Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Dél-Buda, azaz a XI. és XXII. kerület ingatlanpiacán ahogy eddig is, úgy most is a panel a sláger. Elkezdtek viszont csordogálni a piacra az újépítésű, lakóparkokban található ingatlanok - ezekkel azonban egyelőre óvatosak a vevők, a csok-kompatibilis lakásokra pedig még várni kell. Az árak egyelőre tetőztek, bérlakásokból pedig továbbra is sokkoló a hiány.

Az újépítésű ingatlanok megjelenésének érzékelhető hatása majd csak a jövő évben, annak is talán csak a második felében lehet. Az azonban még erősen kérdéses, hogy mennyire lesz erőteljes ez a hatás a használt ingatlanok piacára. Főként, hogy ott a leginkább még mindig a 20 millió alatti paneleket viszik. Ami egy másik árkategória, és egy másik vásárlóközönség célpontja.

Milyen ingatlanokat keresünk Dél-Budán, és mennyiért?

A lélektani határ most mintegy 20 millió forint a kétszobás paneleknél, vagyis ez az az összeg, amennyit a vevők még hajlandóak kiadni egy házgyári technológiával épült, másfél, kétszobás, illetve egy plusz két félszobás otthonért, ha Dél-Budán található - hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák dél-budai régiójának szakmai vezetője.

Utóbbi méret és elrendezés a legkeresettebb most a piacon, ezért rendkívül gyorsan megveszik ezeket a lakásokat, és így kevés eladót találhatnak az érdeklődők. Szintén óriási a kereslet a háromszobás panellakásokra is, de ezekből még kevesebb van. A háromszobás panelek már 20-25 millió forint között kelnek el, természetesen állapottól és attól függően, hogy maga az épület részt vett-e a panelprogramban, vagy sem.

Téglalakásoknál mintegy 30 millió forintos határig mutatkozik jelentősebb kereslet. Ha a méreteket tekintjük, akkor a másfél, illetve két-háromszobás lakások a legkelendőbbek, az ennél nagyobb otthonokra jóval kisebb az igény.

Természetesen az említett 20, illetve 30 milliós összeghatárok felett is van élet a piacon - azaz nappali plusz 3 hálós elrendezésért hajlandóak kiadni 40-50 millió forintot, vagy akár ennél is nagyobb összeget a vevők -, de ebben az árkategóriában már jóval válogatósabbak - derült ki Nagy Csaba szavaiból.

Az árak az elmúlt fél évben nem emelkedtek. Egyetlen olyan kategória van, ahol talán egy egészen minimális mértékű áremelkedés következett be: ez a befektetők által keresett kisméretű - egy, másfél szobás - lakások szegmense. Ugyanakkor itt sem beszélhetünk százalékban kifejezhető drágulásról - intette óvatosságra a reménykedőket Nagy Csaba.

Árváltozást az elkövetkező időszakban legfeljebb csak az hozhat, ha nagyobb számban piacra kerülnek az első újépítésű ingatlanok. Annál is inkább, mert esetükben Dél-Budán egy elég komoly, ezres nagységrendű tételről van szó. Piacra kerülésük hatására elképzelhető, hogy csökkennek a használt lakás árak, de nem 20 millió forint alatti paneleké, hiszen azoknak más a vevőköre, és igény is mindig lesz rájuk - magyarázta Nagy Csaba.

Óvatosak a vevők az újépítésű ingatlanokkal

Újépítésű ingatlanból pedig egyre több van a XI. kerületben, de komolyabb hatásuk egyelőre nincs az ingatlanpiacra. Ennek egyik oka az, hogy “nem mindenbe ugranak bele a vevők, és nem lehet most már előértékesítésben olyan könnyen eladni az újépítésű ingatlanokat, mint régen” - fogalmazott a szakember. Mint mondta, az előértékesítéseknél azt lehet látni, hogy rendkívül óvatossá váltak a vevők.

Azt is megjegyezte, hogy azok a lakások, melyekre a CSOK, illetve a 10+10 milliós támogatás, illetve kedvezményes hitel igénybe vehető, egyelőre még elenyésző számban vannak jelen a piacon. 2017 év vége, de talán inkább 2018 eleje lesz az, amikor megtörténik ezeknek az újépítésű ingatlanoknak az átadása. És itt még csak az első ütemekről beszélünk - hangsúlyozta a szakember.

Melyek a legvonzóbb részek Dél-Budán?

A vevők számára legvonzóbb városrészekre kitérve elmondta, hogy a két legfelkapottabb rész: Lágymányos és Kelenföld. Mindkettőben más-más típusú ingatlanállomány található, Kelenföld túlnyomó része panel. Ezek mellett a fő hívószó a XI. kerületben a 4-es metró. Ez azt jelenti, hogy a metróvonal megállóinak környéke rendkívül népszerű a vásárlók körében. Ide tartozik többek között a Szentimre városrész, a Gellért tér, a Móricz Zsigmond körtér és az Allee üzletközponthoz közel fekvő utcák is.

Ezek mellett kedvelt rész a XI. kerületben a presztízsterületnek számító Sasad is, ahol a két-háromszobás lakások mellett a családi házakra is jelentős a kereslet. Itt az árak is magasabbak: a vevők lakásokat 40-50, míg családi házakat 80 millió forintos összeghatárig keresnek. De ugyanez igaz Kelenvölgyre is - tette hozzá Nagy Csaba.

A családi házakat tekintve azonban Budafok vezeti a slágerlistát, hiszen gyönyörű részei vannak, ennek megfelelően az árak is magasak, különösen, ha a nagytétényi résszel hasonlítjuk össze. Budatétény és Nagytétény ugyanis már nagyon kiesnek a főváros vérkeringéséből, komoly távolságokat kell utazni annak, aki a belvárosba igyekszik. Ha viszont valaki alacsonyabb árfekvésű, csendes, nyugodt környezetben álló ingatlant keres, és nem zavarja, hogy adott esetben akár 10 perc is lehet gyalog mire elér egy buszmegállót, annak jó választás.

A panellakások körében a XXII. kerületben a Leányka utca környéke, valamint a Campona környéke rendkívül kedvelt terület. Utóbbi esetében a Rózsakert lakótelepről van szó, mely nagyon jó infrastruktúrával rendelkezés és szépen rendben van tartva. A Leányka utca esetében pedig jelentős vonzerő, hogy a XI. és a XXII. kerület határánál fekszik, tehát közelebb a központi részekhez.

Bérlakásokból továbbra is sokkoló a hiány

Az ingatlanosok a bérlemények piacán nem igazán tudnak labdába rúgni - jelezte Nagy Csaba. Mint szavaiból kiderült, “még ki sem ér az ingatlanos, máris kiveszi valaki a lakást”. Legalábbis ez történik a legkeresettebb kategóriákban. Ennek megfelelően az árak is rendkívül magasak. Egy Bartók Béla úti, harmadik emeleti, egyszobás, igényesen felújított, bútorozott lakást például pillanatok alatt kivesznek 120-130 ezer forintért. Ez mintegy 3000-3500 forintos négyzetméterárat jelent, de lassan ezt kell megszokni - tette hozzá a szakember. A keresletnek a magas árak ellenére csak a töredékét tudja kielégíteni a kínálat, és sajnos nincs olyan folyamat, mely pozitív irányú változással kecsegtetne, legalábbis a bérlők számára.

Összefoglalva tehát, a dél-budai ingatlanpiacról elmondható, hogy a jövő év második felében számíthatunk csak valamiféle változásra, akkor is az újépítésű ingatlanok megjelenése miatt. Addig a jelenleg is tapasztalható helyzetre kell berendezkedni. A fő kérdés pedig a jövőt illetően az, hogy mennyire tolódik majd át a kereslet a használt lakások felől az újlakások piacára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Ötből négy ingatlan energetikailag elavult
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 17:34
A hazai ingatlanok tulajdonosainak 84 százaléka véli úgy, hogy otthona energiahatékonysági szempontból is felújításra szorul. A felmérésben résztvevők harmada szeretne napelemet, negyede napkollektort telepíteni házára a közeljövőben – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az NRC piackutató legfrissebb, reprezentatív kutatásából.
Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Friss
hírlevél