4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az idei év a stabilizálódásé lesz a kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanárak, bérleti díjak és hozamok évek óta tartó csökkenése megállhat, az év második felében pedig már emelkedésre lehet számítani – derül ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Magyar Ingatlanszövetség közös piaci helyzetértékeléséből. A trendfordulót a lakossági fogyasztás növekedése idézheti elő.

A magyarországi kereskedelmi ingatlanpiac minden szegmensében stabilizálódás várható idén, nem csökkennek tovább a hozamok, az ingatlanárak és a bérleti díjak, sőt ősszel lassú trendforduló várható, a kedvező folyamatok pedig jövőre tovább erősödhetnek – állítja az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Magyar Ingatlanszövetség vezetői közös piaci helyzetelemzésében.

A hitelprogram is segít

Az elmúlt években csökkentek az árak és a bérleti díjak a kereskedelmi ingatlanpiacon, a bérlők inkább az olcsóbb megoldásokat keresték a válság éveiben, ám ez a nagyjából félévtizedes folyamat – egyrészt a kedvező nemzetközi tendenciáknak, másrészt hazai sajátosságoknak köszönhetően – meg fog állni az idén – mondta Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Szerinte a közüzemi díjak folyamatos csökkentése miatt várhatóan növekedni fog a lakossági fogyasztás, ami először az ipari, logisztikai és raktáringatlanok piacán, majd a kiskereskedelmi (retail) ingatlanpiacon éreztetheti pozitív hatását. A belső fogyasztás növekedése következtében nőni fog a raktáringatlanok iránti kereslet, és ha a német export is jól teljesít, abból szintén ez a piac profitálhat, mivel hazánk legfontosabb beszállítója Németország.A növekvő fogyasztással továbbá megnövekedhet az igény a kiskereskedelmi ingatlanok iránt is, ami rövidtávon az ingatlanok kihasználtságán javíthat, középtávon pedig állománynövekedéshez is vezethet – véli Tóth Balázs. Hozzáteszi: az irodapiacon az optimista kilátásokhoz jelentősen hozzájárul a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) is. A programnak köszönhetően ugyanis a vállalkozások olcsóbb, ingatlancélokra is használható forráshoz jutnak, ami a kereslet növekedésében, így hosszabb távon a bérleti díjak emelkedésében testesülhet meg.

Még kivárás van


Úgy látjuk, hogy az év első felében még inkább kivárnak a befektetők, így őszig komolyabb beruházásokra nem számítunk a kereskedelmi ingatlanpiacon, az év második felében azonban lassú ütemben ugyan, de elindulhat a növekedés – számol be várakozásaikról Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára. Hozzáteszi: az irodapiacon nem várnak jelentős állománybővülést 2014-ben, viszont a kihasználtság növekedésével mindenképpen számolnak. Úgy véli, hogy a gazdasági és jogi-szabályozási környezet várható stabilizálódása vonzani fogja a befektetőket, és ezzel párhuzamosan nőhet a különböző, számviteli, fejlesztő, kereskedelmi cégek irodaigénye is. 

Minőségi fejlesztések, környezetbarát beruházások ebben az évben főként azoknál az ingatlanoknál várhatóak, amelyeknél stabil a bérlői állomány – elemzi az irodapiaci kilátásokat Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára.

Lesz-e szerkezetváltás

A kiskereskedelmi ingatlanok piacán az elmúlt években megfigyelhető volt egyfajta szerkezetváltás, nagy bevásárlóközpontok kisebb kiskereskedelmi létesítményeket nyitottak a főváros, illetve több vidéki nagyváros belső kerületeiben, hogy a fogyasztók elébe menjenek. Ilyen szerkezetváltás idén nem valószínű, viszont kisebb mértékű mennyiségi fejlesztésekre lehet számítani, főként az év második felében. A kiskereskedelmi ingatlanpiac sokat profitálhat a belső fogyasztás növekedéséből, amelyet a hazai mezőgazdasági termelés volumenének várható növekedése is segíthet. Ami a vidéki kereskedelmi ingatlanokat érinti, idei kilátásaikat az őszi önkormányzati választások befolyásolják nagymértékben: kaphatnak-e valamilyen bérlethez kapcsolódó adókedvezményt, illetve hogy hogyan gondolkodnak általában a belvárosi ingatlanok bérbeadásáról az új városvezetők – fűzi tovább Kispál Sándor.

A kereskedelmi ingatlanpiac szegmensei között az ipari, logisztikai és raktáringatlanoknál az elmúlt években már növekedés mutatkozott a piacon, amely idén is kitart, sőt nagyobb mértékű emelkedés is várható. Az elmúlt években a nagy nemzetközi szállítmányozó cégek tartották életben a keresletet, ám idén a lakossági fogyasztás növekedése miatt a hazai befektetők számának növekedésére is számítani lehet – jegyzi meg zárásként Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Balatonakarattya már drágább, mint Füred vagy Tihany
Mester Nándor | 2024. május 29. 18:44
A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG