<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Több praktikus javaslattal álltak elő a rövid távú lakáskiadás megmentésére az érintett lobbi szervezetek – tudta meg lapunk. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) tárgyaltak volna erről még a hét elején, de a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) időközben gyakorlatilag elkaszálta az ágazatot. A megfontolások éppen ennek fényében figyelmet érdemelnek.

A rövid távú lakáskiadás körül forrnak az indulatok. Különösen azután, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs – főleg a szállodaipari tagok lobbi erejének köszönhetően – kedden évi 120 napban maximalizálta a rövid távú lakáskiadást. Ezzel gyakorlatilag keresztet vetett a szektorra, mert a vállalkozások nyilvánvalóan mély sebeket szenvednek az időkorláttal. A gazdasági hatásokról ebben a cikkben részketesen írtunk. A GOT állásfoglalása már a kormány elé került.

Most nézzük, mi az, amit az üzemeltetőket tömörítő Felelős Szálláshelykiadók Szövetsége (a Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szövetségének ez az új neve) tett le az asztalra, egyetértésben a magánszemélyek alkotta Magyar ApartmanKiadók Egyesületével. A szövetség egyebek mellett azt indítványozta, hogy a különféle hirdető platformokon a hirdetés feltételévé kell tenni a regisztrációs szám megadását, amit akár egy adatbázissal összekötve azonnal ellenőrizni is lehetne és így az illegális lakáskiadók egész egyszerűen nem jutnának vendégekhez. Ehhez a korábbiakkal szemben most minden nyitottság megvan már a portálokban is, és ezt jelezték is az MTÜ-nek, de szervezeteiknek is.

"Arra is több országban van példa, hogy ezek az oldalak az adó terheket is egyből levonják a befolyó szállásdíjakból, így elejét lehet venni bármilyen adóelkerülésnek is. Ez rögtön a kiadott lakások 30 százalékának a piacról való kikerülését jelentené." – érvelt lapunknak nyilatkozva Rege Mihály elnök.

A második elem az, hogy az önkormányzatok vessenek ki adót azokra az ingatlanokra, amelyek (legalábbis papíron) üresen állnak. Ez egyfelől csökkenti a kedvet bármi fajta illegális lakáskiadásra, másfelől arra ösztönöz, hogy az ingatlanok ne üresen, kihasználatlanul álljanak, ennek komoly negatív és társadalmi hatásai vannak. Akár célzottan is bevezethetik ezt csak a leginkább érintett kerületekre is – fűzte hozzá a vezető.

Harmadik pontként kiemelték: érdemes lenne kiadással hasznosítani az üresen álló önkormányzati lakásokat. Itt gyakori érv a forrás hiánya a megfelelő szintre hozásnál. Ennek orvoslására szervezeteik támogatnának egyfajta szoliraritási adót, amely 0,5%-1% adókulccsal működne és mindenki számára kötelező lenne, aki valamilyen kereskedelmi célra hasznosít eredeti funkciója szerint lakóingatlant. Ez feltehetőleg piactisztító hatást is jelentene és csökkentené a kiadott lakásállományt – vettette előre.

A szektorban működő szervezetek támogatnák a rövid távú lakáskiadás adóterheinek átgondolását, illetve adott esetben a magánszálláshelyek és az egyéb szálláshelyek még jelentősebb szétválasztását. Az előbbire vonatkozhatnának egyszerűbb adózási, bejelentési és működési elvárások, ugyanakkor itt lehetnének kiadásra időbeli korlátozások. Az utóbbi esetében ugyan szigorúbb bejelentési és működési elvárások lennének, valamint az átalányadó valamifajta sávos növelése – de ezzel párhuzamosan a tevékenységüket időbeli korlát nélkül végezhetnék.

„Nagyon fontosnak tartjuk a lehető legszigorúbb megoldásokat annak biztosítására, hogy a kiadott lakások semmiképpen ne jelentsenek terhelést a lakókörnyezetre. Erre lehet megoldás (esetleg csak az egyéb szálláshelyekre bevezetve, ha lesz elkülönítés) pl. a 24 órás ügyelet vagy mondjuk zajmérő elhelyezése a lakásban” – toldotta meg a javaslatokat Rege Mihály.

A vezető végül leszögezte: mindkét szervezet kész arra, hogy a tagvállalkozások növeljék a minőségi vagy akár biztonsági szintet a rövid távon hasznosított ingatlanokban és ezáltal a piac további tisztulását és az árszint további emelkedését is elősegíthetik.

Címkék: Ingatlan

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan lehet egyszerre két lovon ülni az ingatlanpiacon? - Klasszis podcast
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. november 22. 18:31
Nem túl egyszerű, de megoldható a tulajdonos és a bérlő egyidejű kiszolgálása.
Ingatlan Panelt venne Budapesten? Mutatjuk az árakat
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 17:46
A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból.
Ingatlan Nem halt meg az iroda, csak átalakul
Mester Nándor | 2022. november 5. 19:05
Egyre több lesz a rövid távra igényelt helyiség.
Ingatlan Megmenekülhet több tízezer lakásra gyűjtögető magyar család
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 13:42
Ezek az otthonteremtési támogatások maradnak velünk 2023-ban is.
Ingatlan Egy év alatt picit nőtt a lakáskínálat, de nagyot zuhant a kereslet
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 08:47
Októberben éves összevetésben 1 százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkent. A községekben az egy évvel korábbinál 9 százalékkal több házat és lakás kínáltak eladásra. A piaci szereplők óvatosak, ezért az állami támogatások jövőjéről szóló döntéseknek komoly hatása lehet novemberben.
Ingatlan Csaknem harmadával nőttek a panelárak Óbudán
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 09:46
A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le - derül ki a Duna House elemzéséből.
Ingatlan Budán már nem ritka a 2-3 milliós négyzetméterár
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:51
Főleg az új építésű lakásokért kérnek ennyit, de egyes használt luxus otthonok is ennyibe kerülnek.
Ingatlan Marad további 6 évig az 5 százalékos lakásáfa
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 12:51
Csak formai a kormány változtatása.
Ingatlan Közeleg az őrült ingatlan-áremelkedés vége?
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 09:17
Az egyre magasabb szintekre ugró infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenhet, tompítva a drágulás ütemét.
Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG