<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Miközben a kormány intézkedéseinek köszönhetően az elmúlt években sokaknak elviselhetőbbé váltak a törlesztőrészletek, 2017-ben jó páran ismét magasabb havi összegekre számíthatnak. Hogy kik és miért? Nem egyszerű a magyarázat, de érdemes áttekinteni, ahogy azt is, hogy mi lehet a megoldás.

Sok volt devizahiteles esetében akár már 2017 tavaszától  ismét emelkedésnek indulhatnak a törlesztőrészletek. Ennek oka az, hogy a 2012-ben bevezetett árfolyamgát során megszabott 180 forintos frankárfolyamhoz igazított törlesztők azt követően is megmaradtak, hogy forintosításra kerültek a devizahitelek és megszűntek a gyűjtőszámlák.

Nem annyi a törlesztő, mint amennyit fizettek

És, hogy ez miért gond? Mert ettől a ponttól kezdve rögzítettek voltak a törlesztőrészletek, ami azonban nem jelentette azt, hogy valóban annyit törlesztett az adós, amennyit a tartozása alapján kellett volna, vagy épp most is kellene neki. Hiszen van egy rögzített, jelenleg havonta megfizetett összeg, valamint van egy tényleges törlesztőrészlet (nevezhetjük elméletinek is, de ez a valós összeg), amit persze számon tartanak a bankok.

A minden hónapban növekvő elmaradás pedig a tőketartozás mértékét növeli folyamatosan, és mivel sokak számára már 2017 tavaszán véget ér az árfolyamgát 5 éves időszaka, így innentől kezdve emelkedhetnek a havi terheik.

De mennyivel emelkedik és mikortól?

Két dolog határozza meg, hogy mikortól és mennyivel kell többet fizetni az árfolyamgátas volt devizahiteleseknek. A megnövekedett törlesztőrészlet kezdő dátuma az az időpont lesz, amikor lejár az adott volt devizahiteles árfolyamgátja, vagyis eltelt 5 év az árfolyamgátas szerződés megkötése óta. Ez lehet akár 2017 tavasza, de lehet két évvel később is. Az emelkedés mértékét pedig az határozza meg, hogy mennyivel kisebb a megfizetett törlesztőrészlet a ténylegeshez képest. Ez ugyanis nem mindenkinél ugyanakkora mértékű.

Futamidőhosszabbítás lehet belőle

Ami a törlesztőrészlet-emelkedés mellett még különösen fontos, hogy ha 15 százalékkal nagyobb mértékben növekedne meg az adósok terhe az árfolyamgát-szerződés lejártakor - márpedig sok esetben ez lesz a helyzet -, akkor meg kell hosszabbítaniuk a hitel futamidejét a bankoknak, aminek egyetlen korlátja a hitelfelvevő 75 éves életkora.

Ha valaki el akarja kerülni a hitel futamidejének kitolódását, akkor már kérhette, vagy akár most is kérheti a bankjától a kilépést a törlesztőrészlet-rögzítésből. Ebben az esetben viszont a törvény által nem korlátozott mértékű, teljes törlesztőrészletet meg kell fizetnie.

Egyébként azok a volt devizahitelesek számíthatnak majd általában futamidőhosszabbításra, akiknek legalább 20 százalékkal volt kisebb a megfizetett törlesztőrészlete, mint amennyit fizetniük kellett volna.

Mi a megoldás?

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy akinek nem változtak pozitív irányba az elmúlt néhány évben az anyagi viszonyai, és nem tudja hitelének tőkerészét törleszteni, annak nem segítség a hitel futamidejének meghosszabbítása. Számukra inkább azt javasolja, hogy próbáljanak a hitelt nyújtó pénzintézettel megegyezni, és egy tőkecsökkentési megállapodást kötni. Erre a megállapodásra a bankok hajlandósága eltérő, és nagyban függ az adós pénzügyi helyzetétől is. Megpróbálni viszont mindenképpen érdemes.

Ha viszont ez az út nem vezet sikerre, akkor Balla Ákos szerint érdemes kihasználni az ingatlanárak elmúlt években bekövetkezett emelkedését. Ez ugyanis sokkal jobb helyzetbe hozta a devizahiteleseket, mint ahol 5 évvel ezelőtt, az ingatlanpiacot erősen érintő válság mélypontján álltak. Vagyis, aki akkor az árfolyamgátba menekült, annak most érdemes újraértékelnie a helyzetét, és ha a magasabb ingatlanáraknak köszönhetően jobb feltételekkel meg tud szabadulni a lakáshitelétől, akkor ezt érdemes most, év végéig megtennie. Az idő azért is sürget, mert lesznek mások is, akik majd a megnövekedett törlesztőrészlet hatására kerülnek eladói pozícióba, vagyis növekszik a kínálat, ami pedig árcsökkenést is eredményezhet.

Ideje tehát felkészülni a volt devizahitelesnek arra, hogy egy-két év múlva ismét magasabb törlesztőrészleteket kell megfizetniük, és ideje azt is mérlegelni, hogy a jelenleg még kitartó ingatlanpiaci konjunktúrában talán jobban megérné belevágni hitellel terhelt ingatlanuk eladásába, és így egy könnyebben finanszírozhatóbb otthon megvásárlásába.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Csaknem négymilliárd forintba került a Lovarda
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 11:22
Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.
Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Ingatlan Súlyos anyagi teher is lehet eladni egy örökölt ingatlant
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 17:22
Hiába nőnek az ingatlanárak és a bérbeadás is megérheti, egy megörökölt lakás, nyaraló vagy más ingatlan eladása előbb-utóbbi napirendre kerül. Általában sok-sok hónapig tart az értékesítés és még anyagi teher is sújtja az újdonsült tulajdonost.
Ingatlan Óriási budai telket vett az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 09:57
A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, a területen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. 
Ingatlan Annyi a készpénz, hogy nem tudják elkölteni – felvásárlási és egyesülési hullám tombol az amerikai ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. augusztus 21. 05:28
Végeláthatatlan készpénz-óceánban úszik több amerikai ingatlanos nagyvállalat. Plázák és irodaházak cserélnek gazdát rendszeresen, úgymond jó áron. És vállalatok is és még fognak is, a járvány okozta válság eléggé összerázta a piacot.
Ingatlan Más európai országokban is felrobbant a lakások ára, de nekünk ez sovány vigasz
Mester Nándor | 2021. augusztus 20. 05:43
Kitartóan emelkednek a lakásárak a környező országokban. A reáljövedelem sok helyütt nőtt, a járvány miatt el nem költött pénz egy része a lakáspiacra áramlik, már csak az inflációs félelmek miatt is. 
Ingatlan Ősztől sok airbnb-s visszamenekülhet a hosszú távú bérbeadásba
Mester Nándor | 2021. augusztus 18. 05:21
Viszonylag jó nyarat zárhatnak a szálláshelyüket rövid távra kiadó tulajdonosok. Szinte biztos azonban, hogy szeptember végétől sokan visszatérnek a közép vagy hosszú távú bérbeadáshoz.
Ingatlan Hatalmas építési hullámot hozhat a három új Duna-híd
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 16. 18:39
Rengeteg lakás, irodaházak, kereskedelmi és szabadidős létesítmények épülhetnek a három új budapesti Duna-híd környezetében - mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos