5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tavaly év végén a fővárosból sok helyről ingatlanpiaci fellendülésről számoltak be a közvetítők, amely elsősorban a panellakásokat érintette. Az egyik ingatlanközvetítő most megnézte, vajon ez a jelenség elérte-e a VII-VIII. kerületet, ahol panelek helyett jellemzően a régi polgári lakások és az újszerű lakások adják a kínálatot.

Míg egy éve talán még senki nem számított rá, mára szinte megfordult a kínálat-kereslet aránya a hazai ingatlanpiacon. Körülbelül egy fél éve a korábbi években megszokottnál nagyobb igény mutatkozik a belvárosi lakások iránt, a piac kínálatiból keresletivé alakult át - véli Hart Erzsébet, a Balla Ingatlanirodák VII. és VIII. kerülettel foglalkozó irodájának vezetője.

Mérséklődő alku, emelkedő árak

Egy-egy ingatlaneladásra most leginkább az jellemző, hogy a tulajdonosok több ajánlatot kapnak, mint akár egy éve, és látva az érdeklődők számát, nem is engednek annyit az árból, mint korábban. Vagy legalábbis nem olyan gyorsan és eredményesen zajlik egy-egy alku, így a forgalomnövekedés által kiváltott áremelkedésről beszélhetünk.

Az is közrejátszik ebben, hogy a sok évvel ezelőtti folyamatoktól eltérően az emberek most már egy ideje egyáltalán nem menekülnek a belvárosból, így a VII-VIII kerületből sem. Sokkal inkább a bevándorlás jellemző, bár jellemzően vidékről érkeznek a vevők. Két csoportot lehet körülhatárolni: az egyik munkalehetőséget keres, vagy már talált is Budapesten, a másik pedig a felsőoktatás miatt érkezik, de utóbbi inkább csak a nyári hónapokra, július-augusztusra jellemző - mondta Hart Erzsébet.

Külföldi vevők ugyanakkor hiányoznak a két kerületből, és a befektetők jelenléte sem mondható különösen markánsnak. Kis százalékban fordul elő, hogy megjelennek olyan vállalkozók, akik eladhatatlannak tűnő, nagyméretű lakásokat vesznek meg, majd két, külön bejáratú lakást alakítanak ki belőlük. Ehhez persze kell egy legalább 120 négyzetméteres, négyszobás ingatlan, ami méreténél fogva nem igazán adható most el, mert az emberek a kis-közepes méreteket keresik - jelezte Hart Erzsébet. Megjegyezte, hogy változatlanul sok a készpénzes vevő, és ezekhez képest elhanyagolható a hitelre vásárlók száma.

Elvárják a felújítottat, a garzon már nem kell

A vásárlók az elmúlt években inkább a felújított lakásokat keresik, vagy legalábbis elvárják, hogy ki legyen cserélve az ablak, esetleg a radiátorok vagy a vezetékek. Ugyanakkor az is érzékelhető, hogy egyre többen olyan lakást keresnek, amely teljesen fel van újítva. Ezt az “extrát” most már hajlandóak is megfizetni, ráadásul sokkal könnyebb eladni a felújításon átesett lakásokat, különösen, amikor vidéki vevőkről van szó, mert ők távolról nehezen tudják ezeket a munkálatokat levezényelni. A gyakorlatban egy felújított, kétszobás, belvárosi lakásért akár kétmillió forinttal többet is hajlandóak fizetni - jegyezte meg Hart Erzsébet.

Az átalakuló vevői igények közé tartozik az is, hogy egyre kevésbé keresik a garzonlakásokat. Akármilyen kicsi is legyen egy ingatlan, alapkövetelmény, hogy legalább másfél szobás vagy legalább hálófülkés legyen. Garzonokat legfeljebb csak az újépítésű épületekben lehet eladni, ilyen azonban nagyon kevés van - magyarázta az ingatlanközvetítő. És mint már említettük, nincs túl nagy kereslet a nagyméretű lakások iránt, a vevők a három szobánál általában megállnak.

A 13-16 milliósra van kereslet

Ami az átlagos árakat illeti, 13-16 millió forint között keresnek most a vevők lakást ebben a két kerületben. Ennyiért szeretnének kapni egy jobb másfélszobást, vagy egy átlagos állapotú 2-3 szobás ingatlant. Mindez négyzetméterárra átszámítva 200 ezer forint körüli, vagy az alatti árakat jelent. Ráadásul azzal is sokszor lehet találkozni, hogy a vevők megejtik a négyzetméterárak kiszámítását a tájékozódás során, és igyekeznek a 200 ezres összeg környékén maradni - tette hozzá Hart Erzsébet. Egy konkrét példát is említett az árakra: a VII. kerületben, a Peterdy utcában, a Városligethez közel egy 64 négyzetméteres, megkímélt állapotú lakást adtak el nemrég 14 millió forintért.

A VII. kerületben egyébként ezt a részt - ahol a Peterdy utcai is található -, tehát a Dózsa György útról nyíló utcákat, a Városliget környékét keresik talán a leginkább. Ami nagyon számít ugyanakkor a vevőknek, hogy csendes utcában legyen az ingatlan. De akad olyan is, aki leméri, hogy milyen közel esik a kiszemelt ingatlant a Városligethez - tette hozzá Hart Erzsébet, aki szerint nagyobb igény még a Belső-Erzsébetváros, az úgynevezett bulinegyed ingatlanai iránt mutatkozik.

A VIII. kerületben ugyanakkor a legfelkapottabb résznek most a Corvin negyed lakásai számítanak. Azért is, mert az elsődleges szempont az ingatlanvásárlók körében, hogy mennyire jó a közlekedés, mennyire közel van a metró a lakáshoz. Az ezekben a kerületekben lakást keresők elvárják, hogy néhány perc alatt elérjék valamelyik metróvonal megállóját, vagy a 4-6-os villamosét, és lehetőleg nem plusz egy járművel, átszállással.

És, hogy mit hozhat az előttünk álló év?

Biztató jel, hogy míg a korábbi években a december hónap a pangásról szólt, addig most nem volt megállás az év utolsó hónapjában sem. Ez a folyamat kitartott januárban is, és remélhetőleg nem szakad meg az elkövetkező hónapokban sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG