<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az idei év a stabilizálódásé lesz a kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanárak, bérleti díjak és hozamok évek óta tartó csökkenése megállhat, az év második felében pedig már emelkedésre lehet számítani – derül ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Magyar Ingatlanszövetség közös piaci helyzetértékeléséből. A trendfordulót a lakossági fogyasztás növekedése idézheti elő.

A magyarországi kereskedelmi ingatlanpiac minden szegmensében stabilizálódás várható idén, nem csökkennek tovább a hozamok, az ingatlanárak és a bérleti díjak, sőt ősszel lassú trendforduló várható, a kedvező folyamatok pedig jövőre tovább erősödhetnek – állítja az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Magyar Ingatlanszövetség vezetői közös piaci helyzetelemzésében.

A hitelprogram is segít

Az elmúlt években csökkentek az árak és a bérleti díjak a kereskedelmi ingatlanpiacon, a bérlők inkább az olcsóbb megoldásokat keresték a válság éveiben, ám ez a nagyjából félévtizedes folyamat – egyrészt a kedvező nemzetközi tendenciáknak, másrészt hazai sajátosságoknak köszönhetően – meg fog állni az idén – mondta Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Szerinte a közüzemi díjak folyamatos csökkentése miatt várhatóan növekedni fog a lakossági fogyasztás, ami először az ipari, logisztikai és raktáringatlanok piacán, majd a kiskereskedelmi (retail) ingatlanpiacon éreztetheti pozitív hatását. A belső fogyasztás növekedése következtében nőni fog a raktáringatlanok iránti kereslet, és ha a német export is jól teljesít, abból szintén ez a piac profitálhat, mivel hazánk legfontosabb beszállítója Németország.A növekvő fogyasztással továbbá megnövekedhet az igény a kiskereskedelmi ingatlanok iránt is, ami rövidtávon az ingatlanok kihasználtságán javíthat, középtávon pedig állománynövekedéshez is vezethet – véli Tóth Balázs. Hozzáteszi: az irodapiacon az optimista kilátásokhoz jelentősen hozzájárul a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) is. A programnak köszönhetően ugyanis a vállalkozások olcsóbb, ingatlancélokra is használható forráshoz jutnak, ami a kereslet növekedésében, így hosszabb távon a bérleti díjak emelkedésében testesülhet meg.

Még kivárás van


Úgy látjuk, hogy az év első felében még inkább kivárnak a befektetők, így őszig komolyabb beruházásokra nem számítunk a kereskedelmi ingatlanpiacon, az év második felében azonban lassú ütemben ugyan, de elindulhat a növekedés – számol be várakozásaikról Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára. Hozzáteszi: az irodapiacon nem várnak jelentős állománybővülést 2014-ben, viszont a kihasználtság növekedésével mindenképpen számolnak. Úgy véli, hogy a gazdasági és jogi-szabályozási környezet várható stabilizálódása vonzani fogja a befektetőket, és ezzel párhuzamosan nőhet a különböző, számviteli, fejlesztő, kereskedelmi cégek irodaigénye is. 

Minőségi fejlesztések, környezetbarát beruházások ebben az évben főként azoknál az ingatlanoknál várhatóak, amelyeknél stabil a bérlői állomány – elemzi az irodapiaci kilátásokat Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára.

Lesz-e szerkezetváltás

A kiskereskedelmi ingatlanok piacán az elmúlt években megfigyelhető volt egyfajta szerkezetváltás, nagy bevásárlóközpontok kisebb kiskereskedelmi létesítményeket nyitottak a főváros, illetve több vidéki nagyváros belső kerületeiben, hogy a fogyasztók elébe menjenek. Ilyen szerkezetváltás idén nem valószínű, viszont kisebb mértékű mennyiségi fejlesztésekre lehet számítani, főként az év második felében. A kiskereskedelmi ingatlanpiac sokat profitálhat a belső fogyasztás növekedéséből, amelyet a hazai mezőgazdasági termelés volumenének várható növekedése is segíthet. Ami a vidéki kereskedelmi ingatlanokat érinti, idei kilátásaikat az őszi önkormányzati választások befolyásolják nagymértékben: kaphatnak-e valamilyen bérlethez kapcsolódó adókedvezményt, illetve hogy hogyan gondolkodnak általában a belvárosi ingatlanok bérbeadásáról az új városvezetők – fűzi tovább Kispál Sándor.

A kereskedelmi ingatlanpiac szegmensei között az ipari, logisztikai és raktáringatlanoknál az elmúlt években már növekedés mutatkozott a piacon, amely idén is kitart, sőt nagyobb mértékű emelkedés is várható. Az elmúlt években a nagy nemzetközi szállítmányozó cégek tartották életben a keresletet, ám idén a lakossági fogyasztás növekedése miatt a hazai befektetők számának növekedésére is számítani lehet – jegyzi meg zárásként Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója.

Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Ingatlan Eltüntettek egy darab Balaton-partot
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 17:59
Természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a zánkai önkormányzat, miután a napokban munkagépekkel eltüntették egy 180 négyezetméternyi alapterületű parti vízállását, tómederré változtatva azt.
Ingatlan Ilyen árakra számítson, ha most szeretne ingatlant bérelni vagy venni
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 11:13
Az albérletpiacon áprilisban folytatódott a drágulás: országos szinten 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,7 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak márciushoz képest. Május közepén a fővárosi kínálati piacon 225 ezer forint volt az átlagos havi lakbér. A legdrágább vármegyeszékhelyek között van Veszprém, Szombathely, Tatabánya, Székesfehérvár és Debrecen 175-150 ezer forintos átlagos bérleti díjjal.
Ingatlan Meglepő dolog derült ki az ingatlan-adásvételekről
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 11:23
Az ingatlanvásárlások mintegy negyede befektetési céllal valósul meg.
Ingatlan Végre: megjött a várva várt fordulat a lakáspiacon!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 10:55
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint csökken a túlárazottság.
Ingatlan Most Amerikából üzentek Orbán Viktornak
Mester Nándor | 2023. május 20. 16:17
Működik egy sajátos megoldás a hajléktalansághoz közel kerülőknek, ami tetszik az ingatlanbefektetőknek is.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Zártkert a Dunántúlon
Mester Nándor | 2023. május 17. 19:07
Egyes üdülőövezetekben zártkerti körzetek alakultak ki az utóbbi években. Ezek értékét is rengeteg tényező befolyásolja. Sorozatunkban most ezeket vesszük sorra. 
Ingatlan Ezekből az épületekből rengeteg német tűnt el nyomtalanul
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 14:32
Ennyire megtetszett az otthoni munkavégzés.
Ingatlan Jó hír lottózóknak: Floridában vehet menő házat, ha most ötöse lesz
Mester Nándor | 2023. május 13. 14:11
Csodaszép helyen vannak és mind medencések.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG