<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Minden mutató javult az első negyedévben.

Sokkot okozott Oroszország ukrajnai inváziója - ennek ellenére a piac rugalmassága és a továbbra is magas piaci likviditás segítette a befektetők érdeklődését a kereskedelmi ingatlanok (CRE) iránt Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA régió) a Colliers által a régióról kiadott legfrissebb tőkepiaci jelentés szerint.

Sok a zöld megoldás, ez is fontos a befektetőknek. Fotó: pixabay.comSok a zöld megoldás, ez is fontos a befektetőknek. Fotó: pixabay.com

A jelentés szerint sok befektető az emelkedő infláció elleni fedezetet látja az ingatlanokban. Az első negyedévre vonatkozó előzetes adatok szerint a volumenek 5 százalékkal nőttek 2021 azonos negyedévéhez képest, a gördülő 12 hónapos volumen pedig 7 százalékkal emelkedett.

A Colliers megjegyzi, hogy a globális ellátási láncokat és az árupiacokat ért sokk felerősítette az amúgy is gyorsan növekvő inflációt. "Az infláció többek között az építőiparban is érezhető" - mondta Luke Dawson, az EMEA Cross Border Capital Markets ügyvezető igazgatója. "A drágább alapanyagok némi kiszámíthatatlanságot vittek az új lakások és kereskedelmi ingatlanok fejlesztésébe".

Az első negyedévben mind a bérlők, mind a befektetők teljesítménye erős volt a legtöbb európai piacon, az irodai szektorban pedig megújult a bizalom. "Az egyik vezető vállalkozás az internetes óriás Google volt, amely 762,5 millió font értékű üzletet kötött a londoni Central St Giles fejlesztésére, valamint 583 millió eurós tranzakciót a lengyel fővárosban található The Warsaw HUB irodakomplexumra. Ez a régió irodapiacaiba vetett, a pánik utáni hosszú távú bizalomra utal" - magyarázta Richard Divall, a Cross Border Capital Markets igazgatója.

A világjárvány által súlyosan sújtott, de 2021 közepe óta egyértelműen fellendülőben lévő szabadidő- és szállodaipar, különösen Dél-Európa iránt élénkül az érdeklődés. A spanyol szállodák 1,1 milliárd eurónyi beruházást vonzottak 2022 első negyedévében - többet, mint 2020 egészében. "Az utazási korlátozások világszerte enyhülnek, és a befektetők arra számítanak, hogy a szabadidő-célú utazások iránti felgyülemlett fogyasztói kereslet 2022 folyamán erőteljes fellendülést hoz a szállodapiacokon. 

A befektetők rekordösszegű, 18,2 milliárd eurót fektettek be a német kereskedelmi ingatlan szektorba, ennek háromnegyedét stratégiai vállalati felvásárlások formájában olyan válságálló ágazatokba, mint a barkács- és élelmiszer-szaküzletek. Az ipari és logisztikai ingatlanokba történő befektetések tendenciája egyértelmű maradt, a szegmens a befektetési volumenek tekintetében a második helyen áll az irodák mögött.

A Colliers szerint "tőkehegyek" hajszolják az Egyesült Királyságban a kereskedelmi ingatlan ügyleteket, mivel a világ számos részén a beutazási korlátozások feloldása visszahozta a globális befektetőket a brit piacra. A befektetési volumen 2022 első negyedévében elérte a 13 milliárd fontot, ami 10 százalékkal több mint tavaly, továbbá megegyezik a 10 éves átlaggal. Az egyik figyelemre méltó tendencia a bevásárlóközpontok iránti érdeklődés újbóli megélénkülése, ahol az elmúlt öt év legmagasabb negyedéves befektetési volumene volt tapasztalható.

Olaszországban az első negyedévben a beruházási volumen elérte a rekordot jelentő 3,1 milliárd eurót. Ez az irodákból, ipari és logisztikai ingatlanokból, kiskereskedelmi területekből, lakóterekből és szállodákból álló, hatalmas Project Dream portfólió 842 millió euróért történő tranzakciójának köszönhető. A 68 ingatlan többsége Milánóban található, és az értéknövelő kategóriába tartozik, erős felújítási potenciállal.

Annak ellenére, hogy Oroszország februárban megszállta a szomszédos Ukrajnát, Lengyelország erős negyedévet zárt: 1,5 milliárd eurónyi beruházást regisztráltak, ami jelentős növekedést jelent az előző évhez képest. A Colliers azonban arra számít, hogy a nyugati befektetések az év előrehaladtával szelektívebbé válnak, így növekedési pályájukat a közép- és kelet-európai befektetők folytathatják.

Franciaországban az első negyedévben a beruházási volumen 7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, nemcsak az ukrajnai háborúval, hanem a francia elnökválasztással kapcsolatos geopolitikai bizonytalanság közepette is. Különösen visszafogott volt az aktivitás a Párizs környéki régióban. A befektetési piac fő mozgatórugója továbbra is az irodapiac maradt, amely az aktivitás közel 80 százalékát tette ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Fordulat a Balatonnál: csúcsra értek az ingatlanárak, innen már nincs feljebb?
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:35
A 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott a Balaton ingatlanpiacán, de a nyár eredményei már elmaradnak a tavalyi év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont friss tapasztalatai alapján változatlanul magas árak, csökkenő kereslet és bővülő kínálat jellemzik a tó északi és déli partját is. Az árak közelítik vagy már el is érték a csúcsot - számottevő emelkedésre már nem számítanak a jövőben.
Ingatlan Fojtogató áremelkedés az irodáknál - óriásit ugrottak a költségek
Natív tartalom | 2022. június 28. 13:24
A 400 forintos euró mellett a pár hónap alatt legalább duplájára növő energiaköltségek teszik egyre elviselhetetlenebbé a cégek irodabérleti költségeit. Különösen ott, ahol a költségek jelentős részét teszi ki ez a fix díj, illetve ahol sok évre aláírt irodabérleti-szerződések kötik gúzsba az üzleti döntéshozókat - derül ki az irodahaz.info összeállításából.
Ingatlan Újabb irodaházzal bővült az Indotek Group romániai ingatlanportfóliója
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 10:28
Romániai irodaházzal bővült az Indotek Group régiós ingatlanportfóliója. Az akvizíció keretében Magyarország egyik vezető, ingatlanokra fókuszáló befektetési csoportja megvásárolta a Bukarest központi üzleti negyedében található, 14 emeletes One Victoriei Center irodaházat.
Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Ingatlan Óriási fordulat következett be az irodapiacon
Natív tartalom | 2022. június 14. 18:22
Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan A pörgő ingatlanpiacon nem csak az árat kell jól belőni
Benedikt Károly, Duna House | 2022. június 8. 15:48
Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.
Ingatlan Van erkélyed? Ha igen, tuti drágábban adhatod el a lakásodat
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 11:30
Felértékelődött a "kilépés" a szabadba.
Ingatlan Ezekre figyelj, ha külföldön vennél nyaralót!
Natív tartalom | 2022. június 4. 10:13
A balatoni ingatlanárak emelkedése, sokakat arra ösztönözhet, hogy inkább külföldön, a Magyarországról is gyorsan elérhető tengerpartokon vásároljanak nyaralóingatlant. Hiszen így közel ugyanannyiért vagy kicsivel többért mégiscsak tengerparti nyaralónk lehet. Egy külföldi ingatlanvásárlás azonban rejt némi plusz kockázatot magában, hiszen nem ismerjük a terepet, így körültekintőbbnek kell lennünk, érdemes akár segítséget is kérnünk. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG