<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sem a  lakásépítés, sem a lakáshitelezés nem roppant össze tavaly, idén már megkezdődött a fellendülés, de a kivitelezési költségek további emelkedése idén is fűteni fogja az árakat - összegezte a lakáspiaci folyamatokat és kilátásokat az MNB.

Tavaly jelentősen csökkent a lakásárak növekedési üteme, országosan a 2019-es 18,1 százalékról 6,6 százalékra, Budapesten pedig 16,7 százalékról -0,7 százalékra. A járvány miatt nőtt a bizonytalanság a lakosság körében, 15,5 százalékkal csökkent a tranzakciók száma a megelőző évhez képest. A kisebb településeken azonban alig volt számottevő visszaesés ezen a téren - állapította meg az MNB májusi Lakáspiaci jelentése, amiről csütörtökön számoltak be a jegybank szakemberei. Idén nyárra újabb három százalékos áremelkedésre számít a jegybank a lakásoknál, de ez egy optimista becslés, hiszen - mint itt is kitértek rá - az alapanyagárak és a munkadíjak egyre magasabbra tornásszák a végső fogyasztói árat. 

Az otthonteremtési támogatások idén tovább erősítik a keresletet (fotó: depositphotos.com)Az otthonteremtési támogatások idén tovább erősítik a keresletet (fotó: depositphotos.com)

Kedvezőnek nevezték, hogy a lakáscélú hitelezés masszívan állta a sarat, sőt kis mértékben még növekedett is. 2019-ben a lakásvásárlások 44 százalékához kötődött hitel, tavaly ez a mutató felment 47 százalékra. Ezen felül a Babaváró hitel is kedvező fogadtatásban részesült, a tranzakciók 16 százalékánál vették igénybe, így összesen 63 százaléknyi volt a valamilyen hitelformát tartalmazó tranzakció a piacon.

A kereslet alakulását elemeze megállapították: már 2020-ban is erős volt, de mivel az új támogatási formák idén léptek életbe, tovább növekedett és az év hátralévő részében is élénkülésre lehet számítani. Elismerték ugyanakkor, hogy csak azoknak a lakáshozjutási lehetőségei javultak érdemben, akik három gyermeket vállaltak, az ennél kevesebbet vállalók vagy a gyermektelenek esélyei relatíve romlottak.

hirdetés

Az MNB szakértői a kínálati oldal erősödését vetítették előre. Utaltak arra, hogy az ötszázalékos áfa újbóli bevezetése további lakásprojektek bejelentését hozta és még inkább fogja hozni idén. Hátráltatja mindamellett ezt az emelkedést, hogy a kormány továbbra is késlekedik a rozsdaövezeti akcióterület kijelölésével. Ez a késlekedés már tavaly is kivárásra ösztönözte a fejlesztőket.

Előretekintve azt mondták, hogy a 2021-es évet már az új otthonteremtési kedvezmények élénkítő hatása határozhatja meg. 2021 első negyedévében jelentősen nőtt a lakóingatlanok iránti kereslet, és a bankok is a hitelkereslet bővülését várják a következő hat hónapban. A gazdaság újraindításával összhangban a munkanélküliségi ráta is várhatóan csökkenésnek indul, és a lakosság jövedelmi folyamatainak javulására lehet számítani, ami kedvező a lakáspiaci kereslet szempontjából - vélték az MNB elemzői. 

A jegybank mellett működő Lakás-és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) ajánlásairól és meglátásairól is szó volt a tájékoztatón. (Ebben a testületben a kormány, az ingatlanfejlesztői, a finanaszírozói és közvetítői szakma is képviselteti magát). Főleg a költségek drámai emelkedését nevezték kockázatosnak. Egyrészt az alapanyagárak, másrészt a munkadíjak emelkednek, ráadásul szerintük további nyomást helyez az árakra az, hogy elindult vagy most is tart több nagy állami építőipari beruházás is, ami elvonja a kapacitásokat. A kapacitásokért már az otthonfelújítási programban résztvevők is versenyeznek - fűzték hozzá.

Sürgették, hogy a kormány alternatív beszerzési forrásokkal akadályozza meg az alapanyagárak további durva drágulását. Megint szóvá tették, hogy a közfoglalkoztatotti állományból az építőiparba terelt emberek tömege nem versenyképes az ágazatban, ezért a képzésre sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani, mert ez az elmaradottság a további fejlődés gátja.

