják érvényesíteni a hosszú távú albérleti díjakban, mint az Airbnb-n keresztül – teszi hozzá Váradi Máté.

A Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint az airbnb-zéstől nem veszi el a kedvet, sőt sokak számára még előnyösebb adózási formát is kínál az az egyelőre csak a sajtóban megszellőztetett kormányzati terv, hogy jövőre 1500 forint négyzetméterenkénti éves átalányadót kell fizetniük – a szállásdíjbevételtől függetlenül – azoknak, akik szálláskiadás céljából hasznosítják ingatlanjukat.

A házigazdáknak építményadót kell fizetni az önkormányzatoknak, ez Budapest belső kerületeiben körübelül évi 1800 forint négyzetméterenként, valamint a szállásdíjbevétel 4 százalékát kitevő idegenforgalmi adót. Ha ezek megmaradnak, akkor a mai legegyszerűbb és legkedvezőbb adózási verziónál pár tízezer forinttal többe kerülhet az új átalányadó.

Fehéredhet az ágazat

Jelenleg ugyanis a csak egy lakást kiadó magánszemélyeknek szobánként évi 32 ezer forint személyi jövedelemadót és 6400 forint egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük. A több lakással üzletelők nem választhatnak átalányadózást, jövőre viszont ez három lakásig igénybe vehető lenne.

Márpedig az „üzletszerűen” airbnb-zők száma egyre nagyobb, a trend már a fővárosi ingatlanpiacra is érezhetően pozitív hatással van. Így valószínűleg az új adó segíthet a rövid távú lakáskiadás kifehérítésében is, hiszen becslések szerint csupán az airbnb-s házigazdák fele adózik, annak ellenére, hogy tavaly óta az adóhatóság fokozott figyelemmel kíséri a tevékenységet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még több iroda áll üresen Budapesten, ebből baj lehet
Mester Nándor | 2024. július 18. 09:31
A bérlő cégek inkább kivárnak és halogatják a döntést, hogy menjenek vagy maradjanak. Közben alig adtak át új területet a második negyedévben. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A mártírjelölt Donald Trump nagyot lódított a floridai birtokáról is?
Mester Nándor | 2024. július 17. 19:16
Nem sokkal az ellene elkövetett merénylet után többen újra feltették a kérdést az Egyesült Államokban: milyen anyagi háttérrel veszi fel a küzdelmet ismét az egykori elnök? Az adományok vagy a bevételt termelő ingatlanok tiszta dolognak tűnnek. De a floridai Mar-o-Lago, a volt elnök főhadiszállásnak is beillő birtokának az értékmeghatározása több kérdést is felvet - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Nyugaton a panelhelyzet nagyon is változott
Mester Nándor | 2024. július 10. 18:55
A főváros budai oldalán eladott téglalakások és az ország keleti felén található házgyári lakások kivételével országszerte a négyzetméterárak emelkedését mutatják a tranzakciós adatok. Nem is kicsit, a tavalyi átlaghoz képest 8-9 százalékot. Már panelt sem lehet tehát olcsón venni, különösen igaz ez a nyugati megyékre, de keleten és délen az egyetemvárosokban is egyre drágábbak az előregyártott tömblakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Gyorsan elfogyhat az ingyenpénz és a hitel az otthonfelújítási keretből
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:11
A kormánynak állami forrásból nagyságrendekkel több pénzt kellene adnia az Otthonfelújítási Programban. Mire elég és milyen feltételei vannak a most indult támogatási rendszernek, amiben 6 millió forinthoz lehet jutni? Mekkora önrész kell és mitől függ, hogy mekkora lehet a nulla kamattal felvehető hitel? Egyebek között erről is beszélt Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli Monitor című adásában.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Fehérvár kertvárosa egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. július 3. 19:01
Nem dúskál az új lakásberuházásokban a királyi város, nagyon elmarad Debrecentől, Győrtől vagy Szegedtől. Az árak magasan stabilizálódtak, de egyes kertvárosi övezetekben kifoghatunk igényesen megépített családi házat vagy társasházi lakást - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Sikeres ipari-logisztikai tőkebevonást hajtott végre a Faedra Group
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 11:38
Jelentős befektetői érdeklődés és forgalomba hozatali maximum összeg mellett, 17 millió euró értékben eredményes tőkegyűjtést hajtott végre a Faedra Group. 
Ingatlan Csak úgy repkednek a 60 milliók a balatoni ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 12:01
A fővárosi átlagot is meghaladta a balatoni ingatlanok vásárlására fordított összeg idén a Duna House adatai szerint.
Ingatlan Nagyvárosban venne új lakást? Ilyen árakra számítson!
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 12:39
A korábbi években megszokott áremelkedésnél kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak az új építésű lakások, a debreceni átlagár pedig ismét megelőzte a sopronit.
Ingatlan Hotelcunami indulhat be Ferihegyen
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 09:12
Több új, közepes méretű 3 és 4 csillagos szálloda is kellhet, ha tényleg felfut a tranzitutasok forgalma a következő öt évben.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Még mindig megéri termőföldet venni
Mester Nándor | 2024. június 26. 18:45
Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld ára 2023-ra átlagosan 3,6-szorosára nőtt – derül ki a NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből. Lassult ugyan a drágulás, de még mindig tart és aki biztos, hosszú távú befektetést keres, annak továbbra is áll a zászló – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG