Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az elmúlt 13 évben világszerte jelentősen estek az ingatlanközvetítői jutalékok. Nálunk ez egyelőre nem igazán látszik, de a szakértők szerint hazánkban is a csökkenés irányába mutatnak a tendenciák. Van persze, aki már itt is az európai átlagnak megfelelő díjért nyújt ingatlanközvetítő szolgáltatást.

Összességében az ingatlanközvetítői díjak csökkenése volt jellemző az elmúlt több mint egy évtized során a világban. A Natalya Delcoure és Norm Miller által készített tanulmány megállapítása szerint 2002 és 2015 között az általuk megvizsgált 32 országból 17 esetében ereszkedtek az közvetítői jutalékok, mégpedig 34 százalékkal, míg 12 országban változatlanok maradtak.

Az észak-európai országok járnak az élen

Az európai országokat vizsgálva azt látjuk, hogy sok helyen süllyedt az ingatlanközvetítői jutalékok mértéke. Nagyobb csökkenés elsősorban az északi országokban volt jellemző (átlagosan 24 százalékkal), míg délebbre stagnáltak a díjak. Svédországban például 70 százalékkal 5 százalékról 1,5 százalékra ereszkedett a közvetítői jutalék mértéke. A velünk szomszédos országok nem szerepeltek a tanulmányban, viszont Oroszországban 7,5 százalékról 4 százalékra csúszott a jutalék mértéke.

Az észak-európai országokban általában 1,5-2 százalékos díjakkal találkozhatunk, míg Németország, Franciaország vagy Olaszország esetében magasabb, 4-5 százalékosak a jutalékok. A kép tehát vegyes, de a lefelé irányuló tendencia a közvetítői díjakban egyértelműen kirajzolódik. Ebben szerepe lehet a internet terjedésének, és az online jelenlét miatti nagyobb versenynek, de a több éven át tartó ingatlanpiaci és gazdasági válság is közrejátszhatott.

Mi a helyzet nálunk?

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője szerint is az jellemző Európa sok országára, hogy bizony csökkentek az elmúlt években az ingatlanközvetítői jutalékok, de már nálunk is látszik ez az irány. Persze a Balla Ingatlanirodák már régóta 2,5-3 százalékos jutalékért kínálja szolgáltatásait, ami megfelel az európai átlagnak. Ezzel szemben a hazai irodák, különösen a legnagyobb franchise hálózatok ennél magasabb díjért dolgoznak.

Pedig Balla Ákos szerint egy optimalizáltan működő irodahálózat 2,5-3 százalékos jutalékból kiváló szolgáltatást tud nyújtani. Ugyanakkor az is igaz, hogy a közvetítő díjaknak van egy olyan minimuma, ami alá nem lehet ígérni, különben az a szolgáltatás kárára válik. Ennek oka, hogy az ingatlanközvetítő munkája számtalan költséggel jár, ráadásul e mellett az ingatlanos megélhetését is biztosítania kell.

Egy bizonyos jutalék mellé jár egy adott szolgáltatáscsomag, amit kérésre ismertetnek az ingatlanközvetítők az ügyfelekkel. Ugyanakkor a drágábban dolgozó ingatlanközvetítőknél sem bővebb a szolgáltatások köre. Náluk jellemzően azért magasabbak az árak, mert a díjakba olyan elemeket is beépítenek, melyek kizárólag a franchise cégeknél vannak jelen, azok felépítéséből kifolyólag. Ugyanakkor ezek az elemek az ügyfeleknek semmiféle pluszt nem nyújtanak, vagy legalábbis nem érnek annyit számukra, mint amennyibe kerülnek.

Nálunk is beindul a csökkenés

Eladó használt lakás a főváros V. kerületében. Forrás: MTVA, Jászai Csaba

Tehát miközben már akadnak olyan ingatlanközvetítők, akik az európai átlagnak megfelelő jutalékért kínálják szolgáltatásaikat, a magasabb díjért dolgozó hálózatoknál is lassan beindulhat a közvetítő díjak mérséklése - hívta fel a figyelmet Balla Ákos. Véleménye szerint erre utal az, hogy 2015-ben az egyik nagy franchise tőzsdére lépési kísérlete kapcsán kiadtak egy befektetői tájékoztatót, amelyben középtávon általános jutalékszint csökkenést prognosztizálta az ingatlanközvetítő hálózat.

Emellett az is jelzi az irányt, hogy a nagy ingatlanközvetítő franchise-ok már nem kötik ki fixen magas jutalék alkalmazását a partnereinek, csak ajánlást tesznek a mértékre. Ráadásul akad olyan, Budapest belvárosában régóta működő ingatlanhálózat, mely az elmúlt hónapokban csökkentette a jutalékát. Balla Ákos szerint ezek a jelek mind arra utalnak, hogy az eddig jellemző 5-6 százalékos jutalékszint már nem fenntartható. Véleménye szerint az ingatlanközvetítők - már akik még nem tették meg - fokozatosan kialakítanak egy elfogadható, reális árszintet.

Ez az árszint pedig valószínűleg megfelel a Balla Ingatlanirodák által kínált 2,5-3 százalékos jutaléknak. Hiszen ezen mérték alatt nem lehet megfelelő szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek, viszont aki ennél drágábban bíz meg közvetítőt az ingatlana eladásával, az úgy vásárol drágább szolgáltatást, hogy nem kap a pénzéért cserébe többet.

De milyen szolgáltatást kínálnak az ingatlanosok?

Akadnak olyanok persze, akik szerint bármilyen közvetítői jutalék magas, hiszen semmit nem kapnak a pénzükért az ingatlanostól. Aki azonban már próbálta maga értékesíteni ingatlanát, az tudja, hogy ha valóban sikert akar elérni, tehát jó áron, gyorsan el akarja adni az ingatlanát, akkor bizony komoly munkát kell fektetnie ebbe a tevékenységbe, ami neki idejébe, energiájába és pénzébe kerül. És ez az a munka, amit az ingatlanközvetítő elvégez helyette a már részletezett mértékű ingatlanközvetítői jutalékért cserébe.

Ebbe a munkába beletartozik az ingatlan beárazása, a jó fotók, az alaprajz elkészítése, a hirdetésszöveg megírása, a hirdetések több weboldalon kiemelten történő szerepeltetése, adott esetben molinó kihelyezése, az ingatlan ajánlása az irodával kapcsolatban álló, lakást kereső ügyfeleknek. Emellett az ingatlanközvetítő tanácsot tud adni az eladónak az ingatlan megfelelő felkészítésével kapcsolatban, hogy minél előnyösebb pozícióból induljon az eladás.

Ezen a marketingtevékenységnél viszont még fontosabb, amikor fogadni kell az érdeklődőket. Kellő gyakorlat híján a lakás bemutatása sem megy könnyen a tulajdonosoknak, hiszen nem feltétlenül sikerül az előnyök kiemelése. Az ingatlanos sok ilyen ügyleten van már túl, és tudja, hogy mire érdemes felhívni a figyelmet, és mire nem.

Az igazi kommunikációs problémákkal viszont ott találkozik az eladó, amikor a lakás bemutatása átcsúszik egy ártárgyalásba, vagyis az alkudozásba. Ez egy rendkívül szokatlan szituáció a gyakorlatlan tulajdonosnak, így nem tudja megfelelő rutinnal kezelni és elérni a lehető legoptimálisabb ajánlatot. Még akkor is jól jöhet egy ingatlanközvetítő jelenléte az ártárgyalás során, ha a maga az eladó és a vevő alkudozik, hiszen egyfajta mediátorként működik közre a folyamatban.

Mindez persze feltételezi, hogy valóban jó, a szakmájához értő, gyakorlott ingatlanközvetítőről legyen szó. Olyan személyről, aki ezen feladatokat hibátlanul végre tudja hajtani, úgy hogy az eladó és a vevő egyaránt elégedett legyen. Ennek hiányában maga a szolgáltatás minősége szenved csorbát. Mindez azonban már nem kizárólag az ingatlanközvetítői jutalék mértékén múlik, hanem az ingatlaniroda szakmai felkészültségén, és hogy milyen szakemberekkel dolgozik együtt.

Ezért az ingatlanközvetítő kiválasztásakor érdemes a jutalékok mértéke mellett annak is utána járni, hogy milyen minőségű szolgáltatásokra és szakemberekre számíthatunk egy-egy iroda részéről. A túl magasra tartott jutalékokba pedig ne törődjünk bele, hiszen, mint látható: nálunk és Európa számos más országában a megszokott 5 százaléknál alacsonyabb mérték esetében is kiváló ingatlanközvetítői szolgáltatás nyújtható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Ötből négy ingatlan energetikailag elavult
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 17:34
A hazai ingatlanok tulajdonosainak 84 százaléka véli úgy, hogy otthona energiahatékonysági szempontból is felújításra szorul. A felmérésben résztvevők harmada szeretne napelemet, negyede napkollektort telepíteni házára a közeljövőben – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az NRC piackutató legfrissebb, reprezentatív kutatásából.
Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Friss
hírlevél