Címkék: Ingatlan Lakáspiac MNB

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Sürgős német üzenet Orbán Viktornak: így kell bedurrantani a lakásépítést
Mester Nándor | 2021. november 29. 05:53
A koalícióra lépett német pártok a lakásépítésre is összpontosítanak a formálódó kormányprogram gazdasági részében. Van rengeteg jó elem ezekben a tervekben, csak észre kellene vennie Orbán Viktor kormányának.
Ingatlan Hatalmas leleplezés: a G7 országaiban a pénzmosás legjobb terepe az ingatlan
Mester Nándor | 2021. november 27. 12:38
A világ vezető gazdasági országai, főleg az Egyesült Államok továbbra is kitűnő terep arra, hogy a törvénytelen úton szerzett pénzeket kifehérítsék. Az amerikaiakon kívül rengeteg külföldi, köztük kelet-európai forgatja be pénzét lakásokba, újabban üzleti ingatlanokba is a G7 országaiban. Az így átmosott pénz becsült értéke a hét országban 750-2000 milliárd dollár volt 2020-ban. 
Ingatlan 100 milliárdot költött már a kormány a családosok lakásfelújításaira
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 11:36
Novák Katalin közölt adatokat a vissza nem térítendő felújítási támogatásokról. Több mint 70 ezren adtak be kérelmet, összesen pedig 277 milliárd forint összegben végeztek el munkálatokat a program keretében eddig.
Ingatlan Ne akarjon Budán lakni, akinek csak 30 milliója van! 
Mester Nándor | 2021. november 26. 14:49
Jószerivel csak lyukakat lehet venni ennyi pénzből. Pesten kicsit jobb a helyzet, de a külső kerületekben kell keresgélni.
Ingatlan Titkolja a kormány, hogy mennyi pénzmosásgyanús eset volt itthon az ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. november 22. 05:15
Négy éve van életben itthon a rendelet, de egyelőre nem tudjuk, volt-e, s ha igen, akkor mennyi pénzmosásra utaló eset az ingatlanpiacon. Hiába kérdeztük az illetékes Pénzügyminisztériumot.
Ingatlan Nagyot lehetett kaszálni Békés megyében a lakásokkal 
Privátbankár.hu | 2021. november 21. 10:19
A hazai ingatlanpiacon az egyik legnagyobb arányú áremelkedés realizálódott Békés megyében. A Duna House idén január-augusztusi adatait alapul véve átlagosan 35 százalékkal drágultak az ottani házak és lakások. Az elmúlt 10 év tekintetében a panelotthonok értéke több mint kétszeresére emelkedett. 
Ingatlan Új felfedezés: Budapesten kívül is van élet a raktárpiacon
Mester Nándor | 2021. november 20. 18:39
Bérbe adható raktár a fővároson és az M0 körgyűrűn kívül is van, csak keresni kell. A profi ügynökségek mostanáig legfeljebb a nagyobb iparvárosok egyes területeit, ipari parkjait vették be összefoglalóikba, de ezen végre változtattak: mostantól kiderülhet, hogy hol és milyen minőségű raktárt, csarnokot vagy fejlesztési telket lehet megvenni vagy kibérelni.
Ingatlan Budapest agglomerációja és a Balaton környéke a lakáspiac sztárja
Privátbankár.hu | 2021. november 10. 15:49
Országos átlagban szinte megállt a lakások árának emelkedése a második negyedévben, de összességében tovább nőtt az értékesítések száma, és vannak területek, ahol tovább szárnyalnak az árak is.
Ingatlan Degeszre tömheti a zsebét, aki Kőbányán vesz most felújított panelt
Mester Nándor | 2021. november 5. 05:34
Kőbánya egyes részein még mindig viszonylag olcsón lehet panelt venni. Ha ráadásul felújított ingatlanról van szó, akkor az értéknövekedés sokat hozhat a konyhára. 
Ingatlan A vártnál kevésbé rázta meg a járvány a hazai plázákat
Natív tartalom | 2021. november 4. 17:11
A hazai kiskereskedelmi piac az agglomerációs és a vidéki kereskedelmi parkokban, valamint a megújuló vidéki plázákban fejlődhet a leglátványosabban. A járvány és az elektronikus kereskedelem térnyerése ugyanakkor mindkét üzletközponttípusnál sokkal rugalmasabb alkalmazkodást követel bérbeadói és bérlői oldalról is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló