<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Budapesten inkább a közlekedésfejlesztési projekteknek és a térfelújításoknak, míg vidéken főleg a munkahelyeket teremtő nagyberuházásoknak lehet árnövelő hatásuk az ingatlanpiacon – derül ki az OTP Ingatlanpont körképéből.

Míg a vidéki városokban jellemzően a munkahelyteremtő nagyberuházások, addig a fővárosban a közlekedésfejlesztési projektek és a térfelújítások hathatnak kedvezően az ingatlanárakra – derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat friss ingatlanpiaci körképéből. Előrejelzésük szerint a fővárosban a kelenföldi vasútállomás környékén, a Bécsi út mentén a Vörösvári út és Szépvölgyi út között, valamint a Belső-Erzsébetvárosban emelkedhetnek az ingatlanárak a most megvalósult, illetve a közeljövőben tervezett beruházásoktól, így kifizetődő lehet az ingatlanvásárlás ezeken a területeken.

Hogyan lehet ebből profitálni?

A fejlesztések a bérleti piacon valószínűleg erősebben éreztetik majd hatásukat, a négyzetméterárakban valamelyest kevésbé, ez azonban kedvező feltételeket teremt a befektetési célú ingatlanvásárláshoz – mondta Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Úgy véli, hogy a kelenföldi ingatlanok értékét növelheti, hogy a 4-es metrónak köszönhetően a mostani húsz perc helyett nagyjából fele annyi idő alatt elérhető lesz a vasútállomástól a belváros. A felértékelődés már most is megmutatkozik a bérleti díjakban és a négyzetméterárakban, és ez a folyamat az új metróvonal megvalósult átadásával még erősödhet – tette hozzá.

Fotó: Majtényi Mihály, budapest.hu


A BKV, mint árfelhajtó

Az OTP Ingatlanpont előrejelzése szerint az 4-es metróéhoz hasonló ingatlanpiaci hatása lehet a főváros másik fontos közlekedésfejlesztési projektjének, az úgynevezett budai fonódó villamoshálózat létrehozásának, amelynek keretében az észak-déli irányú tömegközlekedést erősítve összekötik a Bécsi utat és a Móricz Zsigmond körteret. A tapasztalatok szerint a Bécsi út közelében, a Vörösvári út és Szépvölgyi út között jelenleg viszonylag alacsony áron kelnek el az ingatlanok, amiben nagy szerepe van a korszerűsítésre szoruló tömegközlekedésnek; a 17-es villamos lassan és ritkán jár, a HÉV-vonal pedig messze esik Óbudának a Duna-parttól távolabb eső részeitől. 

Ha azonban a 61-es villamost a Móricz Zsigmond körtértől Óbudáig vezetik, azzal a városrész sokkal inkább részévé válik a fővárosi vérkeringésnek. A fejlesztésnek 2015 harmadik negyedévében lehet vége, így az árak és a bérleti díjak a következő években indulhatnak emelkedésnek – véli Kosztolánczy György. 

A tér rendezés is vonzó lehet

Kisebb mértékű, ám valószínűsíthető áremelkedés várható a VII. kerületi Madách tér átalakításától is, amellyel lényegében kinyitnák a kávézókkal és szórakozókkal teli Gozsdu-udvart, illetve magát a zsidónegyedet a Károly Róbert körút felé. „Az utóbbi években rendkívüli mértékben nőtt a kávézók és a szórakozóhelyek száma a Belső-Erzsébetvárosban, amely nagyon vonzó célpont a fiatalok és a külföldi turisták körében.


Ennek jótékony hatása volt az ingatlanpiacra is: ugyan a fővárosban 2008 óta átlagosan folyamatosan csökkentek a négyzetméterárak, a bulinegyedben lévő ingatlanoknál ez a hatás nem érvényesült. Ha a Madách tér rekonstrukciója által még jobban elérhetővé válik Belső-Erzsébetváros, az további kedvező változást okozhat helyi ingatlanpiacon – véli az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. 

Vidéken a munkahelyek közlesége a vonzó

A fővárosban főleg a közlekedésfejlesztéseknek és a térrendezéseknek lehet erős hatása az ingatlanpiacra, a vidéki településeknél viszont a munkahelyeket teremtő nagyberuházások növelhetik az ingatlanárakat – véli Kosztolánczy György, aki a kecskeméti Mercedes-gyárat és a győri Audi-gyárat hozta fel példaként. Kecskeméten a Mercedes beruházásnak köszönhetően a gyárnyitás évében, 2012-ben 3 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak; Győrben pedig tavaly közel 5 százalékos volt a drágulás, ami részben az új Audi gyár átadásának is köszönhető. 

A közeljövőben a paksi atomerőmű bővítésének lehet az előbbi beruházásokhoz hasonló erős hatása, a helyi értékesítési tanácsadók tapasztalata szerint némi mozgolódás jelenleg is észlelhető a város ingatlanpiacán – mondta. Hozzátette: Paksról már most is jobb ingatlanpiaci számok érkeznek, mint a megyeszékhelyről, a város az atomerőmű kedvező hatásának köszönhetően lényegében meg sem érezte a válságot. Pakson tavaly 10 százalékkal növekedtek az ingatlanárak, miközben Szekszárdon 10 százalékos, Tolna megyében pedig átlagosan 6 százalékos csökkenést regisztráltak – fűzte hozzá Kosztolánczy György.

Az értékesítési statisztikákból az is kitűnik, hogy vidéken a közterület-fejlesztések hatása kevésbé érezhető a bérleti díjakon és négyzetméterárakon. Alkalmas példa lehet erre Pécs, ahol az Európa kulturális fővárosa projekt keretében 2010-re számos közterület, köztük a Széchényi tér is megújult, viszont ennek következtében nem növekedett jelentősebb mértékben a lakások értéke. Emellett több közterület szépült meg Debrecen belvárosában is az utóbbi években, ám ezek a fejlesztések sem idéztek elő olyan nagymértékű növekedést az ingatlanok négyzetméteráraiban vagy bérleti díjaiban, mint azt a munkahelyteremtő nagyberuházásoknál lehetett tapasztalni –  mondta az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Fojtogató áremelkedés az irodáknál - óriásit ugrottak a költségek
Natív tartalom | 2022. június 28. 13:24
A 400 forintos euró mellett a pár hónap alatt legalább duplájára növő energiaköltségek teszik egyre elviselhetetlenebbé a cégek irodabérleti költségeit. Különösen ott, ahol a költségek jelentős részét teszi ki ez a fix díj, illetve ahol sok évre aláírt irodabérleti-szerződések kötik gúzsba az üzleti döntéshozókat - derül ki az irodahaz.info összeállításából.
Ingatlan Újabb irodaházzal bővült az Indotek Group romániai ingatlanportfóliója
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 10:28
Romániai irodaházzal bővült az Indotek Group régiós ingatlanportfóliója. Az akvizíció keretében Magyarország egyik vezető, ingatlanokra fókuszáló befektetési csoportja megvásárolta a Bukarest központi üzleti negyedében található, 14 emeletes One Victoriei Center irodaházat.
Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Ingatlan Óriási fordulat következett be az irodapiacon
Natív tartalom | 2022. június 14. 18:22
Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan A pörgő ingatlanpiacon nem csak az árat kell jól belőni
Benedikt Károly, Duna House | 2022. június 8. 15:48
Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.
Ingatlan Van erkélyed? Ha igen, tuti drágábban adhatod el a lakásodat
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 11:30
Felértékelődött a "kilépés" a szabadba.
Ingatlan Ezekre figyelj, ha külföldön vennél nyaralót!
Natív tartalom | 2022. június 4. 10:13
A balatoni ingatlanárak emelkedése, sokakat arra ösztönözhet, hogy inkább külföldön, a Magyarországról is gyorsan elérhető tengerpartokon vásároljanak nyaralóingatlant. Hiszen így közel ugyanannyiért vagy kicsivel többért mégiscsak tengerparti nyaralónk lehet. Egy külföldi ingatlanvásárlás azonban rejt némi plusz kockázatot magában, hiszen nem ismerjük a terepet, így körültekintőbbnek kell lennünk, érdemes akár segítséget is kérnünk. 
Ingatlan Erős év elé néz a magyar ingatlanpiac
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 17:14
Az idei első negyedévben közel 40 ezer ingatlanpiaci tranzakció volt, amely ugyan kicsit elmarad a 2021-es évkezdéstől néhány százalékkal, de még így is az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése - közölte a Duna House.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG