<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jóval könnyebben lehet eladni lakást, mint egy-két éve: felére csökkent az átlagos áralku mértéke, az értékesítési idő pedig 6-8 hónapra rövidült. Emiatt egyre több olyan eladó is megjelenik az ingatlanpiacon, aki a korábbi években halogatta ingatlanja értékesítését, de vannak, akik még inkább kivárnak.

Az ingatlanpiac fellendülésének, a forgalom folyamatos bővülésének köszönhetően egyre több olyan eladó jelenik meg a magyarországi ingatlanpiacon, aki az elmúlt években inkább halogatta az ingatlan értékesítését - állítják tapasztalataik alapján az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat szakértői. Bár számos olyan trend érzékelhető jelenleg a piacon, amely miatt most nemcsak az ingatlanvásárlásra, hanem az értékesítésre is jó lehetőség van, sokan vannak olyanok is, akik inkább még kivárnak.

Kevesebbet lehet alkudni

„Az elmúlt egy-két évben a korábbi 10 százalék körüli értékről 5 százalékra csökkent az átlagos áralku, azaz egy előzetesen jól belőtt árból már lényegesen kevesebbet kell engednie az eladónak ahhoz, hogy értékesíteni tudja az ingatlanát” – mondta az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője. Bodnár Balázs hozzátette, az átlagos értékesítési idő is lerövidült, a korábbi akár egy évről átlagosan 6-8 hónapra, azaz jóval gyorsabban cserélnek gazdát az ingatlanok, mint egy-két évvel ezelőtt.

Most jó eladni

„Mindezek miatt, a nagy átlagot nézve, a válság óta eltelt években most vannak a legjobb helyzetben azok, akik értékesítenék az ingatlanjukat, hiszen a korábbinál gyorsabban, és kedvezőbb áron tehetik ezt meg,” – mondta a szakértő.

Természetesen lényeges különbségek mutatkoznak a kereslet, az értékesíthetőség és az érvényesíthető ár tekintetében annak függvényében, hogy milyen típusú ingatlanról van szó, illetve hogy hol található.

Ezek az ingatlanok mennek el könnyen

A legkönnyebben a 40-60 négyzetméteres, egy-, másfél- vagy kétszobás lakásokat lehet értékesíteni, a fővárosban és a megyeszékhelyeken egyaránt, legyen szó tégla építésűről, vagy felújított panelről. Ami az árakat illeti, tapasztalataik szerint, mostanában már az is előfordul a jobb adottságú, belvárosi 2-3 szobás lakásoknál, hogy licit alakul ki a vevőjelöltek között, akik egymásra ígérnek, így a meghirdetett ár felett kel el az ingatlan. Ez azonban még viszonylag ritka jelenség.

Általánosságban elmondható, hogy jellemzően irányáron, vagy annak környékén kelnek el az ingatlanok a főváros VII., VIII. és IX. kerületeiben, és szintén ezt lehet tapasztalni a felújított panelprogramos lakások esetében a XIII., a XIV., a XVIII. és a XIX. kerületben. Az OTP Ingatlanpontnál jelentős pezsgést érzékelnek még Dunakeszi, Veresegyház és Fót térségében, ahol az elmúlt időszakban számos ingatlan talált vevőre a meghirdetett áron, azaz alku nélkül” – számolt be Bodnár Balázs, aki szerint a piac egyedisége jelenleg, hogy szinte minden típusú ingatlanra van kereslet jó áron.

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Ingatlan Eltüntettek egy darab Balaton-partot
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 17:59
Természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a zánkai önkormányzat, miután a napokban munkagépekkel eltüntették egy 180 négyezetméternyi alapterületű parti vízállását, tómederré változtatva azt.
Ingatlan Ilyen árakra számítson, ha most szeretne ingatlant bérelni vagy venni
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 11:13
Az albérletpiacon áprilisban folytatódott a drágulás: országos szinten 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,7 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak márciushoz képest. Május közepén a fővárosi kínálati piacon 225 ezer forint volt az átlagos havi lakbér. A legdrágább vármegyeszékhelyek között van Veszprém, Szombathely, Tatabánya, Székesfehérvár és Debrecen 175-150 ezer forintos átlagos bérleti díjjal.
Ingatlan Meglepő dolog derült ki az ingatlan-adásvételekről
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 11:23
Az ingatlanvásárlások mintegy negyede befektetési céllal valósul meg.
Ingatlan Végre: megjött a várva várt fordulat a lakáspiacon!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 10:55
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint csökken a túlárazottság.
Ingatlan Most Amerikából üzentek Orbán Viktornak
Mester Nándor | 2023. május 20. 16:17
Működik egy sajátos megoldás a hajléktalansághoz közel kerülőknek, ami tetszik az ingatlanbefektetőknek is.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Zártkert a Dunántúlon
Mester Nándor | 2023. május 17. 19:07
Egyes üdülőövezetekben zártkerti körzetek alakultak ki az utóbbi években. Ezek értékét is rengeteg tényező befolyásolja. Sorozatunkban most ezeket vesszük sorra. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG