<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Nagyon beindult Magyarországon az Airbnb közösségi szállásmegosztó oldal, nemsokára jön a rászabott adó is.
Forrás: airbnb.com

Januárban 8100 magyarországi lakáskiadó szerepelt az Airbnb közösségi szállásmegosztó portálon, míg egy évvel korábban még csak 4800, ami mintegy 70 százalékos növekedésnek felel meg – írja a Világgazdaság az Airbnb adataira hivatkozva.

A növekvő népszerűség érthető, hiszen az airbnb-zéssel a hosszú távú lakáskiadáshoz képest mintegy másfélszeres profithoz lehet jutni, feltéve, hogy a lakás jó helyen van, például Budapesten a Nagykörúton belül, illetve ha nagyobb lakásról van szó, amely két-három embernél többnek is kiadható.

Egy szépen felújított, nagyobb belvárosi lakás esetében a tulajdonosok tetemes ráfordításukat kevésbé tudják érvényesíteni a hosszú távú albérleti díjakban, mint az Airbnb-n keresztül – teszi hozzá Váradi Máté.

A Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint az airbnb-zéstől nem veszi el a kedvet, sőt sokak számára még előnyösebb adózási formát is kínál az az egyelőre csak a sajtóban megszellőztetett kormányzati terv, hogy jövőre 1500 forint négyzetméterenkénti éves átalányadót kell fizetniük – a szállásdíjbevételtől függetlenül – azoknak, akik szálláskiadás céljából hasznosítják ingatlanjukat.

A házigazdáknak építményadót kell fizetni az önkormányzatoknak, ez Budapest belső kerületeiben körübelül évi 1800 forint négyzetméterenként, valamint a szállásdíjbevétel 4 százalékát kitevő idegenforgalmi adót. Ha ezek megmaradnak, akkor a mai legegyszerűbb és legkedvezőbb adózási verziónál pár tízezer forinttal többe kerülhet az új átalányadó.

Fehéredhet az ágazat

Jelenleg ugyanis a csak egy lakást kiadó magánszemélyeknek szobánként évi 32 ezer forint személyi jövedelemadót és 6400 forint egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük. A több lakással üzletelők nem választhatnak átalányadózást, jövőre viszont ez három lakásig igénybe vehető lenne.

Márpedig az „üzletszerűen” airbnb-zők száma egyre nagyobb, a trend már a fővárosi ingatlanpiacra is érezhetően pozitív hatással van. Így valószínűleg az új adó segíthet a rövid távú lakáskiadás kifehérítésében is, hiszen becslések szerint csupán az airbnb-s házigazdák fele adózik, annak ellenére, hogy tavaly óta az adóhatóság fokozott figyelemmel kíséri a tevékenységet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
Ingatlan Rezsinövelés helyett az ablakcserét és a napelemeket kellene támogatnia a kormánynak
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 16:27
Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG