<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

De ez még nem okoz végveszélyt.

Egyetlen tizeddel, de megint emelkedett az egyik legfontosabb mutató, a kihasználatlanság az irodapiacon és elérte a 9,9 százalékot - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyesülete (BRF). Igazi veszély csak akkor lesz, ha ez a mutató felmegy 13-15 százalékra, de ennek rövid távon nem sok esélye van szakértők szerint, A legtelítettebb alpiac 4,4 százalékos kihasználatlansággal Észak-Buda volt, míg továbbra is az Agglomerációban a legmagasabb a mutató, 31,4 százalék. 

A Balance Hall irodaház lobbija Budapesten.  Fotó: privatbankar.hu/Mester Nándor)A Balance Hall irodaház lobbija Budapesten. Fotó: privatbankar.hu/Mester Nándor)

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4.093.250 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3.398.770 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 694.480 négyzetméter  saját tulajdonú irodaház található.

Április-júniusban az állomány két új irodaházzal, összesen 30.750 négyzetméterrel bővült. Átadták a Paulay 52-t (2.750 négyzetméter), valamint a saját tulajdonban lévő OTP székházat (28.000 négyzetméter). A nettó abszorpció a negyedév során pozitív maradt, összesítve 33.720 négyzetméterrel emelkedett a teljes elfoglalt állomány mérete.

A bruttó kereslet 2022 második negyedévében 108.020 négyzetmétert tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest 10,2 százalékos növekedés. A teljes keresleten belül az új szerződéskötések képviselték a legnagyobb arányt 32 százalékkal. A szerződéshosszabbítások a kereslet 27 százalékát tették ki, míg a bővülések 10 százalék, az előbérleti szerződések részaránya 4 százalék, a saját tulajdon pedig 26 százalék volt.

A legmagasabb bérlői aktivitást a Váci úti irodafolyósón mérték, a teljes volumen 44 százalékét itt kötötték le. Második helyen Pest Központ végzett 14 százalékkal, melyet nem sokkal lemaradva egymástól Észak-Buda (13 százalék) és Buda Központ (10 százalék) követett. Dél-Buda alpiacon a teljes volumen 8 százaléka realizálódott.

A BRF összesen 144 bérleti szerződést regisztrált a második negyedév során, átlagos méretük 750 négyzetméter volt. Hét szerződést kötöttek 2.000 négyzetméternél nagyobb területre, mely két szerződéshosszabbítást, három új bérletet, egy saját tulajdonra szóló szerződést, valamint egy bővülést foglal magában.

A negyedév legnagyobb spekulatív ügylete egy új szerződéskötés volt a Haller Gardensben, összesen 5.420 négyzetméteren, míg a legnagyobb szerződéshosszabbítás egy 4.200 négyzetméteres területre szólt a Szépvölgyi 22-ben. Ezen kívül egy 28.000 négyzetméteres saját tulajdonba vétel is történt.

2022 második negyedévében csökkent az új átadások aránya az előző negyedévhez képest, több fejlesztés átadása a következő negyedévre csúszott. A keresleti piac élénk aktivitást mutatott, a lezárt tranzakciók száma az előző év azonos időszakához képest 26 százalékkal növekedett. A teljes keresleten belül a nettó bérbeadás az előző negyedévhez hasonlóan magasabb arányt tudott elérni, mint a szerződéshosszabbítások.

Címkék: Ingatlan Irodapiac

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
Ingatlan Végre jó hír: lassulhat a lakásárak emelkedése?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:02
Nem történik más, minthogy működik a piaci logika: a kínálat nő, a kereslet csökken.
Ingatlan Eljött a költözések kora az irodapiacon
Mester Nándor | 2022. október 1. 15:53
Alig akarnak új beruházást indítani a fejlesztők. A bérleti szerődéseknél nagyon fontos lett az üzemeltetési költség. A bérlők közül sokan még mindig gondolkodnak, hogy mennyi legyen az otthoni és a benti munkavégzés aránya.
Ingatlan Az S Immo nagy magyar irodaportfóliót vesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 14:15
Az osztrák Immofinanz az eladó.
Ingatlan Nem elég, hogy nehezen megy el a lakás, még a forintgyengülésen is bukunk - pedig van megoldás
Natív tartalom | 2022. szeptember 21. 08:02
Sokszor szinte teljesen érthetetlen, hogy eladó ingatlanunk miért nem akar hosszú ideig gazdára találni. Ráadásul a forint gyengülése miatt most az is megtörténhet, hogy a hónapokig piacon lévő ingatlanunk – nem kis bosszúságunkra – még veszít is reálértékéből, mire gazdára talál. Ezek azonban elkerülhetőek lennének, ha megfogadunk néhány jó tanácsot. Az Ingatlantájoló összeállítása arról, mire érdemes figyelni.
Ingatlan Orbán Viktor hátra megy, nem előre a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 15:58
Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 
Ingatlan Rendkívüli béremeléssel kedveskedik dolgozóinak a neves hazai ingatlanos cég
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 09:22
Az ingatlan.com a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít munkavállalóinak, ami 16 százalékkal több mint az elmúlt évben és 80 százalékkal több mint öt évvel ezelőtt.
Ingatlan Miért érdemes euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. szeptember 4. 10:11
Ugye, jó lenne? Hiszen az euró értéke biztosan nem romlana úgy, mint a forint, ha nem találunk azonnal másik ingatlant, amit megvásárolnánk helyette, illetve akkor is jó lenne euróban kapni a vételárat, ha azt történetesen nem egy másik ingatlan megvásárlására fordítanánk. Ahhoz, hogy euróban kapjuk meg a vételárat, azonban euróban is kell hirdetni. Az Ingatlantájolón pedig ez rendkívül gyors és egyszerű.
Ingatlan Megint rossz hírt kaptak az albérletet keresők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 09:11
Újabb kétszámjegyű drágulás az albérletpiacon, igaz, lassulni látszik az áremelkedés.
Ingatlan Kijött egy jogszabály, amelynek tényleg sok magyar örülhet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 15:56
Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG