4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Meghatározó szemponttá vált a lakásvásárlók körében az, hogy milyen fűtési rendszerrel rendelkezik a kiszemelt ingatlan, illetve milyenek az általános energetikai jellemzői. A vásárlói döntéseket gyakran berögződések határozzák meg.

Az egyedileg szabályozható és mérhető fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanok a legkeresettebbek, míg a régi távfűtéses, valamint a villanyfűtéssel rendelkező lakásokat nehezebb eladni – derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci körképéből. Az országos ingatlanközvetítő-hálózat tapasztalatai szerint mára meghatározó szemponttá vált az ingatlanvásárlók körében, hogy a kiszemelt lakás vagy ház milyen típusú és mennyire korszerű fűtési rendszerrel bír, illetve ezen felül milyen energetikai adottságokkal rendelkezik.

„Erősödő tudatosság jellemzi az ingatlanvásárlókat: egyre jobban odafigyelnek a kiszemelt ingatlan várható rezsijére, amelyet viszont jelentős mértékben a fűtési rendszer típusa, illetve általános energetikai állapota határoz meg. Nem meglepő hát, hogy ez a szempont egyre jobban felértékelődik a vásárlási döntésekben” – közölte Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: az értékesítéseik alapján elmondható, hogy a jó fűtés nagyban javíthatja egy ingatlan eladhatóságát, illetve jelentősen meg is emelheti az a piaci értékét. Természetesen vannak olyan esetek, amikor nehezen érvényesíthető az árban a korszerűsítés: egyes vidéki városokban már többségben vannak a panelprogramos lakótelepi lakások, ezért már nem számít akkora előnynek az egyedileg szabályozható fűtés, így az árban sem jelenik meg érezhetően ennek a hatása. Tény viszont, hogy a felújított ingatlanok eladhatósága továbbra is számottevően jobb, mint azoké, amelyeket nem újítottak még fel.

A cirkó a kedvenc

Ami az egyes fűtéstípusok népszerűségét illeti, az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint a hagyományos, téglaépítésű társasházi lakásoknál még mindig a gázcirkó fűtésű ingatlanok a kelendők, míg panel esetében a felújított, panelprogramos, egyedi szabályozású és hőmennyiség mérésű lakások iránt van kereslet. Emellett a házközponti fűtés számít még jól eladhatónak.

Az energetikailag elavult, régi távfűtéses lakótelepi lakásokat viszont csak nehezebben, illetve nyomott áron lehet értékesíteni, mivel az ilyen ingatlanoktól sok vásárló ódzkodik. A nem túl elterjedt villanyfűtés szintén kevéssé számít vonzó tényezőnek az ingatlanpiacon.

Vannak, akiknek nem a fűtés az első

Nem különösebben kedveltek a gázkonvektoros lakások sem, annak ellenére, hogy ez a fűtési rendszer könnyen szabályozható, és az egyes helyiségeket külön-külön is lehet fűteni. Sok vevő szerint viszont kevéssé esztétikusak, szárítják a levegőt, jellemző szaguk van, és rendszeres karbantartást igényelnek. A családi házak esetében már nem annyira a fűtési rendszer típusa, inkább a gépészet korszerűsége számít az elsődleges döntési szempontnak, illetve a ház energetikai állapota: a korszerű szigetelés, illetve a modern nyílászárók megléte.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint energetikailag felújított ingatlanokból elsősorban Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban van kínálat. Ezen belül is főként a panel programban részt vett lakótelepeken, illetve a pár éve épült lakóparkokban, társasházakban lehet nagyobb számban kedvező energetikai besorolású ingatlant találni.

Kosztolánczy György szerint fontos megemlíteni azt is, hogy a vevők egy része – akiknek minimális összeg áll rendelkezésre lakhatásuk biztosítására – számára semmi más nem számít, csak a négyzetméterár. Ők azok, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy válogassanak, így őket a fűtés típusa nem befolyásolja érdemben a döntésükben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Mutatjuk, mennyiért vehet most lakást Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 11:03
A fővárosban a kertes házak átlagos négyzetméterára 818 ezer forint volt szeptember elején, a paneleké 780 ezer forintnál járt, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forint jellemezte.
Ingatlan Lakáshitel: mire elég a fiatalok fizetése?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 08:50
Az ingatlan.com és a money.hu megvizsgálta, hogy jelenleg milyen lehetőségeik vannak az aktuális átlagos négyzetméterárak mellett azoknak a 20-29 éves fiataloknak, akik garzonlakást szeretnének venni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG