5p
Csendesebb mint a belvárosi városrészek, ugyanakkor a környező külső kerületeknél nívósabb a lakosság összetétele Zuglóban és a XVI. kerületben. Panel, tégla, új építésű lakás: választék bőven akad, viszont az árak is magasabbak. Mennyiért vásárolhatunk mostanság ingatlant erre fele?

Nyüzsgéstől mentes, nagy zöldfelületekkel tarkított, csendesebb, ugyanakkor jó közlekedésű kerülete Pestnek Zugló és hozzá kapcsolódó XVI. kerület, melyeket azért lehet egy kalap alatt tárgyalni, mert az a vevő, aki a XIV. kerületben keresgél, többnyire a XVI. kerületre is nyitott, s ott is hasonló színvonalra számíthat.

Csak míg Zugló a társasházi kínálatban, addig a XVI. került a családi házakban erős - mondja Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodavezetője. Szerinte a XVI. kerület a családi házas, kissé vidékies hangulatával hódítja meg a nyugalomra vágyók szívét, míg Zugló a jó közlekedés mellé társuló viszonylag sok zöld területtel.

Minden van, de nem olcsó

Aki a két kerületben szeretne ingatlant vásárolni, abból a szempontból könnyű helyzetben van, hogy bármilyen ingatlantípushoz hozzájuthat: van választék panellakásokból, gázfűtéses téglalakásokból, újépítésű lakóparki ingatlanokból és családi házakból is. Kiegészítésként annyit mindenképpen meg kell jegyezni, hogy utóbbi elsősorban a XVI. kerületre igaz. Akadnak ugyan családi házak kisebb számban Zuglóban is, ezek ára azonban a nehezebben megfizethető kategóriába tartozik.

Összességében nem olcsó azonban a két kerület. Ha a szomszédos kerületekkel vetjük össze őket, akkor például Kőbánya esetében 20-25 százalékkal alacsonyabb árakra számíthatunk.

De mint Sebestyén Tamás megjegyezte: Zuglóhoz hasonló adottságú területnek Kőbányán legfeljebb csak az Óhegy és Harmat utca környéke számít, míg a többi részhez nem feltétlenül a nyugalom és a kikapcsolódás fogalma társul a vevők fejében. A VI. és VII. kerület esetében is találkozhatunk mérsékeltebb árakkal, itt azonban nagy eltérések mutatkoznak attól függően, hogy az adott ingatlan a kerületnek mennyire felkapott utcájában helyezkedik el.

A legkedveltebb városrészeknek a két kerületen belül Zugló esetében Nagyzugló, Kiszugló és Herminamező számít, míg a XVI. kerületben Sashalom, Rákosszentmihály, azaz a Zuglóhoz közelebb eső területek preferáltak. Mátyásföld iránt is mutatkozik vevői érdeklődés, de ez egy elitebb rész, az itt található ingatlanok a kerület többi részétől eltérő árkategóriát képviselnek - derült ki Sebestyén Tamás szavaiból.

Főleg a panelt keresik

Ami most a leginkább keresett az egyes ingatlantípusok közül, azok a lakótelepi lakás. Ezek piaca mindig is működött, és most is állandó a kereslet a panelek iránt. Tipikus példaként Zuglóban talán a Füredi utcai lakótelepet lehet említeni, ahol egy másfél szobás, 46 négyzetméteres lakáshoz 6,5-9 millió forintért már hozzájuthatunk. Az ár azért mozog ilyen széles skálán, mert panelprogramtól, fűtéskorszerűsítéstől, s még számos paramétertől is függ a pontos érték. Ha a nagyobb, az egy plusz két félszobás paneleket nézzük, akkor már 9-10 millió forintos árról beszélhetünk, míg a 68 négyzetméteres lakásokért 10-12 millió forintot is elkérnek, illetve megadnak a vevők. De itt is állapot és a panelprogramban való részvétel határozza meg pontosan az árat.

A panelek természetesen a XVI. kerületben olcsóbbak, tekintve, hogy távolabb fekszik a városközponttól, s a közlekedés sem olyan jó, mint a metróvonalakkal érintett zuglói részeken. Ez átlagosan 10-20 százalékos mínuszt jelent a XIV. kerületi árakhoz képest.

Családi házat 20-25 millióért kínálnak

A téglaépítésű lakásokból is nagy a választék, a vevők egy része az új vagy újszerű lakások iránt érdeklődik. Ők körülbelül a 15-20 millió forintos árszintig hajlandóak vásárolni. Ennél drágábban már a családi házak jönnek szóba. Régebbi, téglaépítésű lakások esetében egy kétszobás, 50-55 négyzetméteres ingatlanhoz 11-13 millió forint közötti áron is hozzá lehet jutni. És akkor már viszonylag jó közlekedésről, épületről és környezetről beszélünk. Ugyanakkor egy nagyobb, 60-80 négyzetméteres, egyedi fűtéses, kisebb lakásszámú társasházban lévő lakás ára már 16-20 millió forint között alakul.

A családi házak esetén az értékhatár, amiért az emberek hajlandóak vásárolni, még magasabban húzódik: 20-30 millió forint között. Ezért az összegért azonban csak a XVI. kerületben jutnak házhoz, mert Zuglóban kicsi a választék és magasabbak az árak, olyannyira, hogy a 40-50 millió összegeket meghallva már inkább Budában kezdenek gondolkodni az érdeklődők.

A XVI. kerületben azonban 25-35 millió forintért már gond nélkül lehet vásárolni hibátlan, megfelelő méretű kerttel rendelkező családi házat, sőt ha megelégszünk egy kis házrésszel és a hozzá tartozó apró kerttel, akkor 8-10 millióért is hozzájuthatunk. Persze drágább ingatlanokat is keresnek, akár 60-80 millióért, de ebben az esetben csak a nagyobb, esetleg kétgenerációs és új, korszerű házak jöhetnek szóba - tette hozzá a Balla Ingatlaniroda irodavezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Ingatlan Kimaxolt CSOK Plusz-szal nagyobb új lakást vehetünk, főleg vidéken
Privátbankár.hu | 2023. november 12. 09:52
Budapesten viszont nem nézelődhetünk a legjobb helyeken, mert ott nem elég a 70-80 millió forint. Egyes vidéki városokban sikerrel járhatunk és még közepes házakra is futhatja. 
Ingatlan 3 ezer lakás épül jelenleg a Balaton partján
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 15:23
Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, derült ki az Otthon Centrum felméréséből: az árak jellemzően a fővárosit idézik, de a legdrágább tóparti projektben már 3.1 millió forintot kérnek egy négyzetméterért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